Kultura

DUGI OTOK – SAVRŠENA OAZA ZA GODIŠNJI ODMOR

Dugi otok nudi doista ono što suvremenom čovjeku koji je u neprestanoj jurnjavi s rokovima, poslom, stresom i neispunjenim očekivanjima treba da bi našao svoj mir i skupio snagu za nove izazove. Predivne plaže, kristalno čisto more, očaravajuće litice ovog u skupini sjeverno-dalmatinskih najvećeg otoka svakog će osvojiti. U svakom od 11 dugootočkih mjesta tijekom ljetnih mjeseci održavaju se fešte, najčešće u ime sveca-zaštitnika mjesta, uz zvukove domaće glazbe i tradicionalna jela.

Obalu Dugog otoka prema otvorenom moru karakteriziraju oštre suprotnosti: dio koji se nalazi u Parku prirode Telašćica većinom je strm i čine ga očaravajuće litice, dok se na jugoistočnoj strani otoka mogu naći mirne uvale te popularna pješčana plaža Sakarun s borovom šumom te bijelim pijeskom i kamenim oblucima.Kao što mu i samo ime kaže, otok je sa svojih 45 km dužine poprilično dug te je najveći otok zadarskog arhipelaga i 7. po veličini u Hrvatskoj.

Dugi otok posjeduje neka od najljepših prirodnih bogatstava u Zadarskoj županiji. Na otoku živi oko 1500 stanovnika. Cesta povezuje sva mjesta na otoku, a sa nje se pružaju veličanstveni vidici na okolne otoke. Prometno je dobro povezan s kopnom trajektima i brzim brodovima.

Na Dugom otoku neće vas dočekati deseci štandova s jeftinom kineskom bižuterijom, nema mirisa ćevapa, pizza i krumpirića, nema apartmana koji su uništili krajolik, na plažama nema skutera, pedalina, preskupih ležaljki i suncobrana… Ni u špici sezone ondje nije gužva i uvijek ćete pronaći svoj mir i osamu na plaži.

ŠTO POSJETITI

Na otoku se nalazi jedanaest naselja, od čega su Sali, Zaglav, Žman, Luka, Savar, Brbinj, Dragove i Božava smješteni na sjeveroistočnoj strani, dok se Soline, Verunić i Veli Rat nalaze na sjeverozapadnoj obali, u duboko uvučenim zaljevima Solišćica i Velarska vala. Jedna od najljepših plaža na svijetu, pješčana uvala Sakarun, nalazi se na sjeveru Dugog otoka, dok je na jugu smješten Park prirode Telaščica.

Sakarun je velika pješčana uvala na sjeverozapadnoj obali Dugog otoka. More je kristalno čisto i posebne tirkizne boje, a iznimno plitko more idealno je za obitelji s djecom. Plaža je okružena s gustom borovom šumom koja pruža hlad tijekom ljetnih mjeseci. Sakarun je zaštićen krajobraz i član je udruženja 25 Najljepših plaža svijeta.

VELI ŽAL

Za one koji ne vole pijesak tu je čarobni Veli Žal, šljunčana plaža ispred otočića Mežanj na nenaseljenom dijelu otoka, okrenuta prema otvorenom moru.

Na nekim dijelovima nalaze se vapnenačke stijene, a ispod morske površine tlo je prekriveno finim bijelim pijeskom. More je nevjerojatno prozirno, a bijeli pijesak reflektira svijetlo plavu boju mora.Idealna je ako čak i u punoj sezoni, želite uživati u samoći.

VELI RAT

Veli rat je najsjevernije mjesto na Dugom otoku, a 3 km od mjesta na rtu otoka nalazi se najviši svjetionik na Jadranu. Svjetionik je izgrađen 1849. godine i visok je 42 m.Ovaj svjetionik jedan je od najljepših na Jadranu, a uz njega se vežu razne legende poput one da je za fasadu neobične žute boje utrošeno 100.000 žutanjaka koja i dan danas stoji.  

Gusta borova šuma okružuje svjetionik, a ispred se nalaze prekrasne šljunčane plaže s kristalno čistim morem. jeokružen gustom borovom šumom, lijepim uvalama i šljunčanim plažama. Uz svjetionik je i kapelica sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, u kojoj je sačuvan Rimski misal iz 1869. godine. U kapelici se u novije vrijeme sve češće organiziraju romantična vjenčanja.

