DomovinaPovijest

Mrve o’ života – posvećeno heroju Mariju Luetiću

Dana 22.11.1993.godine , junački su poginuli na Južnom bojištu Mario Luetić, Krešimir Kober, Igor Braović i Dario Škof ostavljajući generacijama iza sebe svoju ljubav prema Domovini i spremnost da žrtvuju svoje živote za slobodu hrvatskog naroda.

Mario Luetić rođen je 3. travnja 1967. godine u Župi (općina Imotski) od oca Jure (Juroslava) i majke Ane (Anke), rođene Turić. Otac mu je bio profesionalni vozač, a majka domaćica.

Kao istom završeni, najbolji, mladi inženjer brodogradnje Mario Luetić, premda iz siromašne obitelji, u Župi Biokovskoj, odbio je primamljive ponude iz tuđine i javio se za obranu hrvatske grude, prošao sva bojišta, na posebnim zadatcima.

U obranu Domovine dragovoljno se uključuje početkom ožujka 1992. kao pripadnik 115. brigade HV. Prelazi u redove slavne 4. gardijske brigade iz Splita gdje stječe slavu jednog od najboljih topnika u HV. Samohotkom „Raga“ zahvaljujući svojim preciznim izračunima uništio je mnoga četnička uporišta na dubrovačkom bojištu. Nemiran duhom i željan više borbenih akcija prelazi u Postrojbu za specijalne namjene a nakon toga u redove Bojne Zrinjski. Sudionik je mnogih znanih i tajnih operacija HV i jedan je od istinskih heroja Domovinskog rata.

U nastavku donosimo tekst hrvatske publicistice, humanitarke i  književnice Mire Donadini o Mariu Luetiću :

”Kao nerazdvojni Antin prijatelj, prihvatio si biti Jakovljev krsni kum koji danas ima dvanaest godina. Za tu si prigodu imao na raspolaganju svega nekoliko sati. Došao si u Split. Bio si na sv. misi i krštenju, ali si morao brzo otići.

Rekao si mi, da je biti krsni kum velika obveza i da ćeš brinuti o Jakovu, svomu kumu. Muškarci su još odvojeno razgovarali, o političkom stanju, a mi smo ga pitale, kada će se vratiti.

Nasmijao se i rekao: – Vidimo se uskoro!

Jedno smo jutro dobili vijest, da je naš Mario, poginuo od neprijateljske ruke, u Gornjem Vakufu, kada je dotrčao, pomoći i spasiti pogođenoga suborca. Ostali su oba mrtvi. Župa Biokovska i Luetići su proplakali, roditelji i braća zanijemili.

Kada je Jakov pitao tko je njegov krsni kum, kako se zove, gdje je, zašto ga nikada nije vidio, tata Ante mu je ispričao priču o ljubavi koju čovjek nosi prema Domovini, da je ta ljubav dala snage svima njima da se bore za Hrvatsku i da su mnogi za njezinu slobodu poginuli.

– Takav je, Jakove, bio i Tvoj krsni kum: Mario Luetić. Ti znaš, da svaki put kad iz Zagreba idemo u Split, jedan dan odlazimo u Župu Biokovsku, poljubiti mu roditelje i zapaliti svijeću na grob Tvoga kuma, našega časnika Hrvatske vojske, kojemu je domovina bila prva velika ljubav.” Mira Donadini,16. listopada 2005.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Borna Marinić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button