Vijesti

Francuska vojna moć prema Globalfirepower indeksu, s osvrtom na Hrvatsku

S obzirom na današnji posjet Francuskog predsjednika, kupovinu francuskih borbenih zrakoplova Rafale i zaključivanje strateškog partnerstva sa Francuskom, u nastavku donosimo pregled Francuske vojne moći prema ljestvici Globalfirepower web portala.

Ova ljestvica uzima u izračune preko 50 pojedinačnih čimbenika kako bi se utvrdio tzv. Index moći (PowerIndex – ‘PwrIndx’) pojedinačne države, a koji uzima u obzir različite kategorije od vojnih i financijskih kapaciteta, logističkih sposobnosti i zemljopisnih karakteristika. Uz pregled francuskog položaja sagledati ćemo i položaj Hrvatske te susjednih država i zaključiti analizom postignutih ugovora.

globalfirepower
Prema ljestvici ukupnog rezultata moći u svijetu Francuska je na 7. mjestu, a Hrvatska na 62 mjestu, od ukupno promatranih 140 država. Najmoćnije države svijeta su redom procjenjene kako slijedi: 1. SAD, 2. Rusija, 3. Kina, 4. Indija, 5. Japan itd. Države okruženja su rangirane: 12. Italija, 55. Mađarska, 59. Austrija, 60. Srbija, 88. Slovenija, 121. BiH, 123 C. Gora

DEMOGRAFSKI KAPACITETI I VOJNO OSOBLJE:

1. Pregled broj stanovništva / 2. Pregled broj raspoloživog stanovnišva / 3. Stanovništvo raspoloživo za vojnu službu
1. Aktivno vojno osoblje / 2. Vojna pričuva / 3. Paravojne snage

FINANCIJSKI KAPACITETI:

1. Pregled: Obrambeni-vojni proračun / 2. Pregled: Vanjski dug: Hrvatska (86% BDP-a); Francuska (115% BDP-a). Izvor: https://www.visualcapitalist.com/government-debt-in-2021/

DEVIZNE I/ILI ZLATNE PRIČUVE:

Devizne i zlatne pričuve: Francuska 14-to mjesto, Hrvatska 58 mjesto. Najsnažnije države po ovom pokazatelju u svijetu su: 1. Kina, 2. Japan, 3. Švicarska, 4. S.Arabija, 5. Tajvan, 6. Rusija, 7. Indija, 8. J.Korea. Dok je stanje država u okruženju: 15. Italija, 51. Mađarska, 56. Austrija, 68. Srbija, 85. BiH, 119. C.Gora, 121. Slovenija

ZRAČNE SNAGE:

1. Pregled broj ukupnih jedinica / 2. Pregled: broj borbenih zrakoplova
1. Pregled: Prijevozni zrakoplovi / 2.Pregled: za obuku / 3. Pregled: za posebne misije
Helikopteri ukupno i ispod jurišni helikopteri

KOPNENE SNAGE:

1. Pregled tenkovi / 2. Pregled oklopna vozila / 3. Pregled: samohodno topništvo. Od ostale dvije kategorije Hrvatska ima više vučenog topništva (291 u odnosu na 12) i mobilni raketni lanseri (105 Hrvatska, u odnosu na 13 Francuska)

MORNARICA

1 Pregled: ukupni broj mornaričkih plovila / 2. Nosači zrakoplova / 3. Nosači Helikoptera
1 Pregled: Podmornice / 2. Pregled: Razarači / 3. Pregled: Fregate (brod srednje veličine obično služi za izviđanje i pratnju) / Po pitanju korveta (mali, pokretljivi i lako naoružani ratni brod, koji se najčešće koriste za neposrednu obranu obale) obje države nemaju ove klase brodova, dok je broj patrolnih plovila 15-Francuska i 11-Hrvatska. Broj minolovaca je: 17-Francuska, 1-Hrvatska.

LOGISTIČKI KAPACITETI

1. Pregled: Zračne luke / 2. Pregled: Trgovački brodovi / 3. Pregled: luke i terminali

NAFTNI RESURSI:

1. Pregled: proizvodnja nafte / 2. Pregled: potrošnja nafte / 3. Pregled: potvrđene naftne rezerve

ZEMLJOPIS:

1.Pregled: kopnena površina / 2. Pregled: duljina granice / 3. Pregled: obala

Analiza Ivane Petrović: 

I. Petrović u dnevniku Nove TV, u svojoj analizi (ovdje), navodi kako je najjača misao koju je čula od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona ta da je kupovina borbenih aviona suverena odluka Hrvatske i da je ovo povijesni sporazum koji će zacementirati odnose Hrvatske i Francuske.

Druga važna tema je bila i Schengen. “Macron je u Zagreb došao s čvrstom potporom Hrvatskoj za ulazak u Schengen”, izvijestila je Petrović i dodala kako je Macron kazao da će Shengen ulaskom Hrvatske postati učinkovitiji, dok “Hrvatska uz brojne benefite počinje graditi novu sigurnosnu arhitekturu u odnosu na nestabilno i krhko okruženje”.

Urednica vanjske politike predsjednika Macrona pitala je i za francuski pogled na zemlje zapadnoga Balkana. Petrović kaže da vidi veliki napredak u odnosu na BiH. Ozbiljnije razgovore o izbornom zakonu u BiH je počeo Plenković u siječnju 2020. u Francuskoj, kazala je te dodala kako Francuska do tad nije imala prevelik interes što se zbiva u BiH. “No Macron je danas u dva navrata rekao da će se potruditi da se izborni zakon promijeni i da sva tri naroda steknu ravnopravnost koju im jamči Daytonski sporazum”, izvijestila je.

“Pokazao je svjesnost svih sigurnosnih problema u našem susjedstvu. Spominjao je proces Srbija-Kosovo. Ne imenujući nikoga rekao da je svjestan da u našem susjedstvu interesno igraju razni igrači i da je to mali euroatlatski neintegriran prostor u srcu Europe podložan svim mogućim negativnim promjenama”, izvijestila je Petrović. Dodala je kako Francuska podržava europsku perspektivu tih zemalja, ali uz ispunjavanje kriterija.

Izvori: Globalfirepower / Dnevnik.hr / crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button