Nogomet

“HRVATSKA JE FAVORIT ZA PRVAKA SVIJETA, NO IMA PROBLEM! NITKO…

Hrvatska je plasmanom u Final Four Lige nacija opravdala svoj status jedne od najboljih reprezentacija. Nije me to uopće nimalo iznenadilo kaže Vaha.

Hrvatska će igrati protiv reprezntacije Maroka na SP u Kataru. A trebao je Vahid Halilhodžić kao izbornik voditi reprezentaciju Maroka na Svjetskom prvenstvu u Kataru, ali je dobio otkaz. Vaha je bio čvrstog stava, nije dopuštao nikakva iskakanja marokanskih zvijezda i zato je morao otići. Dogodilo mu se to treći put u karijeri da je uoči nastupa na Svjetskom prvenstvu dobio otkaz. Prvo s Obalom Bjelokosti 2010. godine te s Japanom 2018. godine. Halilhodžić je vodio Maroko u 30 utakmica i upisao 20 pobjeda uz samo tri poraza. Ostavio je reprezentaciju na 22. mjestu FIFA-ine ljestvice.

S obzirom da je Maroko u Kataru u skupini s Hrvatskom, Kanadom i Belgijom, Halilhodžić je već polako analizirao suparnike, pa tako jasno i Vatrene.

– Hrvatska je plasmanom u Final Four Lige nacija opravdala svoj status jedne od najboljih reprezentacija. Nije me to uopće nimalo iznenadilo, zna se tko je Hrvatska, doprvak svijeta, sudionik svih velikih natjecanja, koja je godinama ostvarivala sjajne rezultate. Ovaj plasman na Final Four je sve to samo potvrdio, pokazao da je Hrvatska nogometna velesila – kaže nam u uvodu Vaha.

Vahid Halilhodžić/Snimka zaslona

Pitamo ga može li ovakva Hrvatska autorizirati neki zapaženi rezultat na Svjetskom prvenstvu?

– Pa kad kažem da je velesila, onda sam sve rekao. Svaka velesila svjetskog nogometa može napraviti velike stvari u Kataru. Mislim da su Hrvatskoj ove dvije pobjede protiv Danske i Austrije, konačni plasman na Final Four dodatno podigle samopouzdanje. O kvaliteti ne treba pričati, jer to znaju svi. Ono što sam posebno zapazio u posljednjim ogledima Dalićeve družine je i vrlo bitan začin koji se zove – drskost. Momci su kvalitetni, samopouzdani i pomalo drski, znaju da su dobri, a to i pokazuju. Zato držim da Hrvatska ima velike šanse da na Svjetskom prvenstvu napravi pravi rezultat.

Što bi po Vahi bio “pravi” rezultat Hrvatske?

– Vidite, kad krene nokaut faza, a ja naravno vjerujem da će Hrvatska proći skupinu, svašta se može dogoditi. Tu se onda u jednoj utakmici odlučuje sve. Međutim, ima tu jedna važna, jako važna priča kad je u pitanju vaša reprezentacija, a koju valja posebno apostrofirati. Hrvatska ima stabilnost! Kod mnogih drugih jakih reprezentacija se događaju neke stvari van terena. Recimo, kod Francuske se događaju mnoge stvari koje će ih vjerojatno destabilizirati, vidite da ruže ne cvjetaju Engleskoj, Njemačkoj, ima mnogo upitnika… Izbornici traže najbolje sastave, u mnogim su nedoumicama, mnogi igrači u tim velikim reprezentacijama nisu u najboljoj formi.

A Hrvatska je sve – obrnuto. Nema tu nikakvih turbulencija, rekao bih da s iskusnijim senatorima i onima mlađima koji nadiru poput bujice godinama drži kontinuitet i stabilnost. I ne samo to, vidim po izjavama, po svemu da se hrvatski reprezentativci sjajno ponašaju, da dišu kao jedan, nema podjele na starije i mlađe, Hrvatska je – momčad! Zato posve jasno kažem da je Hrvatska među favoritima na Svjetskom prvenstvu u Kataru!

Halilhodžić je bio pravi, klasični centarfor, golgeter najviše razine, jedan od onih igrača kojeg volimo zvati “killer”. Kako gleda na činjenicu da u našoj reprezentaciji vlada potraga za prvim napadačem, za špicom koje će zabijati golove? Koga on vidi kao igrača koji bi trebao dobiti Dalićevu naklonost za udarni sastav, tko bi mogao biti taj, prevaga kad je “bušenje” protivničke mreže u pitanju? Dojma su svi da je kod Vatrenih manje-više sve posloženo, samo da fali ta “točka na i”, pravi golgeter?

Je li to Kramarić, jesu li to PetkovićLivajaBudimir

– Velike momčadi moraju imati velike strijelce! Da, dao sam komplimente Hrvatskoj, kazao sam da je među favoritima u Kataru, ali naravno da bi napravila veliki rezultat, morat će imati jednog “killera” koji će zabijati, pospremiti neke lopte u mrežu koje se inače ne pospremaju. Svi ovi koje ste nabrojili imaju kvalitetu. Međutim, koga god izabere Dalić, taj se mora pokušati nametnuti kao igrač koji je među glavnima, koji je glavni strijelac! Jer, budimo realni, to je tako gotovo uvijek, veliki strijelci često odlučuju, oni su prevaga.

Nije lako naći “rođenog” strijelca, zar ne? Kao što ste bili vi ili kod Vatrenih, primjerice, Davor Šuker?

– A da… Pravi rođeni strijelac mora imati to umijeće postizanja golova u svom nogometnom DNK. Mora imati tu golgetersku intuiciju, nos za gol. Hoćeš li u datom trenutku krenuti na prvu ili drugu stativu, hoćeš li čekati neki otpadak… Kod rasnog golgetera uvijek postoji neki osjećaj gdje se treba pojaviti kad treba. Naravno, treba postojati i kvaliteta, mora golgeter znati iskoristiti priliku kad se u njoj nađe. Mora znati zabijati s obje noge, s glavom… Nije lako biti “killer” svjetske klase.

Dobro, vi ste, dok se niste razišli s Marokanskim savezom sigurno već lagano pripremali za Hrvatsku kad je Svjetsko prvenstvo u pitanju. Koga ste od hrvatskih napadača tretirali kao najveću moguću opasnost? Koga se posebno podcrtali u svojoj analizi?

– Imao sam podatke o svakom hrvatskom igraču. Imao sam i videa, svih njihovih igara, vidio kvalitete i mane. Tako, naravno, imao sam i sve bitne činjenice kad se radi o hrvatskim napadačima. U tim analizama sam tražio kako najbolje igrati protiv Hrvatske. Nisam naravno sve odradio do u detalje, jer je bilo vremena do Svjetskog prvenstva. Tko je po meni bio najveća opasnost? Ne mogu to sada ovako decidirano tvrditi. Međutim, svi ti napadači koji se u hrvatskoj reprezentaciji tretiraju kao špice imaju svojih kvaliteta. Ali…

Ali…

– Nitko od njih nema tu kvalitetu da bude glavni ili jedan od glavnih igrača Hrvatske! Možda je to i najveći problem Hrvatske. No, svi ti momci su ipak dovoljno kvalitetni da zapapre svakom protivniku, svakoj reprezentaciji. Možda neće biti glavni, ali svakako mogu dati veliki doprinos. Hrvatska na drugim pozicijama ima glavne igrače, koji im u tome mogu itekako pomoći. Pomoći čak u toj mjeri da i postanu jedni od glavnih igrača u Kataru – zaključio je Halilhodžić.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Sportske

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button