Izbor uredništva

INTERVJU Kolakušić i sloboda govora: Obećajem da će svi koji provode cenzuru završiti u zatvoru kada dođem na vlast

Hrvatski europarlamentarac Mislav Kolakušić najavio je podnošenje kaznene prijave protiv hrvatskog Faktografa i američkog Facebooka zbog ograničavanja prava na slobodu govora za što je Člankom 127. Kaznenog zakona RH predviđena zatvorska kazna do jedne godine. Između ostalog, hrvatski EU parlamentarac podsjeća što je Otvoreno društvo G.Soroša, i što provodi, i preko koga. Također obećava kako planira dolaskom na vlast, makar mu trebalo i dvadeset godina, obračunati se sa svim koji ugrožavaju slobodu govora.

U intervuju danom u Europskom parlamentu Mislav Kolakušić pojasnio je o čemu se radi.

– Sloboda govora je jedno od temeljnih prava građana cijelog svijeta i nalaze se u temeljim poveljama UN-a. O koliko se važnom pravu radi govori i podatak da se ono štiti zatvorskim kaznama u svim državama Europske unije. I u Hrvatskoj je člankom 127 Kaznenog zakona propisano isto. Što se trenutno događa. Na društvenim mrežeme su izmišljeni tzv.  fact – checkeri (Faktograf op.a.), ‘pravila zajednice’ i slične stvari, kojima se direktno krše navedene zakonske odredbe. Društvene mreže su napravile neka svoja pravila kojim misle da mogu izbjeći zakonske norma. No, nijedno uređeno društvo to neće dopustiti, odlučan je Kolakušić, prenosi Paraf.hr.

sloboda govora
M.Kolakušić: “Zakone nije potrebno mijenjati – potrebno ih je primjenjivati!”

– Da vam približim o čemu se tu radi. Primjerice, Facebook napiše pravilo da se na toj mreži ne smiju iznositi određene činjenice. To je isto kao da vi kao predstavnik stanara napišete na ulazna vrata u pravila o kućnom redu ‘svatko tko prođe kroz ova vrata bit će opljačkan’. Vi to možete napisati, ali kad to napravite odgovarati će te prema Kaznenom zakonu. Isto tako i u sportskom parku vi možete napisati ‘tko pređe ovu ogradu bit će fizički kažnjen’. Vi to možete napisati, ali za fizičko kažnjavanje će te kazneno odgovarati’. Tako je i na Facebooku. Vi možete u svojim Pravilima napisati što god hočete. Ali ako prekršite zakon određene države, morati odgovarati, napominje Kolakušić, koji je prije Bruxellesa bio sudac Trgovačkog suda u Zagrebu.

U intervjuu u EU parlamentu opisao je kako je Faktograf na Facebooku cenzurirao i njega.

– Osim suda nitko ni u jednoj prilici ne smije donositi odluke o tome što je istina. Na sudu za to rade educirani ljudi. Vi u vašoj kući možete nekome zabranjivati da govori, možete ga i istući, ali će te za to kazneno odgovarati kad vas taj prijavi. Isto je i na Facebooku. Zato očekujem da će pravne institucije države Hravtske reagirati povodom moje kaznene prijave protiv Faktografa, GONG-a i Facebooka, odnosno svih koji su sudjelovali u kršenju članka 127 KZ-a RH. A sa svoje strane, ja ću poduzeti sve što je u mojom moći, pa trajalo to i dvadeset godina, da dođem na vlast i da od Hrvatske napravim pravnu državu, odlučan je Kolakušić.

– Dokle oni idu govori i činjenica da su i meni onemogućili javni nastup na društvenoj mreži a Faktograf se čak obratio i Europskom parlamentu da mi onemogući slobodu govora. To je nekoliko kaznenih djela, naglašava Kolakušić.

Cijeli intervju možete pogledati u nastavku a u kojem , između ostalog M.Kolakušić navodi “..da je Plenković predao NOVU TV u ruke Vučićevih jataka….ono što je najtragičnije od svega, znači NOVA TV, u Dnevniku, javno proglašava Vučića, koji je inače predsjednik R.Srbije, javno ga proglašava predsjednikom RH?! Dakle, upravo ono što smo mi u svojoj objavi tvrdili!” (od 02:10):

M.Kolakušić u intervjuu

Da je pogodio u pravu metu govori i promptna reakcija iz Faktografa.

“Mislav Kolakušić najavio je podnošenje kaznene prijave protiv Faktografa, iako je kao bivši sudac sigurno svjestan da nismo uopće mogli počiniti kazneno djelo za koje nas optužuje. Zloupotrijebio je govornicu Europskog parlamenta za klevetnički napad na Faktograf. Optužio nas je za kazneno djelo koje smo, kako kaže, počinili zajedno s Facebookom i Gongom (udrugom koja je izdavač portala Faktograf). Evo što je Kolakušić kazao u Europskom parlamentu (pa zatim taj dio govora objavio na svom YouTube kanalu i neslužbenoj Facebook stranici putem koje se redovito obraća javnosti):

M.Kolakušić: Na društvenim mrežeme su izmišljeni tzv.  fact – checkeri (Faktograf op.a.), ‘pravila zajednice’ i slične stvari, kojima se direktno krše navedene zakonske odredbe.

Kolakušić je sasvim slobodan da govori što god hoće i tu slobodu obilno koristi, redovito putem društvenih mreža plasirajući laži i manipulacije o pandemiji Covida-19, cjepivima i epidemiološkim mjerama. Mediji mogu slobodno izabrati hoće li izvještavati o njegovim protuznanstvenim tiradama ili će ih zbog objektivne redikuloznosti radije ignorirati (što uglavnom i čine). Faktograf, dakle, Mislavu Kolakušiću nikako ne može uskratiti njegovo pravo na slobodu govora.

Jedino što Faktograf može je prokazivati Kolakušićeve lažne i neutemeljene tvrdnje, kao što smo radili i do sada. Napisati da netko ne govori istinu (a Kolakušić često ne govori istinu) nije, međutim, ekvivalent uskrati ili ograničavanju prava na slobodu govora.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button