Domovina

Grad Sisak i Ikić Baniček (SDP) zabranili Caritasu prikupljanje donacija za siromašne sugrađane.

Dana 14. ožujka iz Grada Siska na adresu 9 gradskih osnovnih škola stigao je dopis u kojem se prikupljanje humanitarne pomoći dopušta samo Gradskom društvu Crvenog križa, a svim drugim „privatnim humanitarnim organizacijama“ to se zabranjuje, izvijestila je Sisačka biskupija povodom zabrane Grada Siska i gradonačelnice Ikić Baniček Caritasu Sisačke biskupije da prikuplja humanitarnu pomoć u gradskim školama.

Priopćenje Sisačke biskupije u nastavku prenosimo u cijelosti:

Suprotno tvrdnjama iz Grada, Caritas nije privatna humanitarna organizacija, jer ga je osnovala Katolička Crkva te je i sam pravna osoba i mi se nismo prepoznali u tome. Kada su ravnatelji tražili objašnjenje, dobili su odgovor iz Grada da zbog „sekularnog karaktera škola“ Caritasu nije dopušteno nikakvo djelovanje u školama. Na zamolbu Caritasa, akciju su zapravo provodili vjeroučitelji kao dio nastavnog kurikuluma predmeta katoličkog vjeronauka uz suglasnost nadležnog ravnatelja škole.

Ističemo kako je vjeronauk dio školskog sustava i kako se on ne sastoji samo u teorijskom znanju koje predaju naši vjeroučitelji djeci, čiji roditelji to traže i imaju na to pravo, nego je on i odgojni predmet koji potiče na konkretna djela osobito ljubavi prema bližnjima. Školski vjeronauk stavlja naglasak na cjeloviti odgoj čovjeka te imajući osobito u vidu religioznu dimenziju, na promicanje osobnih i društvenih općeljudskih i vjerničkih vrednota.

Kršenje vjerskih prava

Smatramo da se ovim postupkom gradskih vlasti Grada Siska flagrantno krše naša vjerska prava i sloboda apostolskog poslanja Crkve koja su zajamčena i Ustavom RH i međunarodnim ugovorima između RH i Svete Stolice. Republika Hrvatska priznaje javno pravnu osobnost Katoličke Crkve i javnu pravnu osobnost svih crkvenih ustanova koje imaju takvu pravnu osobnost prema odredbama kanonskog prava. Kako stoji i u Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama, katoličke vjerske tradicije duboko su ukorijenjene u hrvatskoj kulturnoj baštini, što se u javnom hrvatskom školstvu uzima u obzir, napose u provođenju prikladnih vjersko-kulturnih inicijativa i programa, koje uz školstvo obuhvaćaju najrazličitija područja društvenoga i kulturnoga života.

Na području Sisačke biskupije i Grada Siska školski vjeronauk pohađa između 75% i 95% djece, a ona kao i njihovi roditelji imaju ustavom i zakonom zajamčena vjerska prava. Kako bismo zaštitili vjernike i naša ljudska i vjernička prava zajamčena međunarodnim pravom, osobito Međunarodnim ugovorom Republike Hrvatske i Svete Stolice, bit ćemo prisiljeni učiniti sve korake uključujući i pravne, protiv Grada Siska i gradonačelnice gospođe Kristine Ikić Baniček.

Djelovanje Caritasa

Caritas Sisačke biskupije 7. ožujka o. g. započeo je s provođenjem svoje korizmene akcije „Srcem se najviše daje“ koja se tradicionalno provodi od 2014. godine a cilj joj je prikupljanje prehrambenih namirnica (riža, šećer, ulje, sol, brašno, grah itd.) za potrebe pučke kuhinje Caritasa Sisačke biskupije i najsiromašnije članove našega društva. Ova akcija kao i brojne druge provodi se u 55 osnovnih i srednjih škola na području cijele biskupije. Prošle se godine skupljalo za stradale u potresu, a ove godine skupljene namirnice namijenjene su za 160 korisnika pučke kuhinje koja osim za svoje redovite korisnike sada brine i za izbjegle iz Ukrajine.

Važno je istaknuti kako se upravo Caritas Sisačke biskupije, nakon potresa, tijekom prošle godine brinuo o 5250 obitelji s 15450 članova. Tako je podijeljeno 900 tona donacija hrane, higijenskih potrepština, goriva, građevinskog materijala, grijalica, peći, agregata, namještaja, invalidskih pomagala, odjeće i obuće vrijednosti veće od 44 milijuna kuna. Tu je i donacija Hrvatskog Caritasa od 200 stambenih modula, a 29 dodatnih modula i mobilnih kuća postavio je Caritas Sisačke biskupije.

