Izbor uredništva

SDA i Bakir putem Miloševića: Sve ono bosansko, što je hrvatsko i srpsko a nije bošnjačko, nije ni bosansko

I umjesto da sagledaju dokud je Bosnu i Hercegovinu dovela SDA politika Jocker Zovi, pri čemu su uvijek birali broj OHR izdajnika Daytona, lider SDA Bakir Izetbegović pokazuje da mu je stalo isključivo do bošnjačkih nacionalnih interesa te da uopće ne mari za BIH niti za probosansku politiku, donosi poskok.info.

Ako je probosanska politika dijalog sa svim relevantnim političkim akterima, POŠTIVANJE Daytona i razumijevanje pozicije i Srba i Hrvata u BIH, onda je Bakir negacija te politike.

On tako govori o “probosanskim snagama” a  sve ono bosansko što je srpsko i hrvatsko a nije bošnjačko za njega nije bosansko. Sve hercegovačko što nije bošnjačko za njega nije hercegovačko.

Trenutno u Sarajevu ne umiruje ne poziva na razumijevanje i da se sagledaju greške bošnjačke politike nego udara nove emotivne ucjene.  Provodi emotivni terorizam nad Našom strankom , SDP-om , Konakovićem, spreman proglasiti ih izdajnicima ako ne pristanu na njegove ideje potiranja malobrojnijih koje želi staviti u zakonsku snagu. Neustvno naravno.

Iz sata u sat s tih ljudi koji su sve ove godine glumatali ljevičare, on skida koprenu ljevičarstva i konačno gledamo Sarajevo sastavljeno od iskrenih nacionalističkih facam, sluga samo jednog naroda, notornih Bakirovih podanika. Sarajevo postrojeno u Bakirov stajaći zdrug. Političku Handžar diviziju.

Vođa  ćaćine utopije, zatražio je gotovo imperativom od svih bošnjačkih nacionalističkih stranaka, koje u šali zove lijevima i probosanskima, a koje su desne i antibosanske, a   koje imaju zastupnike u Parlamentu BiH da izvole potpisati zajedničku izjavu o “temeljnim principima zajedničkog nastupa u procesu izborne reforme”.

Ovo nije ništa drugo nego Bakirov ultimatum kojim ubija pluralizam u Bošnjaka i sve bošnjačke stranke stavlja pod svoju kontrolu.

Nešto slično je uradio Milošević prije famoznog govora na Kosovu

SDA i Bakir putem Miloševića: Sve ono bosansko, što je hrvatsko i srpsko a nije bošnjačko, nije ni bosansko
www.crodex.net
Hoće li Bakir ići putem kojim je išao i Milošević

Pismo je poslano na adrese SDP-a BiH, DF-a, SBB-a, Naše stranke, PDA i NES-a.

Izetbegović im “nudi”  da zauzmu zajednički stav u pregovorima o izbornoj reformi, na temelju propalog “Travanjskog paketa”, koji predviđa izbor članova Predsjedništva BiH u Parlamentu BiH, s tim da bi se iz Zastupničkog doma, u kojem bošnjačke stranke čine većinu, birali izaslanici Doma naroda.

Izetbegović pri tom “predlaže” ukidanje zakonodavne funkcije federalnog i Doma naroda Parlamenta BiH, koji bi ubuduće samo mogli odlučivati o vitalnom nacionalnom interesu.

Međutim ne radi se ovdje ni o “ponudi” nit o “prijedlogu”. Radi se o potezu očajnika.

A bošnjačke stranke i nemaju izbora. SDA je preopasna stranka u Sarajevu da bi bilo tko iz tih potemkin strančinca mogao odlučiti drugačije od Bakirovog imperativa.

A evo kako izgleda Bakirovo proglašenje Statementa o “rasnoj čistoći i supremaciji arijevske rase nad srpskim i hrvatskim talibanima”:

Prema prijedlogu SDA, principi izborne reforme, oko kojih Izetbegović želi okupiti sve bošnjačke stranke u suštini predstavlja model kako i klubove Hrvata u Domovima naroda popuniti “komšićima”. SDA tako predlaže tzv. “probosanskim snagama” da se suglase sa sljedećim principima:

  • Predsjedništvo Bosne i Hercegovine: Strukturu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, način izbora i nadležnosti regulirati kao što je bilo predloženo u „Travanjskom paketu“ (neizravan izbor);
  • Dom naroda Parlamentrane skupštine BiH: Strukturu, nadležnosti i način izbora delegata Doma naroda PS BiH regulirati na način predložen u „Travanjskom paketu“ (Razmatranje zakona koji se odnose na vitalni nacionalni interes u pogledu taksativno nabrojanih pitanja vitalnog nacionalnog interesa. Uvesti novi klub Ostalih.
  • Dom naroda Federacije BiH: Utvrditi nadležnost Doma naroda FBiH isključivo na pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa koja su navedena u Ustavu FBiH. Način izbora delegata u Dom naroda regulirati na isti način kao i u Domu naroda PS BiH i Vijeću naroda RS (delegati se biraju u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH);
  •  Integritet izbornog procesa: Osnažiti integritet izbornog procesa uvođenjem informacijskih tehnologija (skeneri, video-kamere, elektronska identifikacija birača) rješavanjem pitanja točnosti biračkog popisa, mehanizma imenovanja i obuke članova biračkih odbora i ostalog u skladu sa preporukama OSCE/ODIHR-a
  • Nužne izmjene izbornog zakonodavstva usuglašavati uz učešće svih parlamentarnih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH u okviru već uspostavljene Interresorne radne grupe, uz pomoć članova SIP-a i medijaciju predstavnika međunarodne zajenice (EU, SAD, OSCE, OHR i Venecijanska komisija)./HMS/

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button