DomovinaPovijest

Josip Markić – heroj 4. gardijske brigade i Domovinskog rata koji je dao život da bi se mogla dogoditi “Oluja”

Hrvatske snage u operaciji „Ljeto ’95“ uspjele su osloboditi Bosansko Grahovo i Glamoč i izbile krajem srpnja 1995. na prilaze Kninu. Sve je bilo spremno za „Oluju“. Ipak, snage 2. krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske teško su se mirile s porazom te su na sve načine pokušale vratiti izgubljene položaje. rlo teške borbe vodile su se za istaknutu kotu Lisina s koje se nadzirala cesta Grahovo-Livno. Nekolicina pripadnika 4. gardijske brigade, pripadnici 3. bojne i izvidničke satnije, obranili su taj položaj uz nemalu žrtvu – 3. kolovoza 1995. ondje je poginuo heroj Domovinskog rata Josip Markić.

Ovog mladića iz Bugojna rat je zatekao na odsluženju vojnog roka u JNA iz koje bježi u ljeto ’91. Odmah se uključio u obranu napadnute Hrvatske. Nakon kraćeg razdoblja u redovima HOS-a prešao je u 4. brigadu gdje se isticao pod zapovjedništvom legendarnog Andrije Matijaša Pauka sudjelujući u obrani, a zatim i oslobađanju hrvatskog juga. Nakon kraćeg razdoblja provedenog u 116. brigadi, vratio  se u 4. brigadu s kojom sudjeluje u kasnijoj fazi operacije „Maslenica“. 

Kao pripadnik prve generacije u Obučnom središtu Šepurine uspješno je završio padobransku obuku sudjelujući u vojnoj vježbi „Bandira 94“. Zbog sposobnosti i hrabrosti iskazane u operaciji „Zima ’94“ postavljen je za dozapovjednika izvidničke satnije 4. gardijske brigade, legendarnih „odlikaša“. Među suborcima je bio omiljen, a pamte ga kao sposobnog i poštenog zapovjednika. Usprkos njegovoj pogibiji, koja ih je potresla, uspjeli su obraniti važnu kotu. 

Bijesne zbog poraza, neprijateljske snage izvršile su niz topničkih napada na hrvatske položaje pogodivši pritom autobus  81. gardijske bojne „Kumovi“ čijih je pet pripadnika smrtno stradalo. Ipak, ništa nije moglo zaustaviti hrvatske snage koje su dva dana kasnije ušle u oslobođeni Knin. U njemu se danas nalazi vojni poligon Hrvatske vojske koji nosi ime po Josipu Markiću.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button