Svijet

Kovačević: ZAPAD JE UKRAJINI DAO NAJMANJE 246 MILIJARDI DOLARA POMOĆI

Naoružali smo se nužnim naoružanjem i vojnom opremom zahvaljujući tadašnjem predsjedniku Rusije Borisu Jeljcinu.
Boris Jeljcin, ruski predsjednik u to vrijeme je odobrio i znao da se naoružava Hrvatska vojska.

Zahvaljujući Rusiji naoružali smo se i opremili ratno zrakoplovstvo i dobili drugo vrijedno i ubojito vojno naoružanje.
Helikopteri Mi-24 ali i MiG-ovi, dopremani su ruskim zrakoplovima preko Mađarske u Hrvatsku kako bi se izbjegle međunarodni embargo na naoružavanje zemalja bivše Jugoslavije.

Preko Zvonka Zubaka i njegove kompanije Winsley Finance Limited Hrvatska je iz Rusije nabavila 24 MIG-a 21, 17 transportnih helikoptera, 11 borbenih helikoptera MI-24, 100 protuoklopnih lansera Fagota, nekoliko tisuća raketa i bombi, nekoliko desetaka tisuća kalašnjikova i oko 30 milijuna metaka. Ono najvažnije, Rusi su imali vrlo pristojne cijene. MIG-ovi su stajali oko 700 tisuća dolara po komadu, leteće topovnjače MI-24 tada, a i sada najmoćniji vojni helikopter na svijetu, stajali su između 1,5 i 2 milijuna dolara po komadu, a kalašnjikovi su stizali po cijeni od po 134 dolara. Posao u koji je bio uključen Zubakov Winsley i koji je bio dogovoren i plaćan putem pokojnog ministra obrane Gojka Šuška, te RH Alana , koštao nas je nešto manje od 100 milijuna američkih dolara.
Napominjem i smatram važnim reći da sam uradak oko naoružavanja Hrvatske vojske izradio profesionalno, nepristrano na temelju podataka i činjenica iz prve ruke. Za izradu ovoga uratka koristio sam se i svojim bilješkama iz Domovinskog rata. Svjedok sam i akter svih tih događanja iz prvih redova. Podsjećam da sam 1990. radio na ustrojavanju Ministarstva obrane. Radio sam na ustrojavanju Hrvatske vojske, bio sam predsjednik radne skupine koja je u lipnju izradila Plan obrane, Plana uporabe oružanih snaga i Plan osvajanja vojarni „JNA“( skupinu je imenovao predsjednik Tuđman i Vlada u svibnju 1991.).

Predsjednik Tuđman je te strateške dokumente donio početkom srpnja 1991. godine. Jednako tako bio sam jedan od četiri ovlaštene osobe za primanje prebjega iz „JNA“ u Hrvatsku vojsku.
Mnogi će se nakon čitanja ovog mog uratka upitati u čemu je problem da toliki novac dan Ukrajini nije postigao planirani cilj. Zapad je ,do sada , Ukrajini dao više od 246 milijardi dolara vrijedne pomoći i oružja, a Ukrajina je realno u kritičnoj situaciji. Zelinski ,ukrajinski predsjednik stalno optužuje Zapad da malo daje, da daje nedovoljno. Te njegove teze prenose i mnogi naši „novokomponirani hibridni“ vojni analitičari. Zovem ih tako, jer nitko od njih nije sudjelovao u bitnim dijelovima ustrojavanju Hrvatske vojske i obrambenog sustava Hrvatske.
S druge strane mi smo se uspjeli naoružati nužnim naoružanjem i pribaviti nužnu vojnu opremu za nešto manje od 100 milijuna dolara te izvesti briljantne vojnoredarstvene oslobodilačke operacije.
O ovoj temi se šuti u javnosti, puno je razloga tome. Nastavak slijedi.


Pero Kovačević

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button