Domovina

PREMINUO HEROJ S TRPINJSKE CESTE, IVAN LEUTAR

Vukovarsko jutro osvanulo je s tužnom vijesti o preranoj smrti heroja Domovinskog rata Ivana Leutara. Pokojni Leutar bio je pripadnik “Žutih mrava” koji su se za vrijeme rata u Vukovaru borili rame uz rame sa pripadnicima “Pustinjskih štakora”.

Ivan Leutar, pripadnik legendarnih postrojbi s Trpinjske ceste – Žutih mrava i Pustinjskih štakora, preminuo je u petak, potvrdio je to za Hrvatski radio Vukovar Damir Markuš, hrvatski branitelj.
– Teška i tužna vijest, zaista mi je teško. Osobno nisam bio na ratištu s Leutarom, ja sam bio na Sajmištu kao pripadnik HOS-a, a on u Borovo naselju. Kasnije smo se upoznali, najljepše riječi o njemu, bio je zaista velikan i junak Domovinskog rata. Rodom je iz Županje, ali došao je braniti Vukovar. Ostat će upamćen, kao i svi pripadnici Žutih mrava i Pustinjskih štakora, koji su uništili puno neprijateljskih tenkova. Žao mi je što nije stigao izdati knjigu koju je pisao, govorio je u zadnje vrijeme da radi na tome jer što se ne zapiše, nije se dogodilo, nažalost, knjigu nije stigao plasirati… – rekao je Markuš o Ivanu Leutaru.

Ovi odredi slani su na zadatke u koje se gotovo nitko drugi nije usudio ići. Išli su u akcije dok se većina drugih nije usuđivala izaći iz podruma. Žuti mravi i Pustinjski štakori zajedno s Turbo vodom zaslužni su za velik broj mrtvih neprijateljskih vojnika na vukovarskom bojištu, a slijedom toga i za dugotrajnost otpora hrvatskih branitelja Vukovara. O njima se do danas gotovo ništa nije znalo.

Široj javnosti taj nekadašnji zapovjednik voda legendarne postrojbe Žuti mravi s Trpinjske ceste poznat je po tome što je nakon mirne reintegracije izvjesio prvu hrvatsku zastavu na vukovarski vodotoranj.

Ovaj veliki vojnik za života je izdao monografiju i vrijedno radio na knjizi o proživljenom vukovarskom ratu, no sve je zaustavila njegova smrt. Leutar je rodom bio iz Županje, ali nakon rata Vukovar je bio njegov životni izbor:

– Bio sam dragovoljac i htio sam ići braniti Vukovar. U njega sam došao već početkom srpnja. Dečke kojima sam se pridružio uopće nisam poznavao. Bio sam na položaju na Lipovačkom putu, sreo neke dečke koji su se muvali uokolo i pitao ih što rade.”

Rado je dijelio ratna sjećanja

Leutar je do rata svirao bubnjeve u bendovima po garažama, skladao pjesme, obožavao motore, jurcao po speedway utrkama. U to vrijeme studirao je pomorstvo u Splitu.

– Bio sam dragovoljac i htio sam ići braniti Vukovar. U njega sam došao već početkom srpnja. Dečke kojima sam se pridružio nisam poznavao. Upoznao sam ih prvo preko nadimaka. Bio sam na položaju na Lipovačkom putu, sreo neke dečke koji su se muvali uokolo i pitao ih što rade. Jedan od njih, Bušo, u šali je rekao: ‘Psst… u tijeku je akcija Žuti mrav’. Doviknuo sam im: ‘Di ste, žuti mravi’, a oni nama ‘A šta vi izvirujete iz podruma kao štakori, i to oni pustinjski, samo nosom prema van?’. I tako smo si spontano dali nazive i svi su nas po tome prepoznavali. Nažalost, većina tih dečkiju iz prve postave postrojbi je izginula. Izgubio sam ih puno. Još imam mnoga živa sjećanja na sva naša ratna iskustva, na to nevjerojatno zajedništvo koje smo imali, a praktično se nismo niti poznavali; jedan drugome smo držali život u rukama. Šalili smo se tada da ćemo, kad jednom sve prođe, napisati knjigu o svim tim strahotama, i našem humoru kojime smo sve to lakše prolazili. Nažalost, ostao sam samo ja da o tome pišem – kazao je Iva, kako su ga svi suborci u Vukovaru zvali.

Posljednji ispraćaj održat će se u ponedjeljak, 26. veljače 2024. u 13 sati na Novom groblju Dubrava u Vukovaru.

Laka ti hrvatska gruda, Ivane!

CRODEX.NET

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button