Domovina

POZIV POLITIČKOJ I KULTURNOJ JAVNOSTI – NEKA SE PRINCIPI KOJI SE PRIMJENJUJU NA SMOJU PRIMJENE I NA FILIPA LUKASA!

Zagrebačka gradska vlast iz koalicije Možemo i SDP odlučila se obračunati s “ustaškim ulicama” u glavnom gradu Hrvatske. Na udaru partijskih ideoloških komisija našli su se istaknuti kulturni djelatnici koji su u jednom periodu svog života djelovali u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. U NDH su radili ono što su radili i prije uspostave ove države. Bili su profesori, kulturni djelatnici, novinari, publicisti i znanstvenici. Uspostavu NDH dočekali su kao afirmirani javni djelatnici i cijenjeni stručnjaci iz svojih profesija. Neki od njih pozdravili su uspostavu NDH i djelovali za vrijeme njenog postojanja kao ravnatelji kulturnih institucija ili su pisali u glasilima koja su tada izlazila. Jedan od njih svakako je i Filip Lukas.

Ovaj svećenik, rođen u Kaštel Starom, ostavio je nevjerojatno vrijedan opus iz povijesti, geografije, ekonomije i geopolitike. Za vrijeme NDH Lukas je bio predsjednik Matice hrvatske. Taj krimen zagrebačke ideološke komisije i gradske vlasti očito mu ne mogu nikako oprostiti.

Nas u ovom priopćenju ne zanimaju toliko zagrebačke gradske vlasti. Ovo priopćenje upućeno je, prije svega, političkoj i kulturnoj javnosti u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Gospodo iz Centra, HDZ-a, SDP-a i Mosta. Digli ste ruke kako bi Miljenko Smoje dobio, posthumno, nagradu za životno djelo. Digli ste ruke kako bi ova godina bila proglašena godinom Miljenka Smoje. Pritom ste zanemarili sve njegove političke stavove koje je iznosio protiv hrvatskog naroda i države. Čak ste zanemarili i njegove hvalospjeve u čast Slobodana Miloševića. Glavi argument bio vam je – kulturna ostavština Miljenka Smoje u vidu Velog i Malog mista. Dakle, razlučili ste dvije osobe – partijskog propagandistu Miljenka Smoju i kulturnog djelatnika Miljenka Smoju.

Sada vas pozivamo da isti princip primijenite i u slučaju Filipa Lukasa. Odijelimo kulturnog djelatnika, publicistu i znanstvenika Filipa Lukasa od političke osobe Filipa Lukasa. Ili vaša formula vrijedi samo za određene osobe iz prošlosti?

Budući smo svjesni kakvi vjetrovi pušu na našoj političkoj sceni te kako će ovaj apel imati malo utjecaja na političke strukture u našoj županiji, posebno se obraćamo kulturnim institucijama. Gospodo ravnatelji i voditelji kulturnih ustanova u SD županiji, pozivamo vas da zaštite dignitet struke. Pozivamo vas da javno istupite i obranite uspomenu na kulturnog djelatnika Filipa Lukasa.

Uputite zajedničko priopćenje Gradu Zagrebu i Vladi RH, jer ovaj slučaj nije samo slučaj jedne gradske četvrti u Zagrebu. Pokušaj brisanja uspomene na Filipa Lukasa pokušaj je prekrajanja povijesti. Gospodo, prijeđete li šutke preko ovog kulturocida sutra će se neka ideološka komisija baviti vašim političkim stavovima i radom. Dužni ste, zbog naše djece, ustati protiv ovakvih sramotnih pokušaja prekrajanja povijesti!

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Dp

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button