Domovina

Grmoja: ‘Evo kako izgleda “građanska” opcija u BiH!’

Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH izabrao je u petak novu entitetsku vladu na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, čime je okončana višemjesečna blokada izvršne vlasti koju je svojom kontroverznom odlukom omogućio visoki međunarodni predstavnik međunarodne zajednice dokazavši još jednom da BiH nije suverena država već običan protektorat međunarodne zajednice. Nakon što su visoki predstavnici više od 20 godina u kontinuitetu donosili odluke koje su poticale bošnjački unitarizam i radikalizam, protekle dvije odluke se nisu svidjele bošnjačkim nacionalistima što je dovelo do nemilih scena na sarajevskim ulicama.

Ono što raduje, da ipak većina Sarajlija nije podržala prosvjede i da je ovo bila malobrojna agresivna i radikalna skupina koja je raskrinkala SDA ali i njihovog satelita u obliku Komšićevog DF-a.

Novu vladu će činiti ministri iz stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i stranaka iz probošnjačke grupacije predvođene SDP-om BiH.

Iz vlasti ispada Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i ”građanskog” DF-a Željka Komšića čiji su članovi i aktivisti organizirali prosvjed pred parlamentom.

Novi saziv dobio je potporu tijesne parlamentarne većine od 51 zastupnika.

Sjednica Zastupničkog doma je u nekoliko navrata prekidana jer su predstavnici SDA i Demokratske fronte (DF) Željka Komšića tražili stanke. Optužili su druge probošnjačke stranke okupljene oko SDP-a BiH, Naše stranke i Naroda i pravde da su izdali interese Bošnjaka i države BiH.

Navedene prosvjede komentirao je saborski zastupnik Mosta Nikola grmoja koji je na twitteru napisao ”Ovako izgleda ”građanska ” BiH ” komntirajući uzvike ”Alahu ekber” sa jučerašnjih prosvjeda.

Očekujemo i komentar zastupnice Sandre Benčić koja se zalaže za ovakvu ”građansku” BiH.

Prosvjednici su optuživali službeni Zagreb i visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta da je pogodovao hrvatskoj strani.
“Svatko tko prihvati da se formira vlast vrši izravnu izdaju Bošnjaka i države. Isporučujete danas Federaciju BiH Zagrebu”, rekao je Mahir Mešalić iz DF-a.

Neposredno prije glasanja zastupnici SDA i DF-a napustili su zgradu parlamenta.

Novoizabrani federalni premijer Nermin Nikšić je nakon sjednice izjavio da će biti ključno raditi na popravljanju odnosa u Federaciji i na popravljanju gospodarske situacije.

Odbacio je optužbe SDA i DF-a kako su izdali interese Bošnjaka i države BiH. “Ne smatram da je itko manje pripadnik bilo kojeg naroda, a pogotovo neće biti manji pripadnik ako ostvarimo svoje ciljeve”, rekao je.

Na izlasku iz zgrade parlamenta prosvjednici su nasrnuli na zastupnika Kenana Uzunovića koji je podržao izbor nove vlade. On se pred napadom uspio spasiti bijegom u obližnji hotel.

Prosvjednici su prijetili su i drugim zastupnicima nazivajući ih ‘izdajicama’ i ‘ustašama’.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button