Domovina

MOST:”PROMJENA IZBORNOG ZAKONA I RAVNOPRAVNOST HRVATA U BIH JE NACIONALNI, SIGURNOSNI, EKONOMSKI I POLITIČKI INTERES HRVATSKE KOJEG SVI ZAJEDNO MORAMO OSTVARITI”

S obzirom na uzavrelu situaciju u BiH i čak prijetnje ratom koje dolaze iz redova lidera bošnjački stranaka , Most je izdao priopćenje u kojem poziva na jedinstvo svih političkih aktera u Hrvatskoj kako bi se zaštitio naš narod u BIH. Njihovo priopćenje donosimo u nastavku:

”Zadnjih dana u Bosni i Hercegovini svjedočimo brojnim pritiscima i općoj histeriji od strane bošnjačkih stranaka, radikalnih aktivista i dijela medija prema Visokom predstavniku međunarodne zajednice Christianu Schmidtu.

Razlog za navedenu histeriju je planirano nametanje izmjena izbornog zakona gdje bi se hrvatskom narodu vratio jedan dio političkih prava oduzetih u posljednjih 20 godina.

Iako su suštinske promjene izbornog zakona, koje su navodno trebale biti nametnute jučer, samo vraćanje dijela od onoga što Hrvatima kao konstitutivnom narodu pripada, zapanjujuća je agresivnost i netrpeljivost bošnjačkih stranaka prema građanima hrvatske nacionalnosti.

Očito su svi pritisci na Visokog predstavnika urodili plodom te odluka koja je jučer trebala biti donešena, po kojoj bi se nametnuo izborni zakon gdje bi se Hrvate koliko toliko zaštitilo u biranju izaslanika u Domu naroda Federacije BiH, je prolongirana na sljedećih 6 tjedana uz jasnu poruku Visokog predstavnika da se stranke u Bosni i Hercegovini moraju prvo same probati dogovoriti.

Poznajući povijest dogovora i pregovora s bošnjačkim strankama, do toga je gotovo nemoguće doći.

Dok bošnjačke stranke stvaraju pritisak i organiziraju prosvjede ispred ureda Visokog predstavnika i to samo zato jer se drugom narodu djelomično vraćaju oteta prava, neki politički predstavnici Hrvata u BiH kao i Republike Hrvatske s tim mrvicama se zadovoljavaju i čekaju da se promjena izbornog zakona dogodi sama od sebe.

Gospodo, ništa se ne događa samo od sebe, za sve se moramo izboriti sami!

Izbor legitimnih političkih predstavnika u sva tijela u oba entiteta, a posebno u Dom Naroda Federacije BiH i Predsjedništvo BiH je minimum potreban za ostvarenje ravnopravnijeg položaja Hrvata u BiH.

Ovim putem pozivamo premijera Republike Hrvatske gospodina Andrej Plenković, Ministarstvo Vanjskih i europskih poslova, Predsjednika RH Zoran Milanović te sve političke predstavnike Hrvata da u sljedećih 6 tjedana iskoriste sva svoja demokratska, legitimna politička i diplomatska sredstva kako bi se Hrvatima u BiH omogućilo legitimno političko predstavljanje na svim razinama, te da im se omoguće sva ona prava koja su im bila zajamčena potpisivanjem Washingtonskog I Daytonskog sporazuma.

Promjena izbornog zakona je od vitalne važnosti za opstojnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, ali i nacionalni interes Republike Hrvatske.

Naše nacionalna, sigurnosna, ekonomska, demografska i politička budućnost itekako ovisi o stabilnosti i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine i položaju hrvatskog naroda.

Stoga, na ovom pitanju ostavimo sa strane sva stranačka mimoilaženja i nesuglasice jer se ovdje radi o prvorazrednom nacionalnom interesu, te učinimo svi koliko je u našim mogućnostima da hrvatski narod bude uistinu ravnopravan, a da susjedna BiH bude stabilna i uspješna zemlja.

To je naš interes, ali i naša obveza koju moramo ostvariti.” navode u priopćenju.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button