Vijesti

Liječnici predstavili 10 činjenica koje govore o slomu zdravstvenog sustava

Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika održali su konferenciju za novinare na kojoj su najavili sutrašnji prosvjed na zagrebačkom Trgu sv. Marka. 

– Na prošloj konferenciji, prije mjesec dana, upozorili smo da kuća gori. Umjesto da taj požar krene gasiti, politika je taj požar počela zalijevati benzinom. Umjesto da počnu definirati te goruće probleme koje smo s rokovima definirali još u kolovozu prošle godine, oni su se počeli baviti nekim lošim izgovorima i nastojali nas uvući u svađe. Htjeli su nas prikazati nerealnim i nezasitnim te nahuškati građane argumentima koji uopće nisu bili vezani uz stvarne probleme, rekla je Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS).

Tvrde kako im nije cilj prepucavati se s ministrom preko naslovnica. Samo žele upozoriti na probleme u zdravstvenom sustavu.

– Upravo zbog toga smo mi na sutrašnji prosvjed doslovno prisiljeni. Moramo jasno i glasno javnosti reći koliko je dubok i velik problem u kojem mi živimo i radimo. Ne zanimaju nas stranke i ideologije. Na skup pozivamo naše građane. Tu smo da svi zajedno spasimo hrvatsko zdravstvo. I zato sutra u 12:05 na Markovu trgu pred cijelom Hrvatskom jasno i glasno želimo reći “Spasimo hrvatsko zdravstvo!”.

 U ime Inicijative mladih liječnika govorio je Marin Smilović

– U ovom sustavu mi smo porobljeni robovlasničkim ugovorima, iskorištava nas se, nedovoljno mentorira… Slama nas se na samom početku karijere. Uskoro će ovaj sustav počivati upravo na nama i kako bi sustav imao na čemu počivati i kako bi mladi liječnici ostali u Hrvatskoj, trebamo reformirati i spasiti hrvatsko zdravstvo. Sutra je već prekasno.

Okupljenim novinarima obratio se i Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore. 

– Sutrašnji prosvjed nije prosvjed ni protiv koga, to je prosvjed za bolje radne uvjete liječnika, zdravstveni sustav, pacijente… Stoga pozivamo sve dužnosnike političkih stranaka, koji su nam eventualno i dali podršku, da sutra ne dođu na Markov trg, kako se prosvjed ne bi ni na koji način politizirao. 

Slika: ministar zdravstva Vili Beroš je danas u Saboru predstavio još jednu reformu zdravstva. Na pitanje kako riješiti taj problem, ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi – upravo reformom. Samo se postavlja pitanje kako će opetovane reforme učvrstiti sustav kada ga stalne izmjene upravo “raštimavaju”… Foto: arhiva

10 činjenica koje govore o slomu hrvatskog javnozdravstvenog sustava:

1. svaki treći mladi liječnik napušta zemlju, mnogi odmah nakon završetka fakulteta

2. u više od 50 općina na kopnu i na otocima nema liječnika primarne zdravstvene zaštite

3. u sve više hrvatskih bolnica nedostaje i liječnika specijalista i liječnika obiteljske medicine

4. u zdravstvenom sustavu trenutno nedostaje 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara

5. svaki treći liječnik u sustavu stariji je od 50 godina i za nekoliko godina neće nas imati tko liječiti

6. pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana

7. liječnici dnevno prime od 80 do 100 pacijenata i mogu im se posvetiti samo nekoliko minuta

8. liječnici se dnevno administracijom bave više od 60 posto vremena, dok su čekaonice prepune

9. liječnike se tjera da krše zakone odrađujući suludi broj prekovremenih sati

10. mladi liječnici su u posebno teškoj situaciji, jer ih vežu robovlasnički ugovori

Prosvjednici će se sutra okupiti na Trgu dr. Franje Tuđmana i u 10.45 u povorci krenuti Ilicom do Trga bana Jelačića. Od Trga bana Jelačića nastavljaju Radićevom ulicom, Zakmardijevim stubama, Šetalištem Josipa Jurja Strossmayera, Ulicom Dverce, Ćirilometodskom ulicom do Trga svetog Marka. Dolazak na Trg sv. Marka planiran je u 11:30, piše hrt.hr.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button