Vjera

Papa Franjo i zapanjujući video silaska Duha Svetog

Papa Franjo slavio je u nedjelju 23. svibnja misu, u bazilici Sv. Petra, na svetkovinu Duhova, kojom se slavi silazak Duha Svetoga na Mariju i apostole u Dvorani Posljednje večere.

U prigodnoj homiliji Sveti Otac je naznačio kako se dolaskom Duha Svetoga za njih sve mijenja, te Duh nastavlja govoriti Crkvi, odnoseći svaki strah i potičući je na jedinstvo. „Duh Sveti je ‘konačni dar, dar nad darovima’. On u vremenu nastavlja sugerirati Crkvi da živi u sadašnjosti, bez nostalgija i strahova, da traži cjelinu, a ne dio, da na prvo mjesto stavlja Boga, a ne vlastite snage. Razgovarajući sa svojim učenicima, Isus Duha Svetoga naziva Tješiteljem i Zagovornikom“, rekao je papa Franjo, prenosi Vatican News.

Papa Franjo

„I mi smo pozvani svjedočiti u Duhu Svetom, postati tješitelji. Da, Duh od nas traži da ospobljujemo njegovu utjehu. Kako to možemo učiniti? Zacijelo ne tako da držimo velike besjede, nego tako da budemo drugima bližnji; ne frazama, nego molitvom i blizinom. Sjetimo se da su blizina, suosjećanje i nježnost uvijek Božji stil. Tješitelj govori Crkvi da je danas vrijeme utjehe.

Ovo je vrijeme blagovijesti Evanđelja više no borbe protiv poganstva. Ovo je vrijeme za donošenje radosti Uskrsloga, ne zato da se tužimo na dramu sekularizacije. Ovo je vrijeme da se na svijet izlije ljubav, a zbližavanja sa svjetovnošću. Ovo je vrijeme za svjedočenje milosrđa, a ne za uvođenje pravila i normi. Ovo je vrijeme Tješitelja! Ovo je vrijeme slobode srca, u Tješitelju“, istaknuo je poglavar Katoličke Crkve.

Danas, ako slušamo Duha, nećemo se usredotočiti na konzervativne i progresivne, tradicionaliste i one koji bi htjeli uvoditi novine, desne i lijeve: to ne, ako su to kriteriji, to znači da je Duh zaboravljen u Crkvi. Tješitelj se zalaže za jedinstvo, sklad, sklad različitosti. Pokazuje nam dijelove istog Tijela, braću i sestre među nama. Tražimo cjelinu! Neprijatelj je taj koji želi da se raznolikost pretvori u suprotstavljanje i zato donosi ideologije: moramo reći ‘ne’ ideologijama, a ‘da’ cjelini. Staviti Boga ispred svojega ‘ja’. Duh Sveti ‘potvrđuje primat milosti’. Samo ako ostavimo prostora Gospodinu ponovno pronalazimo same sebe, a to vrijedi i za Crkvu“, poručio je Sveti Otac.

Homiliju je završio zazivom Duha da sve učini misionarima njegove utjehe svijetu, prorocima jedinstva, utemeljenima na milosti i usredotočenim na Božjem „danas“.

Pogledajte video koji je snimljen na svetoj misi u Vatikanu na Duhove 23.05.2021.godine. Da li je to neko čudo? Da li nam Bog nešto govori? Ili je to samo puka slučajnost?

Papa Franjo na Duhove

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
nedjelja.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button