Domovina

Možemo li Plenkoviću dati otkaz jer ne radi dobro?

Zamislite da u svojoj tvrtki imate menadžera koji je problematičan – ne radi u interesu tvrtke i vlasnika, prema poslodavcu i zaposlenicima se ponaša bahato i arogantno, postavio je voditelje odjela koji su nesposobni. Rezultati tvrtke su zbog takvog vođenja jako loši, ali on cijelo vrijeme priča naokolo kako je on super, kako je sve super i kako su rezultati ustvari odlični. Što biste napravili u toj situaciji? Naravno, dali biste mu otkaz i na njegovo mjesto postavili nekoga tko bi radio u interesu firme. Kod raskida ugovora biste poštivali zakon o radu i potpisani ugovor o radu, ali sigurno biste rješenje našli vrlo brzo jer je šteta koju menadžera nanosi tvrtki svakim danom velika.

A sada zamislite da u državi imate takvog premijera. Možete li mu kao poslodavac dati otkaz kad ne radi dobro? E pa ne možete. Za to imate priliku samo jednom u četiri godine kada su parlamentarni izbori i ako je propustite – ćao bao! Kada se jednom složi većina u Saboru, kada se zna da su tu još i rezervni žetončići ako zatreba, onda je premijer doslovno nedodirljiv četiri godine i može raditi koliko god hoće loše, može na ministarske pozicije postavljati kakve god hoće bezveznjakoviće, a ti kao poslodavac ne možeš napraviti ama baš ništa. To je demokracija i takvi su zakoni u Hrvatskoj – napravljeni su u interesu političara a ne građana. I zbog toga si premijer može dozvoliti da se ponaša ovako kako se ponaša, da on ustvari vlada nad građanima a ne služi građanima, zbog toga on govori „mi smo dali 10 milijardi za spas radnih mjesta“, jer on zaista misli da su „oni“ to dali i da je to njihov novac a ne novac građana i poreznih obveznika, jer kod nas vlada nije administracija i služenje građanima, nego vlast nad novcem koji se slijeva u proračun i vlast nad svime i svakime što tim novcem mogu kupiti.

“Naši menadžeri” naslijedili ” su prodaju magle” iz bivših vremena i ide im jako dobro u zadnjih 30-tak godina a državi i građanima je sve gore. Oni misle, da su osim što su politički menadžeri, ujedno i vlasnici tvrtke, predsjednici uprava i kompletan nadzorni odbor. Problem je što se kao društvo nismo resetirali u startu, nego smo popuštali staroj špranci ponašanja nerada i života na tuđoj grbači, te sada imamo takvu prodaju magle od vrha do lokalne samouprave i silnih nevladinih udruga, koji su i glavni zagovornici takvog nenormalnog stanja, gdje uvijek isti o svemu vode glavnu riječ i mogu legalno od tuđeg rada živjeti zbog interesne simbioze sa našim političkim menadžerima.

A mi možemo kukati, ali nemamo nikakvu polugu da to promijenimo, jer tako smo izabrali. Dok god ne shvatimo vlastitu poziciju u demokraciji i ne počnemo je koristiti, biti će nam ovako kako nam jest. Za Hrvatsku se moramo izboriti, jer je sigurno nećemo dobiti na poklon.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button