Povijest

FALSIFIKAT ILI ISTINA: Je li general Arif Pašalić naredio rušenje Starog mosta ?

Prvo su govorili da je sporni dokument falsifikat a onda se došlo do podatka da je pod tim brojem doista urudžbiran vojni dokument SDA Armije. Međutim Armija BIH ga je uništila.

Baš kako stoji u naredbi Arifa Pašalića. “Nakon dostave informacije dokument urušiti.”

Dodatnu intrigu nosi nova informacija. Tijekom svjedočenja u Haaškom sudu Arif Pašalić pogiba u prometnoj nesreći pod jako čudnim okolnostima.

Sve to daje za sumnju povjerovati kako se ipak radilo o autentičnom dokumentu, kojeg upućeni iz ABIH ni danas ne demantiraju.

Ovaj tekst nije pokušaj inkriminacije Arifa Pašalića. Ako je to učinio i potpisao ovako nešto on to nije mogao učiniti bez naputka Glavnog Štaba Armije BIH. piše poskok.info.

pašalić
Arif Pašalić

Arif Pašalić, komandant Četvrtog korpusa Armije BiH, 7. studenog 1993. navodno je prema dokumentu kojeg je danas objavilo nekoliko medija u BIH, izdao  zapovijed da se u kameni luk Staroga mosta postave tri protutenkovske mine, most sruši, snimi njegov pad, snimke upotrijebe u propagandne svrhe, a za njegovo rušenje optuži Hrvatska vojska i HVO.

U zapovijedi Diverzantskoj četi Mostarskog bataljuna komandant 4. korpusa Arif Pašalić 7. studenog 1993. piše:

“Na temelju izvještaja izviđača 1. Mostarske brigade o stanju Staroga mosta došli smo do saznanja kako je isti usljed granatiranja hrvatskih snaga i HVO znatno oštećen do te mjere a nije upotrebljiv za korištenje. Ne može se koristiti ni popraviti, ali je za propagandne svrhe neophodno obezbjediti snimanje njegovog pada kako se ne bi usljed granatiranja sam urušio po noći. Da bi se to obezbijedilo izdajem sljedeće  NAREĐENJE:

  • –  Diverzantska četa Mostarskog bataljona će prilikom sljedećeg granatiranja Staroga grada postaviti tri antitenkovske mine u središte mosta i aktivirati ih simulirajući direktne pogotke.
  • –  Zadužujem  dežurnog oficira za IPD i sigurnost da u trenutku rušenja obezbijede snimatelja, kameru i punjenja baterija. Snimak dostaviti svim medijima i predstaviti ga kao napad agresorske hrvatske vojske. 
  • – Napraviti suradnju i koordinaciju između ove dvije grupe. O ovom događaju zabraniti govoriti.“

Stari most srušen je 9. studenog 1993. godine. Samo dva dana nakon zapovijedi Arifa Pašalića. Ubrzo je u javnost izašla snimka rušenja mosta, a većina svjetskih medija za rušenje optužila postrojbe HVO-a.

Rušenje Starog mosta bila je velika točka prijepora u odnosima Zagreba i Sarajeva, a bivši zapovjednik HVO-a general Slobodan Praljak u bošnjačkim medijima smatran je odgovornim za njegovo rušenje.

Slobodan Praljak, i njegovi suradnici, godinama su dokazivali da HVO nije srušio most. Ekspertni timovi dokazivali su da nije pao zbog udara topničke granate nego od eksplozija mina postavljenih unutar samog mosta.

Nakon ovog dokumenta ta tvrdnja i pismeno je dokumentirana.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button