Domovina

Najavljena gradnja islamskog centra u Splitu

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Splitu Vahid ef. Hadžić u nedjelju navečer je, predvodeći iftar, najavio da se u Splitu planira gradnja islamskog centra, odnosno sjedište Medžlisa i džamija te da će ti objekti biti “u skladu s dalmatinskom vizurom” a ne po ugledu na džamije u Kuvajtu.

Medžlis Islamske zajednice je desetljećima smješten u staroj gradskoj jezgri u Cosmijevoj ulici, ali za taj prostor Islamska zajednica u Splitu plaća Gradu najamninu.

“Prije nekoliko dana s Gradom smo produžili ugovor te nam je odobreno da u sadašnjem prostoru možemo boraviti sljedećih pet godina, a ja se nadam kako ćemo u tom razdoblju pronaći rješenje da imamo svoj prostor za obrede”, kazao je efendija Hadžić dodavši da postoji potencijalno nekoliko lokacija u Splitu za budući islamski centar, prenosi dnevnik.ba.

Međutim, nije želio reći koji su to prostori, napomenuvši da je za to mjerodavan Mešihat Islamske zajednice na razini države Hrvatske.

Džihadisti su stava da obezglavljivanje Ćafira (nemuslimana/ nevjernika), je poput ubijanja pilića, zbog čega oni nemaju žaljenja. A zašto bi bili takvog uvjerenja ? Može li biti da su uvjereni da su Ćafiri (nemuslimani, nevjernici) gori od životinja? I što kaže Alah…?

“Mi nemamo megalomanske ambicije, nismo velika zajednica, želimo imati primjeren prostor i u skladu dalmatinskih vizura. Ne mislimo projektirati nekakvu džamiju (po modelu) iz Kuvajta, nego ćemo predložiti da bude tipična dalmatinska vizura i da ni na kakav način nikomu ne smeta, a da mi imamo svoj prostor,” obrazložio je Hadžić plan za gradnju islamskog centra u Splitu

Predsjednik Udruge Bošnjak branitelja Domovinskog rat Splitsko-dalmatinske županije Kadro Kulašin rekao je da je na području te županije oko 2.200 Bošnjaka od kojih je u Splitu oko 900.

“Trebamo cijeniti i poštivati sredinu u kojoj se nalazimo”, poručio  je Kulašin.

Predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine u Splitu Milaim Šukaj istaknuo je kako je po pitanju vjere i nacionalnih manjina Hrvatska demokratska država za koju se vrijedilo boriti.

Ramazanskoj večeri kojom se prekida dnevni post – iftaru nazočili su i predsjednik splitskoga Gradskog vijeća  Jakov Prkić i dožupan Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja. Oni su istaknuli važnost dobrih odnosa s nacionalnim manjinama.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button