Svijet

Evo zašto se Putin namjerava nastaviti boriti iu u 2023 godini

ISW piše da Putin još nije odustao od ideje da svoje maksimalističke ciljeve u Ukrajini postigne konvencionalnim vojnim sredstvima.

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu analizu rata u Ukrajini. U njoj su pojasnili kako bi moglo izgledati ratovanje sljedećih nekoliko mjeseci.

Navode da će ruski predsjednik Vladimir Putin najvjerojatnije pokušati nastaviti s konvencionalnim vojnim operacijama u Ukrajini. A sve kako bi zadržao trenutačno okupirane teritorije, osvojio nove terene i postavio uvjete za kolaps zapadne potpore Ukrajini za koju vjerojatno očekuje da će se dogoditi ove zime, piše ISW, a prenosi N1.

ISW piše da Putin još nije odustao od ideje da svoje maksimalističke ciljeve u Ukrajini postigne konvencionalnim vojnim sredstvima. Dodaje se da je malo vjerojatno da će ruski lider upotrijebiti nuklearno oružje. Osim u slučaju iznenadnog kolapsa ruske vojske koji bi dopustio ukrajinskim snagama da nekontrolirano napreduju diljem ratišta.

Takva situacija je moguća, ali malo vjerojatna, navodi Institut. Također, malo je vjerojatno da će Putin započeti izravan vojni sukob s NATO savezom. No, ISW ističe da je vrlo izgledno da će ruski predsjednik nastaviti isticati mogućnost upotrebe nuklearnog oružja i napada na NATO, a sve kako bi slomio volju Zapada da pomaže Ukrajini.

Ova prognoza počiva na dvije procjene.

Prvo, da Putin postavlja uvjete za nastavak izravnog ubacivanja loše pripremljenih ruskih trupa u borbe u Ukrajini u doglednoj budućnosti, umjesto da pauzira operacije za ponovno uspostavljanje učinkovitih vojnih snaga. Drugo, da se Putinova teorija pobjede oslanja na korištenje oštre zime da se slomi volja Europe.

ISW je objasnio i kako će zimski uvjeti utjecati na ratovanje u Ukrajini. Navode da je zima obično najbolja sezona za mehanizirano ratovanje u Ukrajini. Ukrajinska zemlja jedna je od najplodnijih na zemlji dijelom i zbog guste mreže rijeka i potoka koji je navodnjavaju. Ta mreža također razbija zemlju i može spriječiti mehanizirano napredovanje. Ali kad se tlo jako smrzne, većina potoka i neke rijeke također se zalede, što uvelike olakšava napredovanje i mehanizirano ratovanje.

Proljeće je sezona noćne more za borbe u Ukrajini. Topljenje leda i snijega uzrokuje da rijeka i potoci nabujaju, a polja postanu jako blatnjava. Mehanizirano ratovanje u proljetnoj blatnoj sezoni iznimno je teško. Ruska djelomična mobilizacija rezervista koja je upravo završena snažno sugerira da se Putin namjerava nastaviti boriti do 2023. umjesto da pokušava osigurati prekid vatre na neki način. Prema tome, Putin na sve načine uspostavlja uvjete za nastavak vođenja konvencionalnog rata u doglednoj budućnosti, umjesto da se priprema pokušati okončati rat.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button