Domovina

Ovo je velika pljuska Plenkoviću i vladajućim strukturama u Hrvatskoj!

Moramo priznati da pomalo čudi njemačka kritika Plenkoviću i njegovoj vladi. Jer se čini kao da on praktički provodi sve što mu se naredi iz centrale EU-a i Berlina

Prema analizi najveće njemačke medijske kuće, Deutche Welle-u (DW), Plenkovićevu vladavinu obilježilo je ukidanje liberalne demokracije i autokratizacija Hrvatske.

U jučerašnjem članku pod nazivom „Dok autokrati rastu, sumorni podaci o propadanju demokracija“,  DW je donio tekst o trenutnom stanju demokracije u svijetu. Hrvatska se tako našla u društvu 12 država koje, prema analizi DW-a, prestaju biti demokracije. Te države su: Brazil, Poljska, Niger, Indonezija, Bocvana, Gvatemala, Tunis, Hrvatska, Češka, Gvajana, Mauricijus i Slovenija.

„Uz ovih 12 zemalja u kojima još uvijek traje kriza demokracije, još 17 ih je izgubilo bitku samo u prošlom desetljeću, uključujući Tursku, Filipine i Mađarsku“, dodaje DW.

Deutsche Welle je analizu napravio na temelju podataka istraživačkog instituta V-Dem, koji sve države svijeta dijeli u četiri demokratske kategorije. Prvu kategoriju predstavljaju liberalne demokracije, drugu izborne demokracije, treći izborne autokracije, a četvrtu zatvorene autokracije.

U prvoj, najboljoj kategoriji se, po očekivanju, nalaze Njemačka, Francuska, SAD, Velika Britanija, Švedska. Hrvatska je po stanju demokracije svrstana u drugu skupinu, gdje joj društvo čine države kao što su Portugal, Namibija, Senegal, Trinidad i Tobago, Slovačka…

Iza Hrvatske se nalaze neke velike nacije kao što su Mađarska, Rusija i Turska.

Hrvatska se nalazi na 46. mjestu u svijetu po demokratskom indeksu, dok se po pitanju deliberativne komponente nalazimo na 82. mjestu!? Riječ je o komponenti koja ukazuje na odnos vlade prema legitimnoj opoziciji, prihvaćanju kontraargumenata i prihvaćanju pluralizma.

Samo usporedbe radi, vlade Gambije i Lesota očigledno prije prihvaćaju i uvažavaju kritike opozicije nego Plenkovićeva vlada u Hrvatskoj.

Moramo priznati da pomalo čudi njemačka kritika Plenkoviću i njegovoj vladi, jer se čini kao da on praktički provodi sve što mu se naredi iz centrale EU-a i Berlina. Što se točno želi postići ovom kritikom nije nam jasno. Možda Njemačka na ovaj način šalje nekakvo upozorenje premijeru Plenkoviću, kako ima spremnog novog podobnijeg kandidata za premijera? Hoćemo li na kraju „plakati“ za Andrejem?

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Provjeri

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button