Izbor uredništva

Jeste li čuli za ovu ženu? Jeste li čuli za priču njenu? Naravno, za ovaj zločin A RBiH nitko nikada nije odgovarao. A niti će. “Hrvata” Željka Komšića neke druge stvari interesiraju.

Na današnji dan Anici Jurić iz Kaknja, u samo 10 minuta, muslimanske snage tzv. A RBiH pred očima su pobili sve odrasle muške članove obitelji: muža i tri sina.

Preko 14 tisuća Hrvata je protjerano iz Kaknja.

Kraljeva Sutjeska, Bobovac, to stoljetno ‘vrelo hrvatstva’, presušilo je crnog 13. lipnja 1993.

Naravno, za ovaj zločin tzv. A RBiH nitko nikada nije odgovarao. A niti će. Hrvata Željka Komšića neke druge stvari interesiraju.

Prije točno 31 godinu muslimanska Armija BiH iz Kaknja je protjerala oko 15 000 Hrvata, od ukupno prijeratnih 16 556, što je u postotcima više od 90%. Iza tog protjerivanja ostali su do danas nekažnjeni zločini nad pripadnicima HVO-a i Hrvatskim civilima.

U samo jednom danu Hrvati u Kaknju su ostali bez svega, a Anica Jurić izgubila je u samo 15 minuta 3 sina i muža. Anici Jurić pred vlastitim očima tog su dana pripadnici tzv. Armije BiH ubili trojicu sinova, Stjepana, Ljubomira i Dragana i muža Juru. Za taj zločin do dana današnjega nitko nije odgovarao. Još je tužnija činjenica što Hrvati u BiH i Hrvatskoj nisu u kolektivnu svijest memorirali ime Anice Jurić koja je dala tri sina i muža, kao što je to slučaj s Katom Šoljić u Hrvatskoj koja je za Hrvatsku dala četiri sina.

Jeste li čuli za ovu ženu
jeste li čuli za priču njenu

ANICA JURIĆ

Jeste li čuli za ovu ženu,
što izgubi sve u jednom danu?
Jeste li čuli za priču njenu,
znate li za njenu tešku ranu?

Jeste li čuli za njene boli?
Za njenog supruga i tri sina!?
Izgubi ona sve što voli,
sve joj u tren uze domovina!

Anica Jurić, supruga i mati,
trinaestog lipnja devedeset treće,
dala je sve što je mogla dati
i ništa je više utješit neće!

Tri sina pred njom su pala!
Kako joj srce raspalo se nije?
Pod udarom dušmanskog rafala,
dok ona još bitku sa životom bije?!

Oprosti nam herojska mati,
nismo mi vrijedni ni suze tvoje!
Ti si dala što si mogla dati,
svoju dušu i cijelo srce svoje!

Oprosti, moj narod moli,
što te češće spominjali nismo!
Što sama nosiš svoje boli,
a gluhi i slijepi na te boli mi smo!

Oprosti!!!?
Velimir Velo Raspudić

O svojoj teškoj sudbini kao i tragediji u kojoj je izgubila svu djecu i supruga, Anica Jurić svjedočila je nebrojeno puta i u Haagu i u Sarajevu. „Bila sam najprije u Haagu odmah nakon rata, pa u Sarajevu više puta, i meni su dolazili i saslušavali me, ali nikad ništa nije urađeno.” rekla je svojevremeno Anica Jurić . 

Marinko Čavara odao je, uz ostale, počast žrtvama agresije Armije RBiH

Prvi zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara odao je, uz ostale, počast žrtvama agresije Armije RBiH prema Hrvatima kakanjske općine, iz koje je protjerano 11.000 građana hrvatske nacionalnosti, ubijena 102 Hrvata i popaljena 22 hrvatska sela, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

– Osmog lipnja smo bili na Bikošama, gdje su streljane 34 osobe, prognano čitavo stanovništvo Travnika hrvatske nacionalnosti, pa smo bili na osmici, gdje je ubijeno osmero djece od 9 do 18 godina i evo danas došli smo se pomoliti i pokloniti žrtvama kakanjskih Hrvata koji 30 godina čekaju da netko ne omalovažava žrtvu Hrvata Kaknja, da netko sankcionira one koji su zločinački potjerali, ubili 102 Hrvata, 135 ranjenih i 22 sela popalili u okolici Kaknja, kazao je Čavara, uputivši poruku bošnjačkoj javnosti:

Pozivam cjelokupnu bošnjačku javnost, sve one koji ovih dana promoviraju nultu toleranciju da počinitelji zločina u Kaknju i središnjoj Bosni odgovaraju i da ih se oni odreknu. Ako ništa to mogu trenutno javno. Kada će Sud i Tužiteljstvo uraditi mislim da je teško nakon 30 godina očekivati neke senzacionalne rezultate, to je njihova dužnost, to moraju uraditi, ali ovi koji promoviraju nultu toleranciju prema počiniteljima zločina neka to učine danas, trenutno, neka se poklone žrtvama Kaknja, žrtvama Hrvata središnje Bosne i nek se odreknu počinitelja zločina koji su to napravili, kazao je Čavara za RTV Herceg Bosne.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button