Svijet

Miletić: Krave su im neprijatelji, kukci heroji!


”Napomena: pažljivo pročitajte što vam pišem! To vam je besplatna edukacija u istini!” napisao je u svom najnovijem statusu na društvenim mrežama saborski zastupnik Marin Miletić.

Uništiti stoku, naše proizvođače hrane pa gurati prehranu insektima i zelenjavom⁉️
Naravno da se ne može sve tako pojednostaviti i reći da postoje moćne globalističke grupacije koje uništavaju diljem Europe stočare, zdravu proizvodnju hrane i koji će lobirati i već uspijevaju u tome da i građani Hrvatske jedu kukce, zelenjavicu i da nam unište svu stoku, ali je zanimljivo pratiti tijek zbivanja.
Bruxelles jasno ide prema agendi kukaca u hrani, smanjivanje stoke. Njihova agenda vam otprilike kaže: krave piju puno vode dnevno, stvaraju ugljični otisak pa su nam krave neprijatelji, a kukci su naši najveći saveznici u spašavanju ove planete.

Pritom ove ekološke luđake i interesne moćne skupine ne zanimaju činjenice da jedan vulkančić kihne pa izbaci smeća u zrak više od svih automobila ovoga svijeta. Ili pak činjenica da njihovi avioni, moćnika ovog svijeta, jahte i ostali brodovi više zagađuju svijet od svih nas skupa. Njih ne zanima da industrije Kine, Indije pa i Amerike truju sve…

Ne. Oni samo žele nama u Europi nametnuti svoju agendu i – gotovo.

Dozvola Europske komisije se temelji na znanstvenom mišljenju Europske agencije za hranu (EFSA), koje je objavljeno u proljeće prošle godine (EFSA Journal 2022, 20, 7258). Kao glavni argument o sigurnosti brašna od zrikavca navodi se povijest uporabe tog proizvoda na Dalekomu Istoku, u Tajlandu, Laosu, Kambodži…

U dokumenti nedostaju podaci o alergenosti, o količini kemijskih onečišćivala (cijanidi) iz procesa prehrane kukaca, o toksikološkim svojstvima proizvoda, o metabolizmu koji se procjenjuje obveznim ADME testovima, o stabilnosti proizvoda…
U službenom izvješću EFSA-e doslovno stoji:

„Podnositelj zahtjeva nije priložio nikakve studije na ljudima…Nisu provedena nikakva toksikološka ispitivanja…Podaci o mogućim kontaminantima, kada se proizvod koristi kao dodatak drugoj hrani, su ograničeni pa se ne može donijeti zaključak o sigurnosti…Podaci o stabilnosti proizvoda su nedostatni…“. Usprkos krnjem izvješću EFSA-e, Europska je komisija odlučila obogatiti meni Europljana s vijetnamskom ponudom insekata.
Naravno, nije moguće zabraniti konzumiranje kukaca niti ja osobno želim ikome bilo što braniti. Oni su, uostalom, jedan od najvažnijih prehrambenih artikala u hranidbenom lancu. Prigovori zbog visokog sadržaja mangana, različitih parazita ili neprobavljivog hitina u zrikavcima su opravdani, no slično vrijedi za karcinogene nitrite u suhomesnatim proizvodima, azo-bojila u slatkišima, benzen u gaziranim pićima, umjetne zaslađivače, pesticide u voću ili neurotoksični akrilamid u brzoj hrani.

Svi primjeri su legalizirani otrovi, odobreni za ljudsku prehranu od iste agencije EFSA-e. S kukcima na prehrambenom tržištu samo se povećava asortiman rizične hrane i gastronomskog otpada, o čemu je na nedavnom okruglom stolu o hrani koji sam organizirao u Hrvatskom saboru posebno govorio prof.dr.sc. Valerije Vrček.
Starija evaluacija sigurnosti od strane EFSA za prethodno odobrenu vrstu malog brašnara je iz 2015 u kojoj se jasno spominje hitin kao sastojak takve hrane (medicinski problematičan za konzumaciju u ljudi) kao i jasno deklarirana mogućnost alergija: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7325
Slično je za EFSA evaluaciju djelomično odmašćenog kućnog cvrčka: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7258
EFSA sama navodi kako nisu provedene analize genotoksičnosti i subkronične toksičnosti takve hrane.
Meni je osobno također vrlo upitna izjava Europske komisije o ovoj kategoriji nove hrane koja točno glasi ovako (https://food.ec.europa.eu/…/approval-insect-novel-food_en):
“In turn, the current Novel Food Regulation, applicable since 1st January 2018, explicitly considers whole insects as novel foods, which must thus get an approval.”
Zašto bi išta direktivom moralo dobiti odobrenje za prodaju i konzumaciju ukoliko nije sigurno niti potrebno!?

Pa EFSA sama navodi toliko problema oko ove hrane koji su dovoljni za zabrinutost, a kamoli da osiguravaju nekakvu sigurnost za potrošača.
Iako određene interesne grupacije pokušavaju difamirati svakoga tko im se suprotstavlja i tko pokušava razmišljati svojom glavom – to smo vidjeli za vrijeme plandemije tih koronaprofitera i koronakartela – mene zaustaviti neće, govorit ću istinu i boriti se za slobodu našeg naroda. Slobodu od smeća, neovisno bi li im netko ubrizgavao to injekcijom u organizam ili bi ih hranio drugom vrstom smeća.

Izvor: FB Marin Miletić

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button