Povijest

Jazovka: Odana počast za više od 800 žrtava koje su ubili ”antifašisti”

U utorak, 22. lipnja 2021. godine, na neradni dan u RH, Župa sv. Marije Magdalene – Oštrc, u mjestu Sošice kod jame Jazovka, organizirala je svečano euharistijsko slavlje za sve žrtve koje su bačene u jamu Jazovka. Odana je počast za više od 800 žrtava – vojnika, ranjenika, medicinskog osoblja i časnih sestara, koje su tijekom i nakon Drugoga svjetskog rata ubili partizani – donosi portal Narod

Ujedno je bila i molitva za domovinu Hrvatsku.

Svečano euharistijsko slavlje započelo je u 11 sati, a predslavio ga je mons. dr. Bože Radoš, varaždinski biskup, u zajedništvu s rimokatoličkim i grkokatoličkim biskupima i svećenicima. Prije svete mise upriličena je procesija, odnosno molitveni hod, od centra Sošica do jame Jazovka.

Podsjetimo, posmrtne ostatke u jami Jazovka otkrio je 1989. karlovački speleolog Mladen Kuka, a kasnije je utvrđeno da su žrtve bile vezane žicom te većinom likvidirane metkom u potiljak. Tada se spominjao broj od oko 476 žrtava u Jazovki, a 2020. ih je pronađeno najmanje 814. Jazovka je duboka 40 m, a razmak između otvora i prvog sloja kostiju iznosi 30 m.

Nakon provedene ekshumacije, jama je još jednom detaljno pregledana kako bi se utvrdilo da su svi posmrtni ostaci izvađeni. Dno jame dokumentirano je od strane Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova.

S obzirom na ratni zločin koji se u njoj dogodio, jama Jazovka zaštićeno je kulturno dobro.

Prema poznatim i materijalno potvrđenim podacima zasnovanim na iskapanjima izvršenim tek nakon hrvatskog osamostaljenja-1990., u prvom dijelu jame Jazovke pronađeno je 476 kostura. Ondje su ubijeni i u jamu pobacani pripadnici hrvatskih vojnih postrojba koje su partizani bacili u tu jamu nakon bitke kod Krašića 1943., ali i ‘narodni neprijatelji’ nakon završetka Drugoga svjetskog rata, u svibnju i lipnju 1945., među kojima su bili i ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre, odvedeni iz zagrebačkih bolnica 1945., isto tako poubijani i bačeni u jamu.

Punih 45 godina to partizansko zvjerstvo bila je tabu-tema antifašističkih, ‘crvenih fašista’, pristup jami bio je strogo zabranjen! Dakle, ‘oni’, partizani, komunisti, antifašisti ali i njihovi potomci znali su dobro što su učinili, znali su i mjesto zločina ali su napravili još jedan zločin više prešutjevši to što su učinili, jer zločin je i prikrivanje istoga, zar ne!? ‘Antifašisti’, kao da su nakon ‘oslobođenja’ striktno poslušali nalog Vicka Krstulovića u kojem stoji i ovo: „Treba izbrisati svaki trag zloduha fašističke vladavine. Tako je potrebno i da se sravne sa zemljom svi vanjski znakovi, po kojima bi se razaznavalo mjesto, gdje su se dizala takva groblja“(ustvari stratišta!, op. a.) itd…; očito, trebalo je duboko zakopati istinu o ‘antifašističkim’ zločinima!

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button