Domovina

PERNARU ODBILI ULAZAK U SAD! ‘Vizu za Hrvate su zamijenili ESTA-om, u stvari je sve ostalo isto’

HRVATIMA za put u SAD više ne treba viza ali im treba  POTVRDA (ESTA). Da bi je se dobilo potrebno je najmanje 72 sata prije polaska prijaviti se u sustav The Electronic System for Travel Authorization (ESTA).

Evo kako zapravo izgleda ‘veliko postignuće’ Plenkovićeve diplomacije. Isto tako za ministra Božinovića ovo je ‘veliko postignuće’ i ispunjenje obećanja HDZ-ove vlade.

Nakon što je portal Paraf objavio kako je ukidanje Viza za Sjedinjene američke države zapravo obmana, jer je za hrvatske građane zapravo sve ostalo isto, počinju se javljati i prvi konkretni slučajevi koji to potvrđuju. 

Tako je bivši saborski zastupnik Ivan Pernar objavio kako su mu odbili vizu za ulazak u SAD.

– Ovakav komentar sam ostavio na stranici Američkog veleposlanstva: “Vi tvrdite da se u Ameriku sad može bez vize, evo ja sam probao, ispunio ESTA formular i isti mi je odbijen. Pretpostavljam da je razlog tjedan dana dugo putovanje u Iran 2018. Uglavnom, propala mi je karta koju sam platio 500 eura.

Znači, po sistemu viza, osobi kojoj bi bilo onemogućen ulazak u SAD to bi bilo priopćeno odmah u Hrvatskoj, odbijanjem vize. Sada će joj se to priopćiti tek kad plati avionsku kartu i doputuje u SAD. Američka služba za zaštitu granica tu odluke ne treba obrazložiti a Hrvatu preostaje kupiti novu avionsku kartu i vratiti se natrag.

Kada sam nazvao vaše veleposlanstvo u Zagrebu, rekli su mi da oni nemaju ništa s tim, a što se tiče konzularnog odjela, oni ne razgovaraju s ljudima na telefon. Jedino su me uputili na obrazac za vizu koji ne mogu ispunit jer sadrži puno upita na koje ne znam odgovor. Cijeli proces se zapravo svodi na to da maksimalno otežate ispunjavanje zahtjeva, ne znam za ni jednu zemlju na svijetu koja traži sve moguće informacije kao vi. Rezultat toga je da nikada neću ići u SAD.

Ta priča o ukidanju viza je budalaština, vizu je zamijenila ESTA, a ESTA je nešto što ne postoji nigdje na svijetu. Svaka zemlja na svijetu ili traži vizu od onih koji ulaze ili ju ne traži. Vi ste vizu zamijenili ESTA-om i time i dalje zapravo postoji viza jer su informacije koje se traže za ESTA-u jednake informacijama koje se daju za vizu bilo koje druge zemlje. Isto tako, ESTA zahtjev se plaća i može biti odbijen kao i zahtjev za vizu.

To nije samo “elektronski formular koji se ispuni prije ulaska u državu”, to je po svojoj prirodi zahtjev za vizu, samo nešto jednostavniji od klasičnog. Uglavnom, vizni režim je i dalje tu, a bez vize ja osobno ne mogu putovat u SAD,” objavio je Pernar na svom FB profilu.

Podsjetimo, nakon što su se premijer i njegovi ministri u medijima hvalili kako je ukidanje viza za Hrvatse ispunjenje njihovog predizbornog obećanja i veliki uspjeh hrvatske diplomacije, portal Paraf je pisao kako se radi o najobičnijoj obmani.

Hrvatima za put u SAD više ne treba viza ali im treba  POTVRDA (ESTA). Da bi je se dobilo potrebno je najmanje 72 sata prije polaska prijaviti se u sustav The Electronic System for Travel Authorization (ESTA).

ESTA je sustav američke Agencije za carine i graničnu zaštitu (U.S. Customs and Border Protection) koji utvrđuje podobnost za ulazak u SAD. Taj sustave ne utvrđuje može li putnica ili putnik ući u SAD. ESTA samo prikuplja biografske podatke a pravo na ulazak utvrđuje se po dolasku u Sjedinjene Države. Odluku donosi časnik Agencije za carine i graničnu zaštitu.

Dakle, iako su ukinute vize te se osoba prijavila sustavom ESTA, i dalje postoji mogućnost da joj se po dolasku onemogući ulazak u SAD. Časnik Agencije za carine i zaštitu granica nema obvezu argumentirati odluku osobi kojoj je onemogućen ulazak.

Kakvo je to onda ukidanje viza?

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
paraf.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button