Domovina

Milanović: ‘Čović se svojim postupanjem zamjerio Plenkoviću, te sada može očekivati premijerovu ”osvetu”. ‘

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u nedjelju da se nije pojavio na sastanku čelnika parlamentarnih stranaka iz BiH s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom jer bi time “dao legitimitet dvojici bošnjačkih članova predsjedništva” i onima koji ne poštuju osnovna ustavna načela
“Nema smisla sudjelovati na sastanku koji će legitimirati i promovirati dvojicu bošnjačkih članova predsjedništva i sve one koji ne dijele osnovna ustavna načela”, rekao je Čović u Bruxellesu.

Čović je rekao da je sastanak s Michelom uz pomoć hrvatskog premijera Andreja Plenkovića pripreman već nekih mjesec dana s nakanom da se u Bruxellesu riješe neki od ključnih problema, prije svega izborno zakonodavstvo, kako bi se postigao dogovor o tome kako će se implementirati rezultati izbora koji će se održati u listopadu.

“Sastanak je pripreman u tom pravcu, da bih ja prije prije dva, tri dana saznao da će sastanak biti u nekom čudnom formatu, devet bošnjačkih stranaka, pet ili šest srpskih i HDZ BiH kao jedina hrvatska stranka. Uz to je rečeno da će biti i tri člana predsjedništva”, rekao je Čović.

Dodao je da je on zamolio da se članovi predsjedništva ne miješaju sa stranačkim formatom, da oni budu izdvojeni.

“Ja sam postavio jedan uvjet da ne budu nazočni dvojica bošnjačkih članova predsjedništva, da mi sada na kraju njihova mandata ne legitimiramo taj mandat”, rekao je Čović.

Tijekom svog današnjeg obraćanja medijima Zoran Milanović osvrnuo se i na nedolazak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na sastanak koji je organizirao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u Bruxellesu.

”To je očekivano ponašanje. Dakle možemo ga opisati kao ekcesno, ali Čović nije imao izbora, tako da za mene to nije eksces, nego jedna obrambena pozicija u kojoj mogu reći, neka ostane među njima. Međutim, to je HDZ, ali to nije stvar HDZ-a to je stvar Hrvatske stvari, ne Hrvatskog svijeta, kao što je Ruski ili Srpski svijet”, rekao je Milanović.

”Naprosto je stvar hrvatskih interesa tamo!”, dodao je.

Milanović je naglasio kako je ”ideja bila da se potpiše nekakav ‘pohani memorandum’, nedopečeni i nedokuhani, u kojem se daju neka obećanja”.

Istaknuo je kako ”grabež traje dok oni razgovaraju i potpisuju nekakve potpuno isprazne stvari, grabež traje”.

Prema njemu to je organizirano komadanja hrvatskog političkog korpusa i prava Hrvata u BiH. 

”Za Čovića je sudjelovati u takvo nečemu naprosto trošak koji si ne može priuštiti ni puno veća i bogatija stranka i država”, rekao je predsjednik RH.

”Nečasno je u koju situaciju Zagreb dovodi Čovića, a sve da bi Andrej Plenković ispao proaktivan. Inače je to beskorisno što radi ali sada je i štetno”, smatra Milanović.

Predsjednik smatra da je ne dolazak Čovića na sastanak s  predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u Bruxellesu bilo ”jedino moguće” te kako je to ”maksimalna gesta koju je mogao učiniti”. 

”Bilo je potpuno jasno da se Čović u Bruxellesu neće dati slikati s određenim ljudima, recimo sa Željkom Komšićem”.

Za predsjednika Plenković živi u ”među svijetu”.

”Očekivati da će prvi političar Hrvata u BiH, u ovom tenu Dragan Čović iz HDZ-a, ići do te mjere se upropastiti te da će djelovati protiv svojih instinktivnih i moralnih načela, prilično je  opako”. 

Prema Milanoviću, Čović se svojim postupanjem zamjerio Plenkoviću, te sada može očekivati premijerovu ”osvetu”. 

“Plenković pokušava stvoriti iluziju da preko dvije osobe može nešto promijeniti, sad se on naljutio na Čovića jer nije došao”, kazao je Milanović.

A Znate li tko drži na vlasti Andreja Plenkovića dok ih on izručuje bošnjačkim nacionalistima Bakira Izetbegovića?

Paradoksalno je da upravo Hrvati iz BiH drže na poziciji u RH Vladu čovjeka koji otvoreno radi protiv njih. Dovoljno je da samo dvoje od troje zastupnika BH Hrvata u Saboru RH uskrati potporu Plenkovićevoj vladi i ta izdajnička vlada Andreja Plenkovića postaje prošlost u Hrvatskoj ali oni mu i dalje daju potporu i pitaju se što se događa s njihovim nestajućim pravom.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
direktno.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button