Domovina

Penava nakon Pupovčevih i Plenkovićevih izjava: ‘S interesom Vukovara se neće igrati dok sam ja gradonačelnik’

Penava je na svoj Facebook profil postavio izjavu Branka Bačića iz veljače 2020. godine gdje on jasno kaže da su postigli dogovor s klubom manjinaca da oni ipak budu na sjednici Sabora. Doduše, glasovali su protiv, ali je dogovoreno da sve što su oni tražili da bude doneseno kroz zakonske akte, da će biti riješeno kroz podzakonske akte.

To je činjenica, što god mi danas čuli i od premijera i od Milorada Pupovca, koliko god oni pokušavali sakriti te svoje dogovore u kojima zapravo žrtvuju objektivnost jednog jako značajnog postupka kakav je popis stanovništva, ali na neki način žrtvuju i ugled države i institucija koje državu predstavljaju zbog svojeg uskog stranačkog interesa. Naravno, to je njihov problem na nacionalnoj razini i o tome neka im sude građani, međutim, s interesom Grada Vukovara se neće igrati dokle god ja obnašam dužnost gradonačelnika toga Grada.

 Idemo samo istinom protiv laži.” – istaknuo je za Narod.hr vukovarski gradonačelnik Ivan Penava odgovarajući na optužbe Milorada Pupovca i Andreja Plenkovića.

Nakon što je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na N1 govorio o nadolazećem popisu stanovništva izražavajući bojazan zbog mogućih manipulacija, kakvih je bilo i pri prošlom popisu (2011.), te naveo da su vladajući SDSS i HDZ postigli dogovor po tom pitanju, šef SDSS-a Milorad Pupovac optužio je Penavu za laž.

Pupovac tvrdi da Penava Laže

Pupovac tvrdi da je navod o dogovoru SDSS-a i HDZ-a “čista laž”, a da je i laž također da će pripadnici nacionalnih manjina popisivati pripadnike nacionalnih manjina. Izjava zastupnika Pupovca potpuno je netočna jer je još početkom 2020. godine klub zastupnika nacionalnih manjina u Saboru, među koje se ubraja i zastupnik Pupovac, tražio da u mjestima pretežno naseljenim nacionalnim manjinama, popisivači također budu iz redova manjina, što smo prenosili:

Pupovac je pak rekao:

“To što govori Penava je čista laž, kao što je laž kad Penava kaež da smo mi tražili, ja naprijer, da pripadnici manjina popisuju manjine. To je laž, laž svojstvena toj vrsti političara koji obmanjuju narod.”

Ustvrdio je da Penava kao vukovarski gradonačelnik “proizvodi nestabilnost već deset godina”.

“Koristi pitanje ćirilice i pitanje prisustva Srba za produbljivanje međuetničkih odnosa u Vukovaru u najlošijem smislu te riječi do toga da je jučer pretučen jedan mladić od grupe nepoznatih navodno, a poznatih”, rekao je čelnik SDSS-a.

Pupovac je demantirao izjavu Penave da popisivači koji su pripadnici manjina popisuju samo pripadnike manjina, a dodao je i da je Penava predsjednik popisnog povjerenstva za Vukovar i područje oko Vukovara.

“On je kao gradonačelnik u situaciji da prati i nadzire kako se stvar odvija, a istovremeno nastupa kao predsjednik građanske inicijative koja je zabrinuta kako će se to popisivati”, rekao je Pupovac.

“Imate posla s političkim opsjenarom koji od popisa pravi bauk”, poručio je.

Penavine izjave komentirao je u petak i premijer Plenković koji je tvrdnju da postoji dogovor između HDZ-a i SDSS-a o provedbi popisa stanovništva u Vukovaru radi manipulacije podacima ustvrdio da je “nebulozna”.

Količina nebuloza koju oporbeni političari puštaju u eter je ispod razina normalnog racija, popis će se održati po zakonu. Dizati tu međunacionalnu tenziju na takav način je krivo, netočno, nisko, bezveze, ustvrdio je Plenković.

Odgovarajući pak na optužbe za laž glede dogovora HDZ-a i SDSS-a, gradonačelnik Penava na facebooku je podijelio vijest iz veljače 2020., kada je HDZ-ov Bačić nakon sastanka vladajuće koalicije, izjavio da će popis u područjima naseljenim manjinama raditi popisivači iz redova manjina.“Ne kaže se bez razloga da je napad najbolja obrana!Dok me HDZ-SDSS koalicija naziva lažovom, podsjetit ću ih samo da njima već odavno ništa nije sveto. Trguju, manipuliraju i pogubili su se u vlastitim lažima.” – poručio je Penava u svojoj objavi.

