Povijest

Bitka za Zavrtaljku jedna od najbrilijantnijih bitaka Domovinskog rata

Bitka za Zavrtaljku dogodila se 29. siječnja 1994. godine. Tog je dana hrvatskim braniteljima, uspkos snježnom nevremenu uspjelo zauzetu inače nepristupačnu kotu na planini Zahor koja dominira Brestovskom i Bilalovcem, selima pretežno nastanjenim hrvatskim stanovništvom, smještenim na rubnim područjima općine Kiseljak prema Busovači.

Kontrolirati Zavrtaljku značilo je rasterećenje Lašvanske doline koja se nalazila u izuzetno teškom položaju, ali i sprječavanje daljnjih zločina tzv. Armije BiH.

Razgovori o ratu obično počinju nekom sočnom anegdotom. Priča o Zavrtaljci počela je pričom o –Romima. Mit koji je poslije rata počeo a do danas se održao, kako Romi “prvi nanjuše da će biti rata,pa misteriozno nestaju” – kod domicilnih Roma s Brestovska (kod Kiseljaka) ne važi.

Romi iz sela Hrastovi, bili su sastavni dio tzv. Armije RBiH, i njena jedina nebošnjačka komponenta. A kada bi došli na svoju smjenu na lokalitetu Zavrtaljka odmah bi se javili svojim “neprijateljima” Hrvatima:
“Alooo, Romi ovdje. Nemojte pucat.”

I tako bi linija na Zavrtaljci, kad su Romi na smjeni,bila mirna. Kasnije su Romi, kada bi ih lokalni Bošnjaci zadirkivali zbog ratnih neaktivnosti uzvraćali:
“Kakve ste vi Armija, samo vam Romi saveznici!”.

Ipak, kada je HVO krenuo u oslobađanje Zavrtaljke tog siječnja 1994., crte nisu čuvali ni Romi ni lokalni Bošnjaci, nego iskusne brigade iz Zenice sastavljene od Krajišnika, koji danas važe za nekakve posebno hrabre vojnike. Nakon Bitke za Zavrtaljku oni hrabri su ostali mrtvi a spasili su se samo oni koji su pobjegli.

Zavrtaljka u geografskom smislu nije istaknuto niti važno brdo. Prekriveno je šumom i ne ističe seničim posebno. U vojnom smislu, Zavrtaljka je važna zbog specifičnog položaja kojim dominira čitavom dolinom Brestovska i Bilalovca, nadgledajući i strateški važnu cestu Fojnica –Kiseljak sve do fojničkog raskrižja.

Tzv. Armija RBiH imala je plan osvojiti sav prostor do fojničkog raskrižja, čime bi i obrana Kiseljaka bila besmislena. Jedina kota koja je tzv. Armiji RBiH omogućavala pregled terena koji namjeravaju uzeti bila je Zavrtaljka.
Za HVO Zavrtaljka je bila nezaobilazna u svim planovima da se probije put do Busovače i tako spoje operativne zone Vitez i Kiseljak.

Samo brdo izrazito je strmo i nepristupačno, netipično za središnju Bosnu.
Ranim jutrom te 1994., jedinice HVO-a, među kojima su najteži dio posla odradile Interventna jedinica s Brestovska i kiseljačke Maturice, otpočela je napad na neprijateljske položaje. Bez artiljerijske pripreme, tek pješadijskim djelovanjem ,HVO se brzo popeo do prvih linija i probio ih. Na vrhu Zavrtaljke pronađeni su dobro utvrđeni objekti koje danas opisuju kao “pravi mali grad od balvana”, što govori o važnosti Zavrtaljke za drugu stranu.

Točan broj poginulih pripadnika tzv. Armije RBiH se ne može točno utvrditi, iako vojnici koji obilježavaju obljetnice bitke smatraju da bi se broj mogao penjati i do 50 na cijeloj fronti dugačkoj desetak kilometara.
Pravi izazovi pobjede uslijedili su sutra dan, kada je protivnik krenuo u protunapad. Neutvrđenih crta i bez pouzdanih puteva opskrbe, HVO Kiseljak je bio u nezgodnoj poziciji.

Ipak, nekoliko protunapada je odbijeno i HVO se uspio utvrditi na Zavrtaljci dajući pečat najvećoj ofenzivnoj pobjedi u Lepeničkoj dolini.

Bitci za Zavrtaljku prethodio je zločin nad hrvatskim stanovništvom Medovaca i drugih sela koja gravitiraju Brestovsku i Bilalovcu.

Izvor:Tvrtko Milović/ Dnevnik.ba

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button