Domovina

Dr. Goluža: Tomašević je promijenio način naplate, a ne prikupljanja otpada!

U podcastu Željke Markić gostovao je Trpimir Goluža, poznati zagrebački ginekolog, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, nezavisni zastupnik u klubu Mosta, čovjek koji u Skupštini kroz brojne argumentirane rasprave zastupa interese građanki i građana Zagreba.

O problemu odvajanja, prikupljanja i odlaganja otpada u Zagrebu

Navodno se radi o odluci o novom načinu prikupljanja otpada, međutim, ovo što se događa u Zagrebu nije novi način prikupljanja otpada, nego novi način naplate otpada. Naime, prikupljanje otpada je praktički ostalo isto. Velika promjena je u načinu naplate, koji je takav da će se posegnuti dublje u džep prosječnog građanina Grada Zagreba. I to će omogućiti Čistoći značajno više prihoda, koji se procjenjuje na oko 150 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Tom cijelom problemu odvajanja i prikupljanja otpada pristupilo se loše i ishitreno, nisu stvoreni nikakvi preduvjeti da bi to zaživjelo na primjerenoj razini. Ja sam iznosio prijedloge da se sustav cjelovito pripremi na to. Nisu napravljene niti fundamentalne pripreme za to, tako da sada podzemni spremnici za otpad ne postoje niti u samom centru grada, gdje bi trebali postojati. Druga je stvar što se tiče komuniciranja s građanima, najavljena je organizacija 17 tribina po svim gradskim četvrtima.

O zabrinutosti građana da će se otpad koji građani odvajaju ponovno miješati s miješanim komunalnim otpadom

Najveći problem je obrada odvojenog otpada. Mi zapravo nemamo kapacitete da se taj odvojeno prikupljeni otpad pretvori u vrijednu sirovinu koja će se ponovno koristiti. Dolazimo u situaciju da se taj odvojeni otpad ne može adekvatno obraditi, a kako ga se treba riješiti, doći će do situacije da će se, iako je odvojen, ponovno miješati s miješanim komunalnim otpadom.

O Tomaševićevom modelu zapošljavanja po stranačkoj liniji i oponašanju Bandića

Tomašević je došao na vlast obećavajući da će promijeniti Bandićev model. Za koji je tvrdio da ga treba mijenjati. Sad vidimo da on koriti isti model. Tako sam, na primjer, detaljno proučio ono što je gospodin Tomašević govorio o odvojenom prikupljanju otpada kada je bio u oporbi. Otkrio sam da danas on predlaže nešto vrlo slično, gotovo isto što je predlagao bivši gradonačelnik Bandić.

Zašto se Tomašević želi riješiti Gradske plinare?

Tomašević se želi riješiti puno toga čime bi trebao upravljati. Sada imamo situaciju da se želi riješiti zemljišta u Blatu, Kliničke bolnice „Sveti Duh“, koju on također želi prodati jer stvara određeni gubitak. I želi prodati plinaru. On se toga želi riješiti jer gleda jako kratkoročno. Želi pokazati da se gradski proračun Grada Zagreba stabilizirao dok je on na mandatu. Naravno da će se stabilizirati ako dođe do prodaje, međutim, on to, koliko znam, želi prodati po cijeni koja je debelo ispod stvarne vrijednosti…

Jedino što je zanimalo zastupnike Možemo na sjednici Odbora za zdravstvo Grada Zagreba bilo je da se i na Svetom Duhu rade pobačaji! Na moju inicijativu održana je sjednica Odbora za zdravstvo Gradske skupštine, na kojoj smo analizirali poslovanje svih bolnica Grada Zagreba. Tema je bila i Klinička bolnica „Sveti Duh” u kojoj postoje mnogi problemi.

Generira se veliki gubitak. Ima kadrovskih i organizacijskih problema… jedna jedina stvar koja je zanimala zastupnike „Možemo!“. A to je bilo kad će se početi raditi pobačaji u toj bolnici.

Što je još sve rekao doktor Goluža pogledajte u nastavku:

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button