Do svjetionika se može doći i osobnim vozilom, a zahvaljujući cestovnoj povezanosti s naseljima moguća je redovna opskrba potrebnim namirnicama.

BOŽAVA

Smještena na sjeverozapadnoj strani Dugog otoka, Božava se nalazi u uvali okruženoj borovom šumom. Prvi put se spominje 1327. godine pod nazivom Bosane, dok ostaci utvrđenih naselja u blizini mjesta potječu iz doba Ilira.

Iako su mještani vrijedni poljoprivrednici i ribari, Božava je privlačna posjetiteljima zbog mogućnosti smještaja u hotelskom naselju, koje broji četiri atraktivna hotela. Uz to, smještaj je osiguran i nautičarima, pošto u luci postoji privezište brodova gdje se može uzeti voda i struja.

U ljetnim mjesecima posjetiteljima je omogućen prijevoz do poznate plaže Sakarun turističkim vlakićem, što je izvrsna prilika za upoznavanje dugootočkih ljepota.

GOLUBINKA

Špilja Golubinka smještena je u uvali Brbišćica. Ova neobična špilja prirodni je fenomen jer skriva veličanstvenu podvodnu plažu, a kroz otvor u unutrašnjost dopire svjetlost koja se prelama i obasjava kamene stijene stvarajući zaista poseban efekt, koji morate doživjeti.

ZMAJEVO OKO

Zmajevo oko nalazi se u neposrednoj blizini špilje Golubinke, na jugozapadnoj strani otoka. U karbonatnim stijenama nastalim prije stotinjak milijuna godina nalazi se morski bazen duboko usječen u stijene.

PARK PRIRODE TELAŠĆICA

Telašćica je smještena na jugoistočnom dijelu Dugog otoka i najveća je i najsigurnija prirodna luka na Jadranu. Zahvaljujući svojoj iznimnoj ljepoti, bogatstvu i značaju, ova uvala, okružena s 13 otoka i otočića, a sadrži i šest otočića unutar uvale, proglašena je Parkom prirode 1988.

Područje Parka prirode Telašćica je područje bogato suprotnostima, tihim i mirnim plažama i položenom obalom s jedne strane i divljim strmim klifovima s druge strane, područje šuma alepskog bora i hrasta crnike s jedne strane, te ogoljelog kamenjara s druge, područje obrađenih polja prekrivenih vinogradima i maslinicima, ali i područje degradiranih oblika vegetacije koja prekriva suha staništa.

Tri su temeljna fenomena koja predstavljaju osnovna obilježja ovog područja: jedinstvena uvala Telašćica, strmci ili takozvane “stene“, koje se uzdižu do 161 metar nad morem i spuštaju se u dubinu do 90 m, i konačno slano jezero “Mir” s ljekovitim svojstvima.

POTONULI TRGOVAČKI BROD

Na grebenu na jugozapadnoj strani Dugog otoka, ka otvorenom moru u blizini Velog Rata, nasukao se talijanski teretni brod Michelle 1980. pod nerazjašnjenim okolnostima, ljeti kad je bila nevera. Misli se da je vlasnik to napravio radi izvlačenja novca od osiguranja.

15-ak godina poslije brod je široj javnosti postao poznat kao mjesto snimanja spota za Gibonnijevu skladbu Ej, vapore. Dugo je godina nadgrađe broda bilo iznad morske razine, no danas se vidi tek mali dio. Na toj je lokaciji dosta morskih struja te je velika bioraznolikost u moru. Planira se zaštititi greben.

VOJNI TUNELI

U uvali sjeverno od Božave postoji tajni vojni pomorski tunel koji je sagradila JNA kao sklonište za ratnu flotu.

I da, na Dugom otoku ima dežurni liječnik, ima nekoliko dobrih restorana, ima nekoliko manjih trgovina te supermarket u Saliju, a naći ćete i veterinara ako zatreba. Na Dugom ćete otoku naći baš sve što trebate za savršen obiteljski odmor, samo trebate odluku da Dugi otok pronađete u sebi .

KAKO DO DUGOG OTOKA

Trajekt za automobile iz Zadra za Dugi otok polazi više puta dnevno. Trajekt polazi iz Luke GaženicaVožnja do otoka traje 1 sat i 40 minuta. Brod pristaje u mjestu Brbinj. Red plovidbe pogledajte ovdje https://www.putovnica.net/prijevoz/trajekt-zadar-brbinj-dugi-otok-jadrolinija.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button