Domovina

MILANOVIĆ U TOMISLAVGRADU:Bez HV-a i HVO-a danas ne bi bilo slobodne BiH

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je u subotu u Tomislavgradu kako se iz Hrvatska ’ne trabunja o hrvatskome svijetu’ i podjeli Bosne i Hercegovine, i najavio da će se Zagreb nastaviti zauzimati za ravnopravnost sunarodnjaka i prestanak njihova preglasavanja.

“Mi ne trabunjamo ni o kakvom o hrvatskom svijetu kojega se netko treba bojati. Ne trabunjamo o ruskom i srpskom svijetu, ne kolčimo, ne postavljamo međe i granice”, rekao je Milanović.

On je sudjelovao na 32. obljetnici utemeljenja brigade kralja Tomislava Hrvatskoga vijeća obrane.

“Bez Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane danas ne bi bilo slobodne BiH koju poštujemo, za kojom ne posežemo, ali u kojoj za Hrvate tražimo jednaka prava kakva su propisana u Daytonskom sporazumu koji se ne poštiva. Hrvati u BiH su zaslužili da se poštuju njihova prava”, istaknuo je, prenosi Hina.

Ocijenio je štetnim što se iz bošnjačke javnosti Hrvatsku naziva agresorom, te opetovao kako su Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane najzaslužnije što je Bosna i Hercegovina država u današnjim granicama.

”Nije lijepo slušati svaki drugi dan o nekom udruženom zločinačkom pothvatu ili o tome da je hrvatska vojska bila okupatorska”, rekao je predsjednik Milanović.

Izrazio je očekivanje da će se prestati s preglasavanjem Hrvata od brojnijih Bošnjaka u Bosni i Hercegovini kao što je to slučaj s nametanjem Željka Komšića za hrvatskog člana držanog vrha.

“Vjerujem da će vrlo brzo Hrvatska biti u stanju pomoći Hrvatima da izmjenema Izbornog zakona dobiju svoja prava. To je simbolička stvar i važna je. Sada je vrijeme da se to bez straha kaže”, dodao je.

Najavio je kako će se zauzimati da pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane u Republici Hrvatskoj ostvare jednaka prava kao i pripadnici Hrvatske vojske ističući da suborci iz BiH nisu zadovoljni svojim statusom.

“To je nešto što će Hrvatska država morati preuzeti na sebe”, rekao je Milanović.

Ponovio je kako Hrvatska želi, kao i Hrvati iz BiH, “da  BiH uđe u Europsku uniju, ali na pravi i dostojanstven način, a ne kao socijalni slučaj jer Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu nikada bili socijalni slučaj“, te poručio da Hrvati Bosne i Hercegovine iz Zagreba i od njega osobno neće nikada čuti ni riječi, ni geste koja bi ih naputila da rade protiv države kojoj pripadaju, a to je Bosna i Hercegovina.

„Ali, da ćete čuti za svoja prava, to ćete čuti, i za to ću se zalagati cijelo vrijeme jer je to ustavna dužnost“, istaknuo je.

„Najbolji simbol vaše pripadnosti i osjećaja je bio trenutak, ne samo ovdje, kada ste nakon sviranja i intonacije hrvatske himne – koju ste ovdje najavili kao himnu hrvatskog naroda – vi pljeskali. To pokazuje posebnu vrstu duhovne odanosti i solidarnosti, zato samo plješćite nakon hrvatske himne. To je himna hrvatska države, Republike Hrvatske, moderne države, otvorene, tolerantne, države koja pamti, ali koja ne zaboravlja ono što je učinjeno. To je pjesma i vaša i Hrvata cijelog svijeta“, zaključio je predsjednik Milanović.

Na središnjem gradskom trgu prije obraćanja hrvatski predsjednik s izaslanstvom položio je vijenac i zapalio svijeće za poginule hrvatske branitelje u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski predsjednik prošle godine je odlikovao Brigadu kralja Tomislava odličjem Nikole Šubića Zrinskog.

Njezini pripadnici sudjelovali su u nizu vojnih operacija, uključujući i oslobodilačke operacije koje su prethodile Oluji i nakon nje koje su dovele do oslobađanja Hrvatske, okončanja rata u BiH i potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Izvor:Hina/poskok.info

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button