Izbor uredništva

GRMOJA O KORUPCIJI U HRVATSKOJ I ARHIVIMA UDBA-e

“Mogao bih se složiti da je današnja Hrvatska dijelom i priča o postkomunističkoj državi s mladom demokracijom i fragilnim institucijama, ali Hrvatska ni po čemu nije “klasična priča”.

Ostale europske postkomunističke države ipak su se u nekoj mjeri suočile s posljedicama totalitarnog komunističkog režima. Te države poduzele su značajne napore da se prikupi relevantna arhivska i povijesna građa iz komunističkog perioda te da bude dostupna povjesničarima i drugim istraživačima kako bi se mogla utvrditi objektivna istina o komunističkom periodu.

U Hrvatskoj se to nije dogodilo, a izostanak suočavanja s posljedicama komunizma u Hrvatskoj postao je plodno tlo za povijesne i političke manipulacije. Štoviše, i dan-danas svjedočimo relativizaciji posljedica komunističkog režima koja nerijetko dolazi od najviših političkih dužnosnika iz nekih političkih opcija, a prisutna je i u pop-kulturi, najčešće motivirana nostalgijom.

Monstruozne parole o jugoslavenskom komunizmu “s ljudskim licem” i danas možemo čuti od viđenijih hrvatskih povjesničara, komentatora ili političara s lijeve strane političkog spektra.Most je i to htio promijeniti pa smo 2017. predložili zakon kojim bi se otvorili svih arhivi iz komunističkog perioda.

Htjeli smo zatvoriti tu priču koja opterećuje naše društvo. I premda je zakon donesen velikom većinom glasova različitih političkih opcija, on u stvarnosti nije zaživio, a sljedeće 2018. već je i promijenjen te je dostupnost arhivskog gradiva iz komunističkog perioda odgođena najmanje za još jedno čitavo desetljeće. U takvom ambijentu, u kojemu će se i dalje selektivno baratati i manipulirati poviješću te relativizirati posljedice komunizma, teško je očekivati brza rješenja.

Nažalost, i politički akteri u modernoj Hrvatskoj preuzeli su iste obrasce ponašanja i funkcioniranja, što je Hrvatskoj već donijelo i njezinu vlastitu “prtljagu” koja se se ogleda i u raširenosti korupcije. Stoga, koliko god nam mogu biti korisni primjeri država sa sličnim iskustvima, ipak moramo biti svjesni određenih hrvatskih specifičnosti i moramo pronaći svoj vlastiti put u borbi protiv korupcije.” rekao je Nikola Grmoja u svom intervjuu za The Conservative od 7. kolovoza 2021. .

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button