Zanimljivosti

Mainstream mediji zadnjih godina postali veći luđaci od običnih luđaka

Neke luđakinje su zalile juhom Mona Lisu. Opća konsternacija, čuđenje, zgražanje ili ismijavanje na društvenim mrežama! Međutim, mainstream mediji, poput BBC-a, jednog od do jučer stupova “ozbiljnog novinarstva”, prenose taj događaj, daju mu publicitet, i to bez izrugivanja ili negative.

U svojoj vijesti BBC gotovo od riječi do riječi prenosi stavove i izjave organizacije koja stoji iza ovog luđaštva.

Zamislite kakav su publicitet i reach dobili ovim činom! Inače bi njihove budalaštine čitalo 50 ljudi na Twitteru, fanatika kakvi su i sami, a ovako ih prenosi čak i BBC!

Prenosi ih i stotine drugih “ozbiljnih medija”, ali BBC je tu kao benchmark. Ako si se probio tu, znači da si dio medijskog prostora. Nema poziva na kažnjavanje, nema vrijeđanja, stavovi ovih fanatika prenose se kao posve vrijedni i validni. Zapravo, validniji nego da ih je rekao npr Elon Musk, jer on je “ekstremist”, desničar, “kontroverzni poduzetnik” i kajaznam kaj.

Proučavanje povijesti, specifično vojne povijesti, naučilo me hrpi stvari, a uz ostalo i tome da nešto tebi može izgledati glupo, ali ako radi – nije glupo. Zamisli koliko truda ili novaca za oglase bi neka normalna organizacija, u bilo kojoj sferi ljudske djelatnosti, trebala potrošiti da dobije ovakav publicitet?

Strategija zalijevanja slika i ležanja na cesti se luđacima itekako isplati, i možemo samo očekivati da će s njom nastaviti i intenzivirati je. S gledišta vojne taktike sve drugo bi bilo pogrešno. Ne košta ih gotovo ništa – ove lujke će vjerojatno pustiti doma isto popodne. A rezultati su s gledišta rezultata sjajni.

E sad zašto im se ta strategija isplati? Zato jer su mainstream mediji zadnjih godina postali veći luđaci od običnih luđaka. Ono što se nekad smatralo mentalnom bolešću, u medijima ignoriralo, potiho sažaljevalo i prepuštalo stručnim službama (prevod: da ovu ekipu skupe i strpaju u neku instituciju) sada se tretira kao legitiman stav, “znanost”, aktivizam, ili nešto vrijedno sudjelovanja u diskusiji u javnom prostoru.

No, ako kažeš da je virus možda (možda!) nastao u nekom labu, izbrišu te s mreže i ti si ekstremist, ravnozemljaš itd.

Ako su silnice u društvu takve da se ovakvi činovi isplate, logičan rezultat će biti da ih bude sve više.

U skladu s mojim općim savjetom – mislite uvijek prvo na sebe (i nabavite si osobnog astrologa 😀 ) – nemojte se čuditi eskalaciji ovakvih činova i uračunajte to u promišljanja za budućnost (y)

Izvor: Oleg Mašturko

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button