Domovina

Katarina Peović ima veliku prazninu u imovinskoj kartici; ‘Izvanbračni partner nema imovine i prihoda’-tvrdi ona

Katarina Peović, ranije Peović Vuković, kako još uvijek stoji na njezinom profilu na LinkedInu, u imovinskoj kartici je navela da živi u izvanbračnoj zajednici, ali nije navela nikakve podatke o primanjima i imovini svoga partnera, odnosno umjesto iznosa primanja i nekretnina navedeno je “ne postoji”.

Proteklih godina vrlo su rijetki slučajevi saborskih zastupnika koji bez greške ispune imovinske kartice, a Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u nizu slučajeva već je mnogima izreklo i sankcije zbog toga. Pažnju su nam stoga privukle neobične praznine u imovinskoj kartici saborske zastupnice Radničke fronte i nedavne kandidatkinje za riječku gradonačelnicu Katarine Peović.

Naime, Katarina Peović, ranije Peović Vuković, kako još uvijek stoji na njezinom profilu na LinkedInu, u imovinskoj kartici je navela da živi u izvanbračnoj zajednici, ali nije navela nikakve podatke o primanjima i imovini svoga partnera, odnosno umjesto iznosa primanja i nekretnina navedeno je “ne postoji”.

Inače, Peović je uredno prijavila visinu vlastite plaće 15.049 kuna mjesečno neto te dodatni prihod od 1500 kuna mjesečno. Pobrojala je nekretnine koje posjeduje: stan i garažu u Zagrebu te kuću s okućnicom (Seget Vranjica) i brodicu. Prijavila je obveze glede preostalog dijela otkupa obiteljskog stana te štednju u banci od 50.000 kuna.

U čl. 8 Zakona o sprječavanju sukoba interesa piše “da su dužnosnici obvezni u u roku od 30 dana od stupanja na dužnost podnijeti izvješće Povjerenstvu s podacima o dužnosti koju obavljaju profesionalno ili neprofesionalno, o ostalim dužnostima koje obnašaju, odnosno djelatnostima koje obavljaju , o djelatnostima koje su obavljali neposredno prije stupanja na dužnosti s podacima o svojoj imovini te imovini svog bračnog ili izvanbračnog druga i malodobne djece sa stanjem na taj dan”.

Izvanbračna zajednica, prema hrvatskim propisima, stvara osobne i imovinske učinke kao bračna zajednica te se na nju na odgovarajući način primjenjuju zakonske odredbe o pravima i obvezama bračnih drugova, prava i obveze roditelja i djece, obveze uzdržavanja te imovinskih i drugih odnosa.

Pitali smo stoga stručnjake je li saborska zastupnica Radničke fronte trebala unijeti u imovinsku karticu i podatke o imovini izvanbračnog partnera?

Orešković o Peović: dužnosnik ima rok za pojašnjenje zašto podaci nisu upisani

Orešković o Peović: dužnosnik ima rok za pojašnjenje zašto podaci nisu upisani

Dalija Orešković, saborska zastupnica Centra i bivša predsjednica Povjerenstva, objasnila je kakva je procedura u pitanju ako javni dužnosnik dodatno nije unio u imovinsku karticu imovinu izvanbračnog partnera.

“U tom slučaju Povjerenstvo (ako je utvrdilo da nije unesena sva imovina ili da je ona drugačija od onoga što piše u imovinskoj kartici), dužno je uputiti zaključak dužnosniku da u roku od 15 dana pojasni uzroke nesklada ili nesrazmjera. Na to dužnosnik daje svoje očitovanje, jer se može dogoditi da je nekada situacija u stvarnosti drugačija od onoga što primjerice proizlazi iz zemljišnih knjiga. Npr. u zemljišnim knjigama može pisati da je dužnosnik vlasnik stana, a zapravo je on to prodao pa se to nije provelo kroz zemljišne knjige”, objasnila je.

Orešković naglašava da dužnosnik ima rok za pojašnjenje zašto podaci nisu upisani.

“Uglavnom dužnosnik ima rok od 15 dana da pojasni zašto određeni podaci  nisu onakvi kakvi proizlaze iz podataka do koje je došlo Povjerenstvo i nakon što pristigne očitovanje dužnosnika ili protekne taj rok, a dužnosnik se nije očitovao. Tada Povjerenstvo donosi odluku ili o pokretanju postupka (ako primjerice argumente koje je pojedini dužnosnik naveo Povjerenstvo ne prihvaća) ili se može dogoditi da dužnosnik pojasni: ‘Dogodilo se to i to i zbog toga u kartici nešto piše ili ne piše’ i Povjerenstvo to uvaži i tada na javnoj sjednici donosi odluku o nepokretanju postupka”.

“Dakle ukratko, postoje dvije faze. Upućivanje zaključka je nešto što ne ide na javnu sjednicu, ali to je nužan procesni korak i bez tog koraka nije moguće pravilno ispunjavanje imovinske kartice. Bez tog upućivanja i bez davanja roka od 15 dana se ne može o tom slučaju raspravljati na javnoj sjednici. Naime, na javnoj sjednici, ovisno o tome prihvaća li se očitovanje dužnosnika ili se ono ne prihvaća dolazi do pokretanja ili nepokretanja postupka”, zaključila je Orešković za Direktno.

Kontaktirali smo stoga saborsku zastupnicu Katarinu Peović kako bi provjerili zašto nije u imovinskoj kartici navela imovinu i primanja izvanbračnog partnera?

“Zato što je sve na dan unosa bilo upravo kako sam navela. Partner nije imao nikakve imovine za prijaviti. Partner nema nikakva primanja”, odgovorila je kratko za portal Direktno Katarina Peović.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
direktno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button