Zanimljivosti

Kako je Jugoslavenska ”fudbalska ” reprezentacija ispraćena iz Hrvatske

Reprezentacija Jugoslavije je 3. lipnja 1990. u Maksimiru igrala prijateljsku utakmicu protiv Nizozemske. Bio je to posljednji pripremni dvoboj uoči Svjetskog prvenstva koji se igrao u Italiji i posljednja utakmica koja je odigrana na tlu Hrvatske. 

Samo dvadesetak dana ranije u Maksimiru se trebala igrati prvenstvena utakmica Dinamo – Crvena zvezda, ali to se nije dogodilo zbog sukoba navijača i milicije. Jugoslavenska reprezentacija, koju je tada vodio izbornik Ivica Osim, navijači su dočekali i ispratili zvižducima.

Već kod intoniranja jugoslavenske himne ‘Hej, Slaveni’ moglo se naslutiti kako Osimovi izabranici nisu dobrodošli, žestok zvižduk parao je zrak u Maksimiru.

A dok su navijači s tribina zviždali jugoslavenskoj himni i skandirali ‘Hrvatska, Hrvatska’ te pjevali himnu Lijepa naša, komentator Božo Sušec je osudio ponašanje navijača.

Nelagodno je bilo čuti reagiranje, ali zaista jednog manjeg dijela gledališta za vrijeme naše himne”, rekao je u televizijskom prijenosu  Božo Sušec, čovjek koji je obilježio sportsko novinarstvo i reporterstvo ovih prostora, posebno Hrvatske. 

Kamere su zabilježile i trenutak kako izbornik Osim ironično pljeskao zagrebačkoj publici jer nisu podržali Jugoslaviju, a navijali su za Nizozemce.

Nakon utakmice nogometaš Piksi Stojković je rekao : “Jugoslavije više nema”.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button