Domovina

Hercegovina udara kontru: Ne zanima ih pravilo ”cijepljen-testiran-prebolio”

Vlada Federacije BiH odlučila je u četvrtak podržati prijedlog kriznog stožera tog entiteta o uvođenju pravila cijepljen-testiran-prebolio, potvrdio je novinarima pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, pojašnjavajući kako će se nove mjere početi primjenjivati tek od 20. prosinca.

“Uvođenje obaveznih potvrda Vlade Federacije BiH nije razmatrano na sjednicama Stožera civilne zaštite ŽZH. S obzirom da je još uvijek na snazi stanje nesreće na području te županije, takvu odluku može donijeti samo Stožer civilne zaštite ŽZH, prenosi portal siroki-online.com.

Situacija se i dalje svakodnevno prati, ali trenutna je procjena kako nema potrebe za dodatnim mjerama”, kazao je za glasnogovornik županijskog stožera Stipan Zovko.

Mjere se neće pooštravati ni u HNŽ-u.

”Epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi se, za sada, neće pooštravati”, rekli su za medije iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a.

Podsjetimo, u dijelovima BiH tek od narednog mjeseca na snazi će biti nova epidemiološka pravila po kojima će svi zaposleni u javnim službama morati imati dokaz da su cijepljeni ili da su preboljeli covid-19, a ako ga nemaju morat će se testirati o svom trošku.

Vlada Federacije BiH odlučila je u četvrtak podržati prijedlog kriznog stožera tog entiteta o uvođenju pravila “cijepljen-testiran-prebolio”, potvrdio je novinarima pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, pojašnjavajući kako će se nove mjere početi primjenjivati tek od 20. prosinca jer je procjena kako će toliko vremena trebati za potrebne pripreme i prilagodbe unutar zdravstvenog sustava.

Hercegovina udara kontru: Ne zanima ih pravilo cijepljen-testiran-prebolio
Foto relax portal: Goran Čerkez

“Poslodavac će odlučiti što će s onima koji ne budu imali ispunjen jedan od ova tri uvjeta”, kazao je Čerkez dodajući kako je cilj novih mjera što prije normalizirati život u zemlji kroz suzbijanje širenja zaraze.

Svaki entitet u BiH vodi samostalnu politiku donošenja mjera suzbijanja zaraze, a vlasti Republike Srpske još nisu odlučile uvesti dodatna ograničenja iako se i tamo, kao i u Federaciji, osjete teške posljedice četvrtog vala pandemije prouzročene koronavirusom.

U cijeloj BiH u četvrtak su potvrđena 852 nova slučaja zaraze koronavirusom, a dnevni prosjek u protekla tri tjedna bio je ispod tisuće.

Do sada je u potpunosti cijepljeno manje od četvrtine stanovništva BiH a u usporedbi sa Hrvatskom u kojoj epidemija navodno eskalira, u BiH je situacija pod kontrolom, unatoč ili možda baš zbog niske procijepljenosti.

Prosudite sami.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button