Vaučere vrijednosti od 5000 do 150 000 kuna dobile su one obitelji čije je kuće bilo moguće sanirati. Kupljeno je i 5 kuća za obitelji s brojnom djecom, izgrađeno 29 montažnih kuća za starije osobe, a u suradnji s Udrugom „Seljaci pomažu seljacima“ izgrađeno je 64 drvenih kuća. Također, Udruga „Kruh svetog Ante“ podigla je 5 kuća, a biskupija Željezno iz Austrije i Udruga „Hrvat S.A.M.“ u akciji „Krov za Hrvatsku“ upravo podiže još pet kuća, zaključuje u priopćenju Sisačka biskupija.

Tko je Kristina Ikić-Baniček, SDP-ova gradonačelnica Siska?

Kristina Ikić Baniček rođena je u 1975. u Sisku, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Na Hrvatskim studijima u Zagrebu diplomirala je kroatologiju i sociologiju, a od 2002. radila je u Hrvatskom centru za razminiranje kao savjetnica za fondove Europske unije.

Trenutno obnaša drugi gradonačelnički mandat u Sisku. Prvi je mandat osvojila u koaliciji koju je predvodila SDP – HNS – HSU, dok je drugi mandat izborila u koaliciji SDP – Hrvatski laburisti – HSS Braća Radić na prošlim lokalnim izborima. Članica je Socijaldemokratske partije Hrvatske te ujedno i predsjednica gradskog ogranka te stranke u Sisku.

U srpnju prošle godine pojavile su se informacije da je su se Državno odvjetništvo i policija zainteresirali za javni natječaj Grada Siska za “Izradu izvedbenih projekata za rekonstrukciju rekreacijskog centra ‘Zibel’ u gradu Sisku te izvođenje potrebnih radova po sistemu ‘ključ u ruke’ po Projektnom zadatku”.

Već nekoliko mjeseci intenzivno ispituju sve uključene u javnu nabavu koju je predvodila sisačka gradonačelnica, SDP-ova Kristina Ikić Baniček jer se sumnja da je zbog lažnog prikazivanja stanja, neadekvatnog nadzora izvršenih radova te plaćanja nikad izvršenih radova za milijunski iznos oštećen gradski proračun, pisao je portal Direktno.

Zanimljivo je da se na četiri natječaja povezana s Ledenom dvoranom Zibel javila isključivo tvrtka Palace d.o.o., a riječ je o dva natječaja u vrijednosti od koji svaki vrijedi gotovo 19 milijuna kuna bez poreza na dodanu vrijednost (na kraju 23.314.546,87 kuna s PDV-om) u 2016. te dva u pojednačnoj vrijednosti od oko 8,5 milijuna kuna bez PDV-a 2017. godini.

Također, zanimljivo je i da je tvrtka u 2016. godini uprihodila oko 40,6 milijuna kuna, a u 2017. godini 55,3 milijuna kuna. Drugim riječima ogroman, ako ne i najveći, dio prihoda u tim godinama čine upravo poslovi koje je tvrtka dobila od sisačke gradonačelnice.

Kako tvrdi izvor blizak slučaju, ovo nije jedini put da se na milijunske natječaje Grada Siska prijavi isključivo jedna tvrtka. Naime, tvrtka KAP4 je u 2019. također osvojila dva natječaja u Gradu Sisku, a oba su procijenjena na oko 30 milijuna kuna (s PDV-om nešto više od 37 milijuna kuna). I ovdje je KAP4 bio jedini ponuditelj, a financijski podaci i za ovu tvrtku pokazuju da dobar dio prihoda za tu godini dolazi upravo iz sisačkog proračuna.

Optužbi na račun gradonačelnice Ikić Baniček bilo je i u studenome 2019., kada je  RTL donio informacije koje su upućivale na to da je ona, uz pomoć svojih pročelnika lažirala gradski proračun.

U veljači 2019. pojavila se skandalozna vijest da gradonačelnica Ikić Baniček izbacuje Maticu hrvatsku iz gradskih prostora, što je sisački ogranak Matice hrvatske tada usporedio s komunističkim progonom tijekom gušenja Hrvatskog proljeća 1971.

“Samo je 1971. nedemokratska vlast udarila na Maticu, ukinula je njezino djelovanje, pozatvarala njezine prvake i članove, proglasivši ih neprijateljem vlasti i države” kazala je tada Đurđica Vuković, dopredsjednica ogranka Matice hrvatske u Sisku.

Svoju pak netrpeljivost prema Katoličkoj crkvi Ikić Baniček pokazala je i prije u mnogo navrata, među kojima se ističe slučaj kada je zabranila postavljanje kipa blaženog Alojzija Stepinca ispred sjedišta Sisačke biskupije, pokušavajući se naknadno opravdati netočnim tvrdnjama da Sisačka biskupija i biskup Košić nisu poštovali proceduru kod inicijative za postavljanje spomenika.

Crkvu je Ikić Baniček napala i 2018., kada se okomila na čuvanje sjećanja na žrtve partizanskih pokolja na sisačkom području.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button