Domovina

HNS BiH: Ukidanjem Federacije BiH riješili bi sva neriješena politička pitanja i spasili Bosnu i Hercegovinu

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH oglasio se priopćenjem nakon jučerašnjeg sastanka SDA i SDP-a BiH na kojem su se bošnjačke stranke složile da treba ukinuti županijske skupštine i vlade.

“Nakon održanih sastanaka bošnjačkih stranaka na teme ukidanja županijskih vlada i preustroja Federacije, HNS je dužan istaknuti komentar na ovu vrstu tema koje se nameću u javnom i političkom prostoru.

Sadržaj malicioznih tema koje su javno priopćili nakon održanog sastanka je ono u čemu su kao neskriveni rušitelji svega proisteklog iz Daytonskog mirovnog sporazuma dobri i nažalost poprilično „konstruktivni“ pa je tako bilo i ovaj put. Za početak, drago nam je da su detektirali da politički problemi neminovno postoje ali, kao i svaki put, meritum problema je usmjeren na pogrešnu adresu. Tako su promotori unitarističkih i rušilačkih snaga detektirali županije/kantone kao ključ problema te se složili oko nužnosti njihova ukidanja.

Prije svega, bitno je istaknuti i opet ponoviti kako je ključ svih problema doista na prostoru Federacije BiH, ali to nisu županije, nego upravo Federacija BiH. Unutar županija/kantona ne postoji niti jedan neriješen politički problem koji onemogućava Bosnu i Hercegovinu na njenom europskom putu i napredovanju u najširem smislu. Ako bismo razgovarali o ukidanju federalne/federalnih jedinica i doista nazivali otvorene političke probleme pravim imenom – to ime bi bila Federacija BiH o čijem se ukidanju jedino može razgovarati s obzirom na akumulaciju svih otvorenih političkih pitanja koji su upravo u FBIH smješteni. Ukidanjem Federacije BiH riješile bi se i implementirale presude Ustavnog suda koje bošnjački unitaristi vješto izbjegavaju, a neke od njih su i sami inicirali.

Aktualna FBiH svoj legitimitet vuče upravo iz županija i bez njih formalno pravno, ali i ekonomski ne bi mogla postojati. Federacija BiH je u posljednjih deset i više godina sve županije, naravno osim Sarajevske, oštetila za stotine milijuna putem diskriminirajućih kvota raspodjele PDV-a”, priopćili su iz HNS-a.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Dnevnik Ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button