Domovina

Nenad Bakić: Prilično nevjerojatan komentar danas u Jutarnjem

Prilično nevjerojatan komentar danas u Jutarnjem. Veliki ‘danak’ je plaćen jer se ‘dopustilo’ da ‘negatori i antivakseri svih vrsta’ dominiraju u javnom prostoru.

Evo zašto je to prilično i potpuno besmisleno:

1. U medijima (najveći dio ‘javnog prostora’) je 99% pandemijskog sadržaja – osim servisnih informacija- bilo oštromjeraško: nebrojene izjave koje su zagovarale lockdown, maske, potvrde, cijepljenje djece i tako dalje. Ne sjećam se kad sam vidio neke intervjue ili izjave ‘negatora i antivaksera’.

Na društvenim mrežama su pak ‘negatori i antivakseri’ bilo teško cenzurirani, ali čak i realisti-centristi kao Gordan Lauc i ja, čiji je stav bio u najkritičnijem dijelu potpuno isti kao stav Vlade/Stožera (jedina, ali velika, greška Stožera je bila uvođenje potvrda, na što je Gordan i javno reagirao i pozvao na mirni prosvjed, pa isključen iz Savjeta, ali ostao najvažniji znanstvenik i dalje.

Promislite: koliko se puta Savjet našao nakon što je Gordan isključen? Jednom, i to bezveze.).

2. Tko bi trebao što ‘dopustiti’?

3. I dalje se povlači potpuno neistinita tema – za koju već i ptice na grani znaju da je neistinita – da su ‘antivakseri’ krivi za širenje ili smrti drugih. Kao što znamo, cijepljenje ne spriječava širenje i cijepljenje da se ‘misli na druge’ je potpuna prevara. Npr. i sam globalni vođa oštromjeraša Gates je još davno rekao da stoga ne vidi svrhu u potvrdama. Štoviše, potvrde u bolnicama su uzrokovale mnogo smrti jer se zbog njih cijepljeni nisu testirali, pa su slobodno unosili virus u bolnice.

4. Hrvatska NEMA veliki višak smrti, u što se možete uvjeriti u prvom komentaru. A nažalost, višak smrti je uglavnom objektivno određen s BDP, što možete lako vidjeti na priloženoj karti koja ih uspoređuje. BDP utječe na ključne ishode smrti: niska opća očekivana dob smrti (ovo je bolest starijih) i slabo zdravlje u starosti, debljina kao glavni komorbiditet (Hrvatska je najdeblja nacija u EU), kvaliteta zdravstvenog sustava i cijepljenje starijih.

5. Štoviše, upravo nerazumna oštromjeraška propaganda u medijima kao i nesposobnost HZJZ (koji i dalje gura kampanju ‘Misli na druge’?!) doveli su do teškog nepovjerenja prema cjepivu i manjeg cijepljenja starijih.

P.s. U nečemu se ipak mogu složiti s člankom. Antivakseri ‘svih vrsta’ dominiraju. Naime svi znanstvenici pandemijski marketingaši koji su se zadnjih godinu i pol dana fokusirali na cijepljenje sve djece (jako neuspješno – ljudi im ne vjeruju) ni sami nisu ažurirani na zadnju dozu, pa su antivakseri.

Nenad Bakić/facebook

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button