Zanimljivosti

Najslobodnija društvena mreža GAB i dalje bilježi rast

Dosta vam je cenzure na društvenim mrežama?! Evo alternativnih rješenja

Gab.com je društvena mreža koja postaje sve popularnija u zadnje vrijeme. Javnosti je predstavljena 2016. godine kao mjesto na internetu koje potiče slobodu govora.

Gab sebe definira kao “društvenu mrežu koja zagovara slobodu govora, individualne slobode i slobodni protok informacija na internetu”. Vjeruju, tvrde, da je budućnost online izdavaštva decentralizirana i otvorena, da bi korisnici društvenih mreža trebali moći kontrolirati svoje iskustvo na društvenim mrežama po vlastitim uvjetima umjesto u skladu s uvjetima koje postavlja Big Tech. I da, “svi su dobrodošli”, navode.

Gab inače nalikuje na Twitter. Objave na njemu nazivaju se “gabovi” i ograničene su na 300 znakova. 

U potpunoj suprotnosti s popularnijim Facebookom ili Twitterom, GAB se pokazao posve slobodnim za izražavanje svih vrsta mišljenja koji su dopušteni pod Prvim amandmanom američkog Ustava. Dakako, pozivanje na bilo kakvo nasilje ili iznošenje prijetnji samo je po sebi kazneno djelo te se tako i tretira.

Korisnicima se daje opcija “mute” u slučaju postova koje smatraju uvredljivima. Paradoksalno je da su danas konzervativci ti koji dosljedno podržavaju slobodu govora, dok tzv. progresivci češće zagovaraju ograničenja ukoliko je “govor” po njima štetan za određene skupine.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button