Domovina

GLAVAŠ:”ŠEKS MI PORUČUJE DA ME MORA ZGAZITI!”

Gotovo dva desetljeća procesa generalu Glavašu, od obavijesnog razgovora, preko istrage, suđenja, osuđujuće presude, pa njezina ukidanja – i to nakon što su optuženici odslužili kazne, pa ponovljenog suđenja koje je prošle godine počelo iznova…

Optužnica protiv Glavaša je podignuta nakon njegovog sukoba i razlaza sa Ivom Sanaderom i tadašnjim vodstvom HDZ-a. Navodno je za njegovu optužnicu najviše odgovoran njegov dugogodišnji prijatelj i kum Vladimir Šeks kojeg je Glavaš prozvao da ponovno nastoji utjecati na pravosuđe i u obnovljenom postupku. I proteklih godina među njima je bila razmjena teški riječi, a današnja objava Branimira Glavaša najžešća je dosad.

”Iz dobro obavještenih izvora (svjedoka) javljeno mi je kako je Vladimir Šeks u ponovo totalno pijanom stanju u jednom širem društvu u zagrebačkoj birtiji rekao, citiram: „Sa Glavašem sam u sukobu i moram ga zgaziti!“. Jedan od sugovornika mu je na to rekao „nećeš ti njega zgaziti, zgaziti će on tebe“.

Vladimire Šeksu! Gazio si ti mene punih 18 godina lažima i montiranim sudskim procesima, ali ovaj puta ti javno kažem „zgaziti“ ću je tebe, ali istinom! Neće ti vrijediti ni korištenje čak tri (pra)stara telefona kojima se koristiš u „povjerljivim“ razgovorima sa pripadnicima kriminalne hobotnice, a kojima se ne može utvrditi lokacija i kojima je otežano tajno praćenje telefonskih razgovora od strane PNUSKOK-a, USKOKA, VSA, SOA-e i DORH-a.

Pijanduro, čim tvoj kompanjon Bajić konačno ode iz DORH-a, bliži se vrijeme tvoga „gaženja“.” napisao je Branimir Glavaš u objavi na društvenim mrežama.

Podsjećamo, Ustavni sud je početkom 2015. godine ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda iz 2010. godine kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora i predmet vratio na novo suđenje. U obrazloženju te odluke navedeno je da je Vrhovni sud pogriješio kada je na zločine počinjene nakon 8. listopada 1991. i međunarodnog priznanja Hrvatske primjenjivao odredbe Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba.

Međutim, i nakon toga na snazi je ostala prvostupanjska presuda Županijskog suda u Zagrebu na 10 godina, ali je Vrhovni sud Hrvatske 2016. godine poništio tu presudu zbog bitnih povreda kaznenog postupka i slučaj vratio na novo suđenje.

Do odluke Ustavnog suda 2015. godine, koja je ukinula presudu Vrhovnog suda, Glavaš je preko pet godina proveo u zatvoru u Mostaru u BiH, kamo je pobjegao prije izricanja presude. Kako uz hrvatsko ima i bh. državljanstvo, to je bio način da izbjegne izručenje Hrvatskoj i služenje kazne u hrvatskom zatvoru.

Predsjednik Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović vratio je krajem svibnja Glavašu sedam ratnih odlikovanja i čin general-bojnika koje mu je 2010. nakon pravomoćne presude koju je ukinuo Ustavni sud oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović, što je izazvalo ogorčenje dijela hrvatske javnosti.

CRODEX.NET

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button