Domovina

Ne prestaju antikatolički incidenti u BiH: Ometali nedjeljnu misu u sarajevskoj Katedrali

Na nedjeljnoj misi u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, koju je u 8 sati predvodio katedralni župnik i profesor na KBF-u dr. vlč. Oliver Jurišić, tijekom propovijedi došlo do neugodnosti, prenosi portal Katoličkog tjednika Nedjelja.ba.

Skupina od tri-četiri mladića koja je naknadno, nakon početka misnog slavlja ušla u katedralu te kratko sjela u zadnje klupe na desnoj strani, poslije nekog vremena, tijekom propovijedi, ustala je i krenuvši prema izlaznim vratima s podsmijehom povikala „Bajram barećula“ (tradicionalan izraz čestitanja važnog muslimanskog blagdana Kurban-bajrama, op. Bitno.net) te napustila bogomolju.

“Pitamo se je li prejudicirano za pretpostaviti kako su mladići upravo nakon klanjanog Bajram-namaza (koji se, kako je objavila Islamska zajednica u BiH, klanja u 5:41) došli u sarajevsku prvostolnicu ‘praviti se važnima i pokazati svoj neodgoj ili je po srijedi nešto drugo?!”, poručili su iz Katoličkog tjednika, medija u vlasništvu Vhbosanske nadbiskupije.

Sve više antikatoličkih incidenata u BiH

Premda ispad u sarajevskoj katedrali nije bio ozbiljnijeg karaktera, činjenica je kako se prošlih mjeseci i godina bilježi sve više antikatoličkih incidenata u Bosni i Hercegovini, osobito u miješanim katoličko-muslimanskim sredinama.

Podsjećamo, nedavno je u Bugojnu, tijekom proslave Tijelova, skupina mladića ometala katoličke vjernike uzvikujući “Tekbir!”, što znači “Alah je velik/najveći”. Bugojanski župnik istaknuo je kako se slični incidenti odvijaju redovito tijekom velikih kršćanskih blagdana.

Početkom siječnja su u Neumu razbijeni križevi ispred crkve sv. Ante.

U rujnu prošle godine, u razmaku od dva tjedna, napadnut je i opljačkan katolički župnik u Kaknju te je vandalizirano groblje Družbe Kćeri Božje ljubavi u Sarajevu.

Ranije su također oskrvnuti vjerski simboli Uskopljukatoličko groblje u Kaknju te križni put Drijenči kod Tuzle.

Slični incidenti zabilježeni su početkom 2022. na katoličkom groblju u Mostaru dok su krajem 2021. oskrvnute filijalna crkva sv. Barbare u Vareš Majdanu te kapelica i kip Majke Božje u naselju Kralje kod Bihaća, što je bio treći takav incident u tom gradu u godinu dana.

Također, tijekom ‘Noći vještica’ 2021. godine, netko je iscrtao sotonističke simbole na križu zeničkoj župi Čajdraš.

Dodajmo i kako su sredinom prosinca 2021. godine u Sarajevu na ulaznim vratima stana jedne katoličke obitelji ispisane prijeteće poruke. Sarajevska policija tada je izvijestila kako je uhitila počinitelja, za kojeg je utvrđeno da je psihički bolesna osoba.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button