Gospodarstvo

Cijene energenata rastu, Europa potrošila više od polovice plina iz skladišta

U Europi je došlo do nikad viđene slabe popunjenosti plinom njenih skladišnih kapaciteta i to u vrijeme sezone grijanja, zbog čega su u pojedinim njenim dijelovima sve češće i redukcije struje, a također je došlo i do velikog skoka cijena električne energije koji ozbiljno prijeti europskoj industriji ali sve više i stanovništvu kroz očekivano veliko povećanje cijena energenata za kućanstva.

Kako je danas objavio ruski Gazprom, čije riječi prenose RIA NovostiEuropa je iz svojih podzemnih skladišta povukla više od polovice količine plina ubrizganog prošle godine, ili preciznije – 55,6% što odgovara količini od 26,6 milijardi kubnih metara do 10. siječnja ove godine, navodi geopolitika.news.

cijene energenata
Slika: Njemačka – povijesno visoke cijene struje, plina i lož ulja, prenosi Deutschewelle na dan 08.01.2022.g. Izvor i foto: DW

“Prema Gas Infrastructure Europe, više od polovice količine plina ubačenog prošle godine već je povučeno iz podzemnih skladišta u Europi. Od 10. siječnja ekstrakcija je dostigla 55,6%, odnosno 26,6 milijardi kubnih metara plina”, navodi Gazprom.

Stanje zaliha i uzrok problema

Zalihe plina u europskim podzemnim skladištima na najnižim su razinama za ovu sezonu u odnosu na više godina promatranja, navodi se u priopćenju ruske energetske tvrtke koja je glavni dobavljač plina za potrebe Europe i koja osigurava oko 40% ukupnih potreba za uvozom plina Europske unije.

Energetska kriza koja je zahvatila Europu posljedica je triju glavnih čimbenika:

  1. pokrenute energetske tranzicije u EU tj. prijelaza s fosilnih na obnovljive izvore energije, a bez da je prethodno osigurana sigurna i dostatna količina zamjenske energije koja se dobiva prije svega vjetroturbinama i solarnim elektranama – i to u uvjetima zatvaranja termoelektrana na ugljen ali i nuklearnih elektrana u Njemačkoj;
  2. globalnih geopolitičkih igara i suparništva Zapad-Rusija; i konačno,
  3. višemjesečnog zaobilaženja europskih LNG terminala od strane tankera s američkim ukapljenim plinom koji se većinom plasirao na azijska tržišta zbog većih cijena.
Predjednik Vlade RH 12.01.2022.g.: Vlada će izaći s cjelovitim paketom mjera za ublažavanje učinka rasta cijena energenata na građane i gospodarstvo / Izvor i foto: LiderMedia

Zbog svega toga u Europi je došlo do nikad viđene slabe popunjenosti plinom njenih skladišnih kapaciteta i to u vrijeme sezone grijanja, zbog čega su u pojedinim njenim dijelovima sve češće i redukcije struje, a također je došlo i do velikog skoka cijena električne energije koji ozbiljno prijeti europskoj industriji ali sve više i stanovništvu kroz očekivano veliko povećanje cijena energenata za kućanstva.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button