Izbor uredništva

Ivan Cingel, profesor u Osijeku: “Oluja–proslava zločina”(‘?!?’)(otac mu poginuo kao hrvatski branitelj)

Ivan Cingel, profesor na Studiju građevinarstva i arhitekture u Osijeku te predsjednik Društva arhitekata grada Osijeka, najsjajniju vojnu operaciju u hrvatskoj povijesti, “Oluju” nazvao proslavom zločina.

Dan ili dva nakon što je Hrvatska obilježila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije Oluja u redakciju nam je pristiglo je reagiranje jednog našeg sugrađanina, koje se odnosilo na, kako tvrdi, “neprimjerenu i uvredljivu objavu” na Facebook profilu, piše Glas Slavonije .

Riječ je o izjavi Osječanina Ivana Cingela, objavljenoj 5. kolovoza ove godine, sljedećeg sadržaja: Čestit dan pobjede nad etničkim nečišćenjem svima koji slave zločin.”

Naš ogorčeni sugrađanin smatra ovakvu izjavu uvredljivom za sve one koji su ne samo časno sudjelovali u toj operaciji nego i svim drugim akcijama oslobađanja okupiranih hrvatskih prostora. No ističe kako je svjestan da svi nemaju niti trebaju dijeliti isto mišljenje i emocije, stoga mu najviše smeta da je autor te objave Ivan Cingel, profesor na Studiju građevinarstva i arhitekture u Osijeku te predsjednik Društva arhitekata grada Osijeka.

Na današnji dan 1995. – Počela 'Oluja' najsjajnija vojna operacija u  hrvatskoj povijesti | Kamenjar
“Oluja”-najsjajnija vojna operacija u hrvatskoj povijesti

Da ovaj slučaj bude zanimljivija otac Ivana Cingela poginuo je kao hrvatski branitelj.

Arhitekti suzdržani

“Čovjek koji radi u obrazovnom sustavu trebao bi voditi računa o tome što objavljuje na javno dostupnim mjestima, a posebno na društvenim mrežama. Profesor je u svako vrijeme profesor i jasno je da, bio svjestan toga ili ne, njegovi učenici i studenti prate njegove objave i rad. Da je riječ o privatniku, sigurno da ne bi reagirao, ali ovdje se radi o javnoj osobi zaposlenoj u obrazovanju koje ima i svoju odgojnu obvezu, i uz to ga još država plaća.

“A on ne poštuje ni temeljne odrednice na kojima je nastala ova država”, tvrdi ogorčeni Osječanin i dodaje kako ga zanima hoće li i kako na ovu izjavu njihova predsjednika reagirati Društvo arhitekata, u kojemu su mnogi ugledni stručnjaci i javni radnici Osijeka.

Da ovaj slučaj bude zanimljivija otac Ivana Cingela poginuo je kao hrvatski branitelj

Guglajući pomalo internetom, ustvrdili smo da je riječ o diplomiranom inženjeru arhitekture i jednom od nositelja predmeta Prostorno planiranje i zaštita okoliša na redovitom preddiplomskom stručnom studiju građevinarstva, da je od 2019. godine na čelu osječkog Društva arhitekata te je i predstavnik u Skupštini krovne Udruge hrvatskih arhitekata.

I politički je aktivan kao član osječke organizacije Radničke fronte, a prošle je godine na parlamentarnim izborima bio nositelj liste koalicije stranaka Možemo, Politička platforma, RF, Orah, Zajedno za naš Zagreb u 4. izbornoj jedinici, koja je ukupno osvojila 3,52 posto glasova, ili brojčano 1437 glasova, dok je Cingel kao nositelj liste dobio 138 preferencijalnih glasova.

Ivan Cingel
Ivan Cingel-član Radničke fronte

S obzirom na to da se aktivno bavi politikom i da bi, namjerava li i dalje to činiti, trebao znati da tu nema odvojenog privatnog od javnog života i da kao političar mora biti svjestan da je svakodnevno podložan javnoj kritici, ali i odgovornosti za sve izrečeno na bilo kakvoj platformi, pitali smo i samog Cingela, ali i arhitekte kojima je šef udruge, kako gledaju na stajališta kojima Cingel najznačajniju vojnu akciju moderne hrvatske povijesti koja je, usput rečeno, nakon oslobađanja generala Markača i Gotovine i pravno posve besprijekorna, tako olako naziva zločinom.

Što se tiče Društva kojem je na čelu, osude od njih nema, nego isključivo odmak od, po njima, privatne objave. Na naš zahtjev Društvo arhitekta grada Osijeka iznijelo je službeni stav u kojemu navode:

“Predsjednik DAO Ivan Cingel u navedenom istupa isključivo kao privatna osoba sa svojim osobnim stavovima. DAO je isključivo i jedino stručna udruga kojoj je prvenstveni cilj kvalitetnije urbanističko planiranje te kvalitetnije arhitektonske realizacije, kako grada Osijeka tako i cijele regije. U tom smislu, DAO svojim stručnim potencijalima i znanjem stoji na raspolaganju svim građanima i institucijama. Osobna mišljenja pojedinaca, članova DAO, ni na koji način nisu službena mišljenja DAO kao stručne udruge.”

Slučaj Zorana Baćanovića

Nakon ovoga, metaforički rečeno, domobranskog ograđivanja i izbjegavanja stava ostaje samo vidjeti hoće li osječki arhitekti u nekoj eventualnoj budućoj situaciji budu li na nišanu ovog ili nekog drugog predsjednika njihove udruge, recimo, neke manjinske društvene skupine, reagirati jednako nezainteresirano, ili je pak, po njima, jedino nazivanje Oluje i svih njezinih sudionika zločincima nedostatno diskriminirajuće za neku aktivniju reakciju.

S obzirom na to da je vrijeme godišnjih odmora i da su fakulteti uglavnom zatvoreni, povratkom u rad očekujemo vidjeti hoće li i kako znanstvena zajednica ocijeniti osobni stav njihova člana, a posebno kako će na to reagirati vodstvo Fakulteta za građevinarstvo i arhitekturu Osijek.

Vidjeli smo, naime, da je ovih dana hrvatsku javnost uznemirila objava načelnika općine Borovo Zorana Baćanovića, koji je na dan obilježavanja Oluje na svom Facebook profilu objavio fotografiju s prosvjeda u Srbiji na kojoj je istaknut transparent “Oluja – zločin koji još traje”.

Podsjetimo samo da je protiv njega PU vukovarsko-srijemska podnijela optužni prijedlog pod sumnjom da je tom objavom ispunio elemente protupravnog ponašanja opisanog u članku 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije i članku 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, piše Glas Slavonije.

Operacija Oluja – Wikipedija
E, moj Ivane!!!

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
www.maxportal.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button