Povijest

GDJE SI BIO ’91? – Ivan Host

Ivan Host, za rata zamjenik zapovjednika Planinske satnije Velebit, danas umirovljenik, četrdeset godina volonter gorske službe spašavanja, letač spašavatelj, gostovao je u novom podcastu povjesničara Borne Marinića.

Ivan Host u svojem životu ima 40 godina staža u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, 1991. bio je jedan od pokretača Planinske satnije Velebit. Ispričao je kako je izgledalo spašavanje prognanih Ličana preko Velebita, dolazak na prvu velebitsku crtu i pronalazak mjesta gdje bi se mogli preko noći zavući…

Otkrili smo i zašto je Velebit strateški važan te kako su pripadnici Planinske satnije bili oči i uši Mirku Norcu i Damiru Tomljanoviću Gavranu kojeg smo se posebno prisjetili. Puno je ludih epizoda u njegovom ratnom putu – od dizanja stijega na Sveto brdo preko zbunjivanja Srba balonima do skakanja iz helikoptera. Ovaj ugledni alpinist svoja je znanja tijekom rata prenosio na specijalce, među kojima i ATJ Lučko. Sva ta njegova sjećanja nastojao sam potkrijepiti brojnom foto arhivom Planinske satnije Velebit.

Nadam se da ćete uživati u petoj epizodi podcasta ”Gdje si bio ’91” i Hostovom iskrenom i zanimljivom nastupu kod Borne Marinića.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button