Izbor uredništva

Eu Parlament: Kolakušić kreće u osnivanje europske stranke kojoj je cilj promijeniti Europu

Mislav Kolakušić bivši sudac, a danas najaktivniji, najčitaniji i najcitiraniji hrvatski europarlamentarac odlučio je još jednom uznemiriti učmalu hrvatsku političku scenu. Kad već sustav nije uspio promijeniti „iznutra“, sad će pokušati „izvana“.

9 EU stranaka iz 9 EU država pridružilo se do sada stranci u osnivanju nizozemske europarlamentarke Dorian Rookmaker i hrvatskog europarlamentarca. Ime joj je “European Alliance for Freedom and Democracy – EAFD”, a nakon EU stranke slijedi i osnivanje nacionalnih stranaka. Nisu samo različiti po nacionalnostima, već i po glavnim idejama vodilja, a sve ih povezuje potreba za jačanjem suvereniteta država članica.

Paralelno se stvaraju dva nova velika bloka koji se groze birokratske sterilnosti koju predstavljaju Angela Merkel i Emmanuel Macron i koji žele renesansu EU i država članica. „Trojka patriota“ lako bi mogla i do 150 mandata, a Kolakušićeva opcija već u startu imat će eurozastupnike iz najmanje 8 država

Kad je usred prošlog ljeta kazao kako nije odustao od promjena u Hrvatskoj, niti će odustati, većina se upitala: A kad će doći taj dan Mislave Kolakušiću? Dosljedan, kakav već je, taj bivši sudac, a danas najaktivniji, najčitaniji i najcitiraniji hrvatski europarlamentarac odlučio je još jednom uznemiriti učmalu hrvatsku političku scenu. Kad već sustav nije uspio promijeniti „iznutra“, sad će pokušati „izvana“.

Dorien Rookmaker, znana nizozemska političarka i europska zastupnica kreće s Kolakušićem u osnivanje europske stranke kojoj je jednaki cilj, promijeniti Europu, baš kao i  njene sastavnice. Hoće li se stranka zvati „Space“, „Freedom“, „Sloboda“,  ili drukčije, sad i nije toliko bitno. Njih dvoje su osnivači internacionalne stranke, a već sad imaju listu interesenata iz dobrog dijela Europe. Njima se u prvom valu pridružuju europarlamentarci iz osam država i šest različitih stranaka.

Kolakušić i Orban u istom klubu u Eu Parlamentu

Mislav Kolakušić - tportal

I Dorien Rookmaker i Mislav Kolakušić svojim su idejama pridobili pažnju iznimno značajnih europskih partnera i to ne samo onih iz Kluba Nezavisnih parlamentaraca kojem pripadaju. Da se sprema pravi „auzmeš“ u Europi potrudila se i razočarana „Trojka“ nezadovoljna dominacijom demokršćana (EPP-a) i ponajprije Frau Angele Merkel. Prvo je Viktor Orban „junio“ i završio sa svojih 12 europarlamentaraca ni manje ni više nego u klubu u kojem su Dorien Rookmaker i Mislav Kolakušić.

Karizmatični i kontroverzni Orban tu se neće dugo zadržati, jer već je pridobio na svoju stranu i Mattea Salvinija, ministra Policije Italije, čija je stranka Lega najveća pojedinačna partija u Europarlamentu s 27 zastupnika, a istim je putem krenuo i Mateusz Morawiecki,  poljski premijer i šef vladajuće stranke Pravo i Pravda, koja ima u Bruxellesu 25 zastupnika.

Dva premijera i jedan ministar početkom ožujka susreli su se u Budimpešti i najavili velike promjene u Europi. Koje će se nezadovoljnike povući sa sobom može se samo pretpostaviti. Već sada tako u EP imaju 64 zastupnika, a prema nekim indicijama mogli bi ih imati gotovo kao „vladajući“ EPP (177). Matteo Salvini ovih se dana silno dodvorava Marie Le Pen s kojom je u istom klubu sada i koju želi prigrliti u novi europski politički savez i u miraz dobiti još dvadesetak europarlamentaraca. Da kojim slučajem Brexitovci nisu napustili Europsku Uniju, već bi sada Macron i Merkel bili u opoziciji.

Na to kako će izgledati Europa i to već uskoro veliku će ulogu imati i nizozemsko-hrvatski dvojac koji kormilari također prema promjena i magnetskom privlačnošću izaziva zanimanje svih onih koji više ne žele biti pukom opozicijom u Europarlamentu i ono što im je još važnije, cilj im je mijenjati nacionalne politike. Kad ih već nisu uspjeli demontirati iznutra, sad će to pokušati iz vama. Kako se u sve to uklapa „Trojka“ Orban, Salvini i Morawiecki? Vjerojatno i nisu toliko kompatibilni, no tko zna kad razočarenje počine još žešće povezivati one koji danas nemaju moć u EP.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
startnews hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button