Zanimljivosti

Papa Franjo: Kršćanska žena uvijek ponovno nastoji odgovoriti na Gospodinov poziv u svom konkretnom životu

Danas, 8. ožujka obilježava se Međunarodni dan žena. Današnji je dan, slično kao i majčin dan žena posvećen ženama, ali ovaj puta svim ženama, ne samo majkama.

Tim povodom prisjećamo se riječi pape Franje koje je izrekao 25. siječnja, primajući članice Talijanskoga centra za žene u prigodi 70. obljetnice njegova osnutka. 

Crkva priznaje moralnu i duhovnu snagu žene, istaknuo je Sveti Otac, podsjećajući što je istaknuto Drugim vatikanskim saborom, i što je Ivan Pavao II. poslije snažno potvrdio u apostolskom pismu “Mulieris dignitatem”. Papa Franjo istaknuo je da je uloga žene u posljednjih nekoliko desetljeća, u obitelji kao i u društvu, doživjela velike promjene te podsjetio na vrlo važan prinos žene u društvu, posebno zbog njezine osjetljivosti prema najslabijima.

Vrlo me razveselilo vidjeti mnoge žene koje sudjeluju u pastoralnim odgovornostima zajedno sa svećenicima, i to u praćenju pojedinaca, obitelji i skupina, kao i u teološkom razmišljanju, rekao je Papa i poželio da se prošire prostori za kapilarniju i snažniju žensku nazočnost u Crkvi.

Sveti Otac osim toga poželio je da se još više povećaju nove sredine odgovornosti za žene, koje su otvorene na crkvenom prostoru, kao i na građanskom i profesionalnom. Ipak, ne može se zaboraviti nezamjenjiva uloga žene u obitelji. Darovi obzirnosti, osobite osjetljivosti i nježnosti, kojima je bogat ženski duh, nisu samo istinska snaga za život obitelji, za širenje mirnoga i skladnoga raspoloženja, nego stvarnost bez koje bi ljudski poziv bio neostvariv, istaknuo je Papa, a prenosi Radio Vatikan.

Ako je u svijetu rada i u javnom životu važan veći prinos ženskoga genija, u obitelji je taj prinos neizbježiv. To, naime, za nas kršćane nije jednostavno privatno mjesto, nego “kućna Crkva”, čije je zdravlje i blagostanje uvjet za zdravlje i blagostanje Crkve i samoga društva. Gospa u Crkvi stvara nešto što ne mogu napraviti svećenici, biskupi i pape, ona je pravi ženski genij. Nazočnost žene u kućnoj sredini pokazuje se vrlo potrebnom, i to za prijenos čvrstih moralnih načela i za sami prijenos vjere budućim naraštajima.

Kako je moguće rasti u djelotvornoj nazočnosti na brojnim područjima u javnom životu, u svijetu rada, tamo gdje se usvajaju najvažnije odluke, i istodobno zadržati najveću i posebnu pozornost u obitelji, i za obitelj? To je područje za razmišljanje, koje, osim razmišljanja o stvarnosti žene u društvu, pretpostavlja revnu i ustrajnu molitvu. Upravo u razgovoru s Bogom, prosvijetljenom Njegovom Riječju, natopljenom milošću sakramenata, kršćanska žena uvijek ponovno nastoji odgovoriti na Gospodinov poziv u svom konkretnom životu.

Neka vam u tom zauzimanju, Marijina majčinska nazočnost pokaže put kojim imate proći kako biste produbile značenje i ulogu žene u društvu te kako biste bile potpuno vjerne Gospodinu, zaključio je Sveti Otac.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button