Zanimljivosti

Radijski dokumentarac „Dječak bez maske“

Bolje biti usamljeni vuk, nego nečija ovca!

„Dječak bez maske“ autora Hrvoja Ivančića radijski je dokumentarac koji u fokusu ima obitelj iz Hrvatskog zagorja koja je zbog sina Nikole dospjela na naslovnice svih glavnih nacionalnih medijskih tiskovina i u priloge najgledanijih televizijskih informativnih emisija.

Kišoviti rujan je otvorio novu školsku sezoni i Nikola je, baš poput svojih vršnjaka, upisao osmi razred svoje lokalne osnovne škole. 

Godina je trebala započeti sasvim normalno, ali dogodila se pandemija koronavirusa, zbog čega su građanima propisane mjere opreza i prijedlozi ponašanja. 

Učenicima je bilo predloženo nošenje zaštitnih maski i to su postala pravila ponašanja u školi iako nije bilo nikakvog znanstvenog opravdanja za takvo maltretiranje djece. 

Nikola koji je cijeli sedmi razred nosio masku, shvatio je da mu ona, kako kaže, sve više smeta i da ne može disati.  U njegovom odbijanju nošenja maske podršku mu pružaju majka i otac te se zbog toga susreću s cijelim nizom problema. 

Nikola je u nemogućnosti pohađati nastavu, a zbog cijelog se slučaja aktivira socijalna služba i nekoliko odvjetničkih službi. Ministar Fuchs čak prijeti i oduzimanjem djece roditeljima čija djeca odbijaju nositi maske u školama.

Otac Kristijan, dolazi u centar pažnje prilikom svojevrsnog prosvjeda ispred škole zbog čega će narednih tjedana ispred ulaza u školu dežurati zaštitari i policija. 

Podržavatelji njegovog protesta su, kako je službeno rečeno i objavljeno u medijima, nasilno ušli u školu.

No, kako je sve to utjecalo na Nikolu, što on u tom periodu kada ne pohađa školsku nastavu radi, hoće li i gdje uopće nastaviti svoje školovanje te u kojoj mjeri mu nošenje maske predstavlja problem prilikom disanja neka su od pitanja na koja odgovore pokušava pronaći radijski dokumentarac „Dječak bez maske“ koji možete poslušati na slušaonici HRT-a.

Autor: Hrvoje Ivančić; ton majstor: Srđan Nogić; urednik: Nikica Klobučar 

Postavljamo pitanje tko ima pravo ugrožavati zdravlje naše djece i hoće li itko će odgovarati za ovo? Postavljamo jednostavno pitanje svim nadležnim institucijama i pravobraniteljici za djecu: Zašto ste prisiljavali našu djecu da nose masku kada to niti na koji način ne pridonosi zdravlju ili školovanju djeteta, ometa normalnu nastavu i komunikaciju među djecom i sa nastavnikom, a na dinamiku epidemije imalo je iznimno mali utjecaj?

Ovdje nije toliko bio problem ravnatelj škole i ministar Fuchs već ostali roditelji koji su pristali da im se bez ikakvih znanstvenih dokaza maltretira djecu i nisu dali podršku ovom hrabrom roditelju.

Pitamo se dokle? Gdje je ta „crvena crta“ kad bi roditelji masovno stali u obranu svoje djece?

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button