Magazin

Kibernetička obrana: Hrvatska vojska uspješno sudjelovala u NATO vježbi

Vježba se provodi po izmišljenom scenariju i prilagođava se aktualnoj situaciji i mogućim ugrozama u području djelovanja oružanih snaga bilo koje od zemalja sudionica – članica NATO-a.

Ovog tjedna provedena je najveća NATO vježba u području kibernetičke obrane „Cyber Coalition 2021“. Vježba koja se redovito održava kako bi provjerila i ojačala kibernetičku obranu zemalja članica NATO-a.

Četrnaesto izdanje vježbe okupilo je više od 1000 sudionika iz 34 zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja, akademske zajednice i industrije, a održavala se na više desetaka lokacija, prenosi Zimo.

kibernetička obrana
Informativna brošura međunarodne vježbe Cyber coalition 2020

Uz Zapovjedništvo za kibernetički prostor, koje je nacionalni nositelj vježbe te stručnjake iz MORH-a i OS RH, u vježbi su sudjelovali predstavnici brojnih državnih institucija, akademske zajednice i privatnog sektora, i to:

-Hrvatska akademska i istraživačka mreža,

-Sigurnosno obavještajna agencija,

-Zavod za sigurnost informacijskih sustava,

-Ministarstvo unutarnjih poslova,

-Ministarstvo vanjskih i europskih poslova,

-Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti,

-Agencija za zaštitu osobnih podataka,

-Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb,

-Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek,

-Fakultet prometnih znanosti Zagreb,

-Pravni fakultet Osijek,

-poduzeća: Algebra, tvrtka INSIG2 d.o.o., INFIGO IS, Microsoft Hrvatska, te EDURON IS.

Kako su priopćili iz MORH-a, u vježbi je sudjelovalo i 10 pripadnika Oružanih snaga RH koji su bili smješteni u vojarni „Petar Zrinski“ u prostorima Simulacijskog središta Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV u Zagrebu, dok su dvojica pripadnika Hrvatske vojske bila uključena iz NATO-ovog centra izvrsnosti za kibernetičku odbranu u Talinu, Estonija gdje su sudjelovali u upravljanju provedbe vježbe.

Po prvi puta na jednoj lokaciji ustrojena je jedinstvena obučna skupina sadržana od stručnih predstavnika tijela državne uprave koje sudjeluju u osiguravanju sigurnosti kibernetičkog prostora Republike Hrvatske, i to MORH, SOA, ZSIS, MUP, CARNet, MVEP i AZOP te je osnaženo sudjelovanje pravnih stručnjaka državnih tijela i akademske zajednice u svakom pojedinom scenariju.

Scenarijima se upravlja iz središta u Tallinu Estonija

Vježba se provodi po izmišljenom scenariju i prilagođava se aktualnoj situaciji i mogućim ugrozama u području djelovanja oružanih snaga bilo koje od zemalja sudionica – članica NATO-a. Scenarijima se upravlja iz središta u Tallinu, gdje se otklanjanje incidenata ciljano prepušta pojedinim nacionalnim sudionicima čija je zadaća otkrivanje napada i utvrđivanje činjeničnog stanja, povratna informaciju o uočenom, utvrđivanje utjecaja na ostale sudionike, otklanjanje prijetnje i strukturirano izvješćivanje.

Na kraju provedene vježbe stječu se sposobnosti koje su korisne u stvarnim situacijama i koje podrazumijevaju testiranje taktičkih, operativnih i pravnih postupaka, razmjenu informacija te suradnju s ključnim partnerima u zaštiti kibernetičkog prostora.

Brojni su izazovi u kibernetičkoj domeni u kojoj postoji niz motivacija za maliciozne aktere. Uz razne avanturiste, aktiviste i kriminalce, sve je češći terorizam te špijunaža i drugi oblici protudržavnih aktivnosti. Ova vježba je jedan oblik doprinosa Ministarstva obrane i Oružanih snaga kibernetičkoj obrani Republike Hrvatske. Kroz ovakvu vježbu gradimo kibernetičke sposobnosti svih tijela državne uprave i šire zajednice u zemlji. Izazovni scenariji vježbe i najsuvremeniji kibernetički poligoni jako su dobra osnova za izgradnju sposobnosti naših stručnjaka, istaknuo je zapovjednik Zapovjedništva za kibernetički prostor, brigadir Daor Dabo, koji je dodao da je današnje okruženje po pitanju kibernetičke sigurnosti izazovno te da smo svjedoci sve veće digitalizacije poslovanja u privatnom i javnom sektoru.

Voditelj vježbe u Republici Hrvatskoj satnik Ozren Šebalj istaknuo je da je riječ o najvećoj i najpoznatijoj NATO vježbi koja se bavi područjem kibernetičkog prostora, a koja se provodi u cilju uvježbavanja jačanje otpornosti, obrana i obrada kibernetičkih ugroza, prepoznavanje i usavršavanje postojećih procedura te podizanje situacijske svjesnosti.

Vježba “Cyber Coalition” sudjeluje u povećanju sposobnosti Saveza u provođenju operacija u kibernetičkom prostoru za vojne i civilne subjekte razvijanjem situacijske svijesti, dijeljenjem obavještajnih podataka o kibernetičkom prostoru i upravljanjem kibernetičkim incidentima. Republika Hrvatska u vježbi sudjeluje od 2009. godine kao promatrač, a od 2013. kao aktivni sudionik vježbe.

Gdje je Hrvatska po kibernetičkoj sigurnosti?

Pregled stanja cyber sigurnosti i rizika za građane izradila je kompanija Specops Software, prenosi bug.hr.

Oni su rizike za kibernetičke prijetnje izračunali prema podacima o broju napada na Azure infrastrukturu zabilježenih kod pružatelja cloud usluga. Rezultati, iskazani u postocima, pokazuju udjele računala koja su bila napadnuta raznim malwareom. U pregled su uzeti razni zloćudni softveri, pa tako i oni koji potajno rudare kriptovalute kao i ucjenjivački programi koji kriptiraju sadržaj diskova (ransomware).

Stručnjaci Specops Softwarea su podijelili i savjete kako se zaštititi od uobičajenih napada, a oni uključuju već bezbroj puta ponovljene savjete:

-ne koristite iste lozinke za više računa,

-koristite višestruku provjeru identiteta (2FA), i

-možda i najvažnije, ne klikajte na sumnjive linkove.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button