SvijetVideo

Kanadski konvoj kamiondžija najuspješniji je prosvjed za ljudska prava u jednoj generaciji

U četvrtak je voditelj Fox News kanala Tucker Carlson nazvao Konvoj slobode “jednim od najuspješnijih prosvjeda za ljudska prava u jednoj generaciji”.

Prema Carlsonu, pokret unutar Kanade uspio je prevladati kampanju protiv prosvjednika koja se vodi u medijima. Zasluge je pripisao građanima i novinarima na terenu.

Kada su političari diljem SAD-a iznenada počeli povlačiti svoje izjave o covid mjerama, učinili su to praktički preko noći. Naravno, učinili su to jednoglasno, pa smo prirodno pretpostavili da iza toga mora stajati nova predizborna anketa. Neki od DNC-a sigurno su vidjeli zastrašujuće brojke javnog mnijenja i odlučili napustiti “Projekt karantena”. To nam je imalo smisla.

Kanadska radnička klasa konačno se pobunila

Ali od večeras je također jasno da za to postoji još jedno objašnjenje. Demokrati u SAD-u gledaju na sjever, a ono što vide tamo ih plaši.

Kanadska radnička klasa konačno se pobunila nakon godina nemilosrdnog zlostavljanja. Vozači kamiona prijete da će srušiti jezivu malu vladu Justina Trudeaua svojim velikim alatima, a možda će i uspjeti.

Prosvjedi protiv obveznog cijepljenja Justina Trudeaua bili su daleko učinkovitiji nego što je itko mogao zamisliti. Za demokrate u Sjedinjenim Državama to je očita lekcija.

U proteklih 48 sati kanadski vozači kamiona blokirali su glavne trgovačke rute između SAD-a i Kanade. Sinoć su farmeri koji voze tešku poljoprivrednu opremu zatvorili autoceste na granici Manitobe sa Sjedinjenim Državama.

Milijarde dolara, dolazi preko tog mosta

1100 milja dalje, sličan prizor na granici Ontarija u Sjedinjenim Državama, zeleni traktori s kanadskim zastavama blokiraju autocestu u znak prosvjeda. Ali najsmislenija blokada od svih odvija se upravo sada na mostu Ambasador. To je raspon u privatnom vlasništvu koji povezuje Detroit s Windsorom u Ontariju – objašnjava Carlson.

Ako živite na gornjem srednjem zapadu, dobro znate, četvrtina cjelokupne trgovine između Sjedinjenih Država i Kanade, međusobno najvećih trgovinskih partnera, a to su milijarde dolara, dolazi preko tog mosta.

“Želimo slobodu”, kažu prosvjednici, slobodu od cijepljenja. To je vrlo jednostavan zahtjev, ali vozači zasad nemaju tu slobodu, pa se njihova blokada nastavlja.

Do sada se blokadom prisilila Ford Motor Company da zatvori jedan od svojih proizvodnih pogona. Toyota kaže da neće moći proizvoditi vozila u Ontariju do kraja tjedna. General Motors je otkazao više narudžbi u svojoj tvornici u Lansingu u Michiganu zbog nestašice dijelova.

Dakle, ovaj prosvjed u  tjedan dana uzrokovao je štetu barem jednom dijelu globalne industrije. Teško je opisati povijesni značaj onoga što ovdje gledamo.

Ispostavilo se da su vozači kamiona važniji za budućnost zemlje nego recimo konzultanti

Kanadski konvoj kamiondžija najuspješniji je prosvjed za ljudska prava u jednoj generaciji. Ako ništa drugo, bio je to vrlo koristan podsjetnik našoj ovlaštenoj vladajućoj klasi da se ljudi iz radničke klase mogu gurati, ali samo do sada. Kad se odgurnu, boli.

Ispostavilo se da su vozači kamiona važniji za budućnost zemlje nego recimo konzultanti o raznolikosti ili čak suradnici MSNBC-a. Tko bi rekao?

Bijelu kuću to, doduše, ne zanima. Prema Večerašnjem Associated Pressu, Bidenova administracija “poziva” Trudeauovu vladu da “iskoristi svoje savezne ovlasti” da zaustavi ovaj prosvjed, da okonča prosvjed. Drugim riječima, zgnječite ih silom.

POLITICO izvještava da Bidenovi dužnosnici koordiniraju s kanadskim vlastima kako bi “uspostavili alternativne prometne rute oko prosvjednika”. No, vozači kamiona znaju puno više o cestama nego McKinseyjevi konzultanti.

Alternativni granični prijelaz u Alberti, na primjer, već je potpuno zatvoren. Na to su već mislili. Most Blue Water koji povezuje Ontario s Port Huronom u Michiganu izvještava o kašnjenjima od skoro pet sati.

Sada postoji očigledan način da riješite ovaj problem. Matty Moroun koji je vlasnik Ambassador Bridgea u Michiganu upravo je to sročio za Justina Trudeaua koji nije previše bistar, ukinite obvezno cijepljenje i most će se ponovno otvoriti. Nije teško.

Ali Justin Trudeau ne želi to učiniti. “Oni su rasisti, pa ih ne moramo slušati.” – ironičan je Carlson.

Ono na što Justin Trudeau očito nije računao je da se šačica neovisnih novinara bavi novinarstvom unutar Kanade, a slobodan tisak radi. 

Dakle, umjesto da ponavljaju zapovijedane riječi kao što to rade njihovi novinari i debili u našem novinarskom korpusu, ovi neovisni novinari emitiraju višesatne intervjue s vozačima kamiona, potpuno bez cenzure, tako da, procijenite sami kakva je realnost – zaključio je Carlson.

Izvor: crodex.net / narod.hr

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button