Zanimljivosti

Merkel: Nije nužno zvati se Erika ili Klaus da bi bili pravi Nijemci

“Imigracija ne može biti napor sedam generacija koji se nikada ne završava jednostavno zato što se ne zovete Klaus ili Erika”, izjavila je nasmiješena Merkel tijekom obilježavanja 60. godišnjice potpisivanja ugovora između Njemačke i Turske kojim je dovedeno stotine tisuća Turaka u Njemačku kako bi popunili praznine u radnoj snazi tijekom 1960-ih.

“Pitanje je koliko dugo osoba koja očigledno nema njemačko ime mora da se integrira prije nego što bude integrirana. Mislim da bi svatko trebao imati šansu, na kraju kada dobije njemačko državljanstvo, da se smatra dijelom ove zemlje, i tu ime ne smije igrati ulogu”, dodala je.

Merkel, koja predvodi Njemačku 16 godina, planira odsutupiti nakon izbora 26. rujna na kojima njen konzervativni blok riskira gubljenje vlasti jer zaostaje za Socijaldemokratima lijevog centra (SPD) u anketama javnosti.

Njena Kršćansko demokratska unija (CDU) i njena sestrinska stranka, bavarska Kršćansko socijalna unija (CSU), suočavaju se s postepenim padom popularnosti od njene odluke u 2015. da prihvati skoro milijun tražitelja azila, većinom iz Sirije i Iraka.

Odluka kancelarke Merkel donijela joj je međunarodne pohvale, ali je izazvala kritike u njenoj zemlji dok vladajući konzervativci gube podršku u anketama javnosti a krajnja desnica osvaja mjesta u nacionalnom parlamentu, prvi put od nacističke ere iz perioda 1933.-1945.

U posljednje vrijeme, kaotično povlačenje NATO vojnika iz Afganistana stavilo je imigraciju u vrh predizborne politike dok Njemačka prihvaća tisuće Afganistanaca koji bježe pred talibanima, povećavajući strahovanja od ponavljanja europske migrantske krize iz 2015. Njemačka savezna agencija za rad procjenjuje kako je najvećoj europskoj ekonomiji potrebno da prihvati oko 400.000 migranata godišnje kako bi se ublažio manjak radne snage.

Njemačka je uložila milijarde dolara u tečajeve jezika i obuku kako bi pomogla tražiocima azila da uđu na tržište rada, učeći iz grešaka koje je počinila s turskim radnicima koji nisu primili nikakvu pomoć da nauče jezik i unaprijede svoje vještine, prenosi Reuters riječi kancelarke Merkel.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button