O optužbama Milorada Pupovca i važnosti nadolazećeg popisa stanovništva portal narod.hr je razgovarao s vukovarskim gradonačelnikom Penavom.

Narod.hr: Nakon Vaše izjave u kojoj izražavate bojazan zbog mogućih manipulacija popisom stanovništva te govorite o dogovoru HDZ-a i SDSS-a, Milorad Pupovac optužio Vas je za laž. Koji je Vaš komentar?

Ivan Penava: Najbolji komentar je ono što sam nedavno i rekao – još je predsjednik Josipović g. Pupovca nazvao etnobiznismenom. Ono čemu ovih dana svjedočimo iz redova vladajuće koalicije – što od strane SDSS-a, što od strane HDZ-a jest pokušaj obmanjivanja javnosti na temu popisa stanovništva i neimanja nikakvih dogovora. Nije mi jasno zašto se srame koalicije koju imaju, na koju su u određenim prigodama ponosni, a u drugim prigodama ju gledaju sakriti “kao zmija noge”.

Jedna od takvih prigoda je popis stanovništva. Kako bih to demantirao ja sam na svoj facebook profil postavio izjavu Branka Bačića iz veljače 2020. godine gdje on jasno kaže, a čega se sjećamo, barem ja kojeg ta tema zanima, da su postigli dogovor s klubom manjinaca da oni ipak budu na sjednici Sabora. Doduše, glasovali su protiv, ali je dogovoreno da sve što su oni tražili da bude doneseno kroz zakonske akte, da će biti riješeno kroz podzakonske akte. I on je to vrlo nedvosmisleno rekao.

To je činjenica, što god mi danas čuli i od premijera i od Milorada Pupovca, koliko god oni pokušavali sakriti te svoje dogovore u kojima zapravo žrtvuju objektivnost jednog jako značajnog postupka kakav je popis stanovništva, ali na neki način žrtvuju i ugled države i institucija koje državu predstavljaju zbog svojeg uskog stranačkog interesa. Naravno, to je njihov problem na nacionalnoj razini i o tome neka im sude građani, međutim, s interesom Grada Vukovara se neće igrati dokle god ja obnašam dužnost gradonačelnika toga Grada. Idemo samo istinom protiv laži.

U popisu 2011. između 5.000 i 7.000 stanovnika popisano ‘viška’

Narod.hr: Kolike su, prema Vašim podacima, netočnosti u prošlom popisu stanovništva vezano za Grad Vukovar?

Ivan Penava: Teško je govoriti u egzaktnim omjerima, ali između 5 i 7 tisuća ljudi je popisano kojih nije trebalo biti. Tijekom svih ovih godina, govorio sam, različiti su podaci i već sam spominjao onaj podatak koji se nadovezuje izravno na MUP-ovu evidenciju prebivališta i evidenciju državne uprave o djeci koja ispunjavaju uvjet za upis u prvi razred osnovne škole gdje je nama umjesto 320 učenika, 1. razred oš upisalo njih 240 što znači da je okruglo 40% djece nedostajalo. To je jedan podatak koji dovoljno govori.

Narod.hr: Putem facebooka dali ste potporu građanskoj inicijativi “Koliko nas ima?” koja ukazuje na probleme nadolazećeg popisa stanovništva te ste pozvali svoje sugrađane, udruge i političke stranke da također daju potporu toj inicijativi. Možete li nam ukratko reći o kakvoj je inicijativi riječ?

Ivan Penava: Inicijativa je posljedica loših iskustava s popisom stanovništva 2011. i jedne nenormalne i neljudske atmosfere koju je taj popis i cjelokupna politička klima nanijela Gradu Vukovaru. Organiziranje Vukovaraca u tu inicijativu govori o nepovjerenju u institucije RH i u Vladu RH. Nažalost, nastavak ovog igrokaza u režiji g. Pupovca i Plenkovića je samo na tragu istog onog scenarija koji je očito bio odigran i uoči popisivanja 2011. – cilj ne bude objektivan popis i objektivna, točna brojka nego mešetarenje s udjelima u stanovništvu, pa što košta, da košta.

Stoga pozdravljam osnivanje ove inicijative i naravno da mi je, kao građaninu ove zemlje, žao što mi u Hrvatskoj svjedočimo da se od jedne tako obične stvari kao što je popis stanovništva, od koje ni u jednoj državi nije napravljen “cirkus”, događa da je bitno sve samo ne objektivnost i točnost. Nažalost, na tragu ovih sporazuma svjedočimo da popis stanovništva samo u Hrvatskoj spada u kategoriju manjinskih prava.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button