Izbor uredništva

Koliko ‘naši’ mirovinski fondovi imaju u tehnološkim dionicama i zašto su kod nas tako jadne mirovine?

Totalni poraz mirovinske reforme .Kako odmiče treća godina visoke inflacije, ogoljuje se brutalan efekt na građane, ekonomiju i društvo, uključujući mirovinski sustav.

I dok se u Hrvatskoj raspravljamo i prepiremo oko banalnih stvari , norveški mirovinski fond je ZARADIO 110 milijardi (!) dolara u samo prva tri mjeseca ove godine, zahvaljujući ulaganjima u tehnološke dionice.

Norvežana ima malo više nego Hrvata, pa je to oko 20.000 USD po stanovniku.

Koliko ‘naši’ mirovinski fondovi imaju u tehnološkim dionicama i zašto su kod nas tako jadne mirovine? Sad se zapitajte zašto te prave stvari nisu bile tema na izborima? Kako to da je prvoklasna rentna imovina – dionice naših turističkih kompanija – samo minijaturnim dijelom u ‘našim’ mirovinskim fondovima?

Skoro svi su izgubili novce i u 2. mirovinskom stupu ostaje vjerojatno ne više od 5% ljudi (a i to su oni koji bi povratkom u prvi izgubili još više). To je totalni poraz mirovinske reforme i mogli bismo reći prava katastrofa.

Ovdje možete pogledati prinose u usporedbi s najčuvenijim mirovinskim fondom (malo uvjetno rečeno ), norveškim NBIM.

Zanimljivo je da su naši mirovinski fondovi ostvarili BRUTALNO manje prinose od NBIM iako su preuzeli puno veće rizike – elementarna je stvar da onaj tko preuzme veće rizike treba zaraditi više – a oni su konzistentno ostvarivali manje?

GDJE JE LOVA?

Izvor:Nenad Bakić

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button