Svijet

Pripremite se za bolest smrtonosniju od Covida, upozorava šef WHO-a

Planet bi trebao biti spreman za bolest smrtonosniju od Covida, upozorio je jučer čelnik Svjetske zdravstvene organizacije.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je na forumu Svjetske zdravstvene skupštine kako se prijetnja još jedne javno zdravstvene krize ne može tek tako odbaciti.

Također je ustvrdio da, unatoč tome što su najmračniji dani pandemije prepušteni povijesti, varijanta Covida sudnjeg dana se još uvijek se može pojaviti.

U Ženevi, u Švicarskoj, dr. Tedros je rekao: ‘Ostaje prijetnja od pojave još jedne varijante koja uzrokuje nove valove bolesti i smrti. I prijetnja od pojave drugog patogena s još smrtonosnijim potencijalom ostaje.’

Snimka zaslona

Govorio je dok je WHO na godišnjem sastanku svoje 194 države članice predstavio novu globalnu shemu za uočavanje i praćenje najopasnijih patogena.

Nisu navedene posebne bolesti. Ali ‘Bolest X’ — mjesto koje se daje razornom patogenu koji još nije otkriven — nalazi se na popisu urgentnih prijetnji UN-ove agencije.

Komentari dr. Tedrosa dolaze nakon što je WHO ranije ovog mjeseca proglasio da Covid više nije hitan javnozdravstveni problem od međunarodne važnosti.

Umjesto toga, virus se sada smatra ‘utvrđenim i tekućim zdravstvenim problemom’.

To je označilo veliki korak i došlo je tri godine nakon što je skupina kineskih stanovnika u gradu Wuhanu oboljela od misteriozne bolesti u prosincu 2019.

Na 76. sastanku WHA-a, WHO je pokrenuo Međunarodnu mrežu za nadzor patogena (IPSN). Omogućit će svim nacijama pristup genomskom sekvenciranju kako bi identificirali i odgovorili na nove prijetnje bolesti pomoću genomike.

Genomika – proučavanje genetskog materijala pronađenog u virusu – pomaže znanstvenicima da uoče mutacije koje mogu učiniti patogen zaraznijim ili smrtonosnijim.

Znanstvenici tada mogu razviti tretmane i cjepiva koja djeluju protiv njih, dok države mogu pravodobno odgovoriti.

IPSN će omogućiti istraživačima, vladama, dobrotvornim zakladama i privatnom sektoru da rade zajedno na praćenju grešaka.

Dr Tedros je rekao: ‘Ne možemo šutnuti ovu limenku niz cestu.

‘Kada zakuca sljedeća pandemija – a hoće – moramo biti spremni odgovoriti odlučno, kolektivno i ravnopravno.’

WHO je identificirao devet prioritetnih bolesti koje predstavljaju najveći rizik za javno zdravlje. Smatralo se da su najrizičniji zbog nedostatka liječenja ili njihove sposobnosti da izazovu pandemiju.

Covid je na popisu, zajedno s krimsko-kongoanskom hemoragičnom groznicom, bolešću koju prenose krpelji i koja ubije 30 posto onih koje hospitalizira.

Ebola, koja ubije oko polovicu onih koje zarazi, je još jedna. Uzrokuje povraćanje, proljev, osip, žutilo kože i očiju te krvarenje iz višestrukih otvora, uključujući oči, uši i usta.

Marburg, jedan od najsmrtonosnijih patogena ikad otkrivenih, s omjerom smrtnosti od 88 posto, također predstavlja prijetnju. Uzrokuje simptome slične eboli.

Lassa groznica, koja je blaga ili ne uzrokuje simptome u 80 posto slučajeva, ubije oko 1 do 3 posto onih koje zarazi. Endemična je u dijelovima zapadne Afrike, no u Ujedinjenom Kraljevstvu zabilježeno je samo 11 slučajeva i jedan smrtni slučaj.

Koronavirus bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) i teški akutni respiratorni sindrom (SARS) također su na WHO-ovoj listi za praćenje pandemije.

MERS uzrokuje temperaturu i kašalj koji se mogu razviti u upalu pluća i poteškoće s disanjem. Prvi put je primijećen na Bliskom istoku 2012. i ubija oko 35 posto onih koje zarazi.

SARS, prvi put identificiran u Kini 2003., bio je prva teška i zarazna nova bolest u ovom stoljeću, s omjerom smrtnosti od tri posto.

Nipah virus, prvi put uočen kod ljudi 1998., uzrokuje bolest sličnu gripi koja se može razviti u poteškoće s disanjem. Ubija oko tri četvrtine onih s potvrđenom infekcijom.

WHO je također zabrinut zbog groznice Rift Valley, koju šire zaražene životinje i koja se obično javlja u podsaharskoj Africi. Ubija oko jedan posto zaraženih.

Zika virus, još jedan uzročnik koji zabrinjava, uglavnom se širi preko komaraca i obično je blag. Teški slučajevi su rijetki, ali mogu uzrokovati komplikacije za trudnicu i bebe.

UN-ova zdravstvena agencija također je upozorila na ‘bolest X’, odražavajući činjenicu da bi sljedeću pandemiju mogao prouzročiti patogen za sada nepoznatog uzroka ljudske bolesti.

Službenici WHO-a trenutno rade na ažuriranom popisu.

Sve navedeno je komentirao Marin Miletić, saborski zastupnik iz redova MOST-a

Direktor WHO-a jučer najavio dolazak nove p(l)andemije puno smrtonosnije od njihova prošlog projekta! Kakav brod luđaka!

Nećemo im dati, u Hrvatskoj im neće proći njihova diktatura. Pogledajte mi ovaj video i podijelite ga.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
dailymail.co.uk